Гърция е обхваната от продължителна гореща вълна, която ще продължи

...
Гърция е обхваната от продължителна гореща вълна, която ще продължи
Коментари Харесай

Жега и в Гърция, очакват се рекордни температури

Гърция е обхваната от продължителна гореща вълна, която ще продължи до края на месеца. Метеоролозите чакат рекордни температури и оптимални 42-44 градуса по Целзий основно в Западна Гърция и Пелопонес.

Страната записва най-топлият месец юни от 1960 година насам и стеснителен брой на зародилите пожари. Вече цяла седмица южната ни съседка регистрира температури над 40 градуса по Целзий.

На територията на страната действат климатизирани пространства, където всеки може да се охлади, а здравните управляващи разгласиха наставления за опазване на здравето: да се заобикалят слънчеви бани, а вместо това да се стои на сенчести и прохладни места, да се заобикаля тежка физическа активност, както и вървене и тичане на слънце. Да се носят леки, комфортни и светли облекла от натурален материал и шапка.

Специално внимание се отдава и на метода на хранене- леки и чести хранения, с акцент върху плодове и зеленчуци и ограничение на мазнините. Ако се потим, да прибавим и повече сол към храната си. Важен е приемът на доста течности, само че да се заобикалят газирани и сладки питиета, както и алкохол.

Препоръчват се хладки душове денем и слагане на мокри покрития на главата и шията.
Специални са рекомендациите за дребни деца и бебета- допустимо най- леко облекло, със свободни крайници; да не остават на слънце след плуване и да носят постоянно шапка, написа БТВ.

Поради високите температури и ниската мокрота е огромна вероятността от пораждане на огромни пожари. Властите алармират посредством смс система с указания на гръцки и британски език.

От Гражданска отбрана поучават за огромно внимание при дейности навън и в крайградските зони, които могат да причинят искри. Глобите са от 500 до 50 хиляди евро, даже и затвор при неспазване на наредбите за противопожарна отбрана.

От началото на годината, в Гърция има и нарастване на пожарите спрямо предходната 2023 година, която пък беше най-топлата за последните 30 години. На 19 юни, преди да стартира сезонът на пожарите,  беше сериозна дата, когато в границите на 24 часа породиха 300 нови пожара, т.е. по един на всеки 10 минути, множеството от които бяха загасени незабавно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР