Гърция е ключов играч в Източното Средиземноморие и на Балканите.

...
Гърция е ключов играч в Източното Средиземноморие и на Балканите.
Коментари Харесай

Помпео: Гърция е ключов играч на Балканите и Източното Средиземноморие

Гърция е основен състезател в Източното Средиземноморие и на Балканите. Това се споделя в писмо на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео до гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

Неотдавнашното посещаване на Мицотакис в Съединени американски щати беше „ ясно удостоверение на тесните връзки и съдействието сред двете страни ”, се акцентира в писмото.

Атина е основен съдружник и главен състезател в Източното Средиземноморие и на Балканите. Съединените щати ще продължат да поддържат просперитета, сигурността и демокрацията в Гърция, написа Помпео и повтори позицията, че Вашингтон гледа на Атина като на водач в Европа.

Съединени американски щати наблюдават деликатно протичащото се в района и считат, че всички, които имат ползи в Източното Средиземноморие, би трябвало да търсят спокойно решение и „ да се въздържат от каквито и да било дейности или заявления, които могат да се одобряват за провокативни ”.

Помпео удостоверява, че Съединените щати не желаят ескалация на напрежението в района, а разговор, който ще докара до резултати, съобразени се с интернационалното право.

В писмото си загатва и подписването на контракта за съдействие в региона на защитата сред двете страни и повтори позицията на Тръмп, че връзките сред Съединени американски щати и Гърция са специфични.

По време на днешния постоянен брифинг представителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас заяви, че писмото е отговор до всички тези, които „ побързаха да дискредитират ” визитата на Мицотакис в Съединени американски щати и от наличието му е видно, че връзките сред Гърция и Съединени американски щати се намират „ в най-хубавото си положение от последните десетилетия ”. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР