Гърция бе на косъм да излезе от еврозоната през 2015

...
Гърция бе на косъм да излезе от еврозоната през 2015
Коментари Харесай

След години икономии на Гърция спешно ѝ се налага да харчи

Гърция бе на косъм да излезе от еврозоната през 2015 година към разногласието с третата ѝ избавителна стратегия от интернационалните кредитори, която някогашният министър председател Алексис Ципрас насмалко да отхвърли.

Левият Ципрас в действителност избра да продължи с икономиите, желани от кредиторите, такива проекти имаше и неговият правоприемник реакционер Кириакос Мицотакис. Кризата с ковид обаче наложи смяна и дясната " Нова народна власт " ще би трябвало да харчи; стопанската система е нежна, безработицата - към момента рисково висока. Потвърдените случаи в Гърция към момента са стотици, само че при население 10.7 млн. души казусът съществено тормози и тази страна.

Само за отбрана на половин милион работни места Атина ще задели 450 млн. евро, с цел да предлага финансови тласъци на компании, наранени от срутва на търговията на дребно, в случай че се въздържат да уволняват личен състав. А последствията се усещат във всички браншове с няколко изключения - във вторник държавното управление затвори всички обекти, които не са супермаркети, аптеки и бензиностанции, най-малко за 10 дни.

Засегнатите компании ще могат да си разрешат да не заплащат Данък добавена стойност и обществени осигуровки за март още 4 месеца, в случай че задържат личния състав си, до момента в който трае епидемията.

Помощ от близо 1 милиарда евро ще отиде при компании, чийто оборот е мощно потърпевш от рецесията , само че във тип на заеми, които те ще би трябвало след това да изплатят. Към банките към този момент е отправена молба - с която съгласно гръцкия кабинет те се преценяват - да се замразят заплащанията на заеми с 6 месеца . Събирането на вземания стопира краткотрайно, до момента в който траят изключителните ограничения на държавното управление, разгласи гръцкият министър на развиването и вложенията Адонис Георгиадис. " В такива моменти не може (телефонът) да те безпокои с въпроси за дълг ", сподели министърът.

Отделно страната ще опита да се възползва от новия пакет на Европейската централна банка , в който за пръв път са включени и гръцки скъпи бумаги - Атина дълги години не бе част от схеми за изкупуване поради ниския си кредитен рейтинг. Според управляващите дълг на стойност към 12 милиарда евро може да влезе в схемата и това би помогнало да се намалят лихвите по заемите.

" За да бъдем спечелили "

За да се улеснят потребителите, маски, дезинфектанти, сапуни и други хигиенични артикули ще се таксуват със доста по-малък Данък добавена стойност - 6% вместо 24 . Агенцията по приходите ще форсира процедурата за възобновяване на налог, когато е на стойност до 30 хиляди евро.

" Започваме борба, чийто интензитет и дълготрайност не са ни познати ", сподели финансовият министър Христос Стайкурас. " Взимаме ограничения... с цел да бъдем спечелили. "

Въпреки подобрението по отношение на най-лошите години на рецесията гръцката безработица остава една от най-високите в Европейския съюз - 16.3% през декември.

Каквито и ограничения да се вземат, оценката за икономическото влияние на ковид е надалеч от мечтаната. Стайкурас, представен от " Катимерини ", съобщи през вчерашния ден пред телевизия " Антена " (АNT1), че обновената прогноза за тази година е брутният вътрешен артикул да нарасне алегорично - малко над 0%. Плановете бяха за 2.8 на 100.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (739)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР