Гърците гласуват за втори път в рамките на месец, като

...
Гърците гласуват за втори път в рамките на месец, като
Коментари Харесай

Гърците гласуват отново

Гърците гласоподават за повторно в границите на месец, като някогашният закостенял министър председател Кириакос Мицотакис се надява да обезпечи огромно болшинство . Той победи безапелационно лявоцентристкия си противник през май, само че свика нови избори в опит да ръководи Гърция самичък. Днешното гласоподаване идва по-късно повече от седмица след нещастието с лодка с мигранти край гръцкото крайбрежие , при която се счита, че са починали 500 души . Въпреки това бедствието не се отрази изключително на акцията, предава „ BBC “.

Консерваторите на Мицотакис завоюваха изборите предишния месец с преднина от 20 пункта пред лявоцентристката партия Сириза на Алексис Ципрас – различен някогашен министър председател, който също е убеден в повторна победа, която ще му обезпечи втори мандат.

Гласуването продължава до 19:00 часа (16:00 GMT).

Без болшинство от повече от 150 в 300-местния парламент, Мицотакис споделя, че неговата партия „ Нова народна власт “ не може да образува постоянното държавно управление , което е належащо.

„ В несигурни времена Гърция се нуждае от държавно управление, което няма да зависи от нежни болшинства “, сподели той по време на протест на площад „ Синтагма “ в центъра на Атина в петък вечер.

Голямата разлика в изборите в неделя е, че печелившата партия получава сред 20 и 50 спомагателни места , тъй че сходна повторна победа би му дала мандата, който желае.

За Мицотакис се счита, че сполучливо е върнал гръцката стопанска система към непоклатимост и напредък след тежка дългова рецесия и три интернационалните избавителни стратегии. Въпреки че доста гърци се борят с рецесията с разноските за живот, гласоподавателите предишния месец избраха да се придържат към партията, обещаваща по-ниски налози и усъвършенствано публично здраве. Той си построи известност на водач, който отблъсква серия от пагубни рецесии през миналата година, в това число железопътна злополука и скандал с подслушване, който смъкна шефа на разузнаването и личния му племенник.

Неговият лявоцентристки противник е изправен пред сложна задача . Алексис Ципрас сподели на поддръжници в Солун, че на гласоподавателите се оферират две разнообразни визии за Гърция : „ страна и общество на човечност, народна власт и правдивост “ или „ дясна стратегия, която слага облагата от възгледа над живота на мнозина “ .

Двамата водачи подходиха доста друго , откакто лодка с мигранти потъна край югозападния бряг единствено преди 11 дни. Кампанията ненадейно спря поради 3-дневен печал в Гърция и бяха отправени въпроси по отношение на реакцията на гръцката брегова защита в часовете преди стотици хора да загинат.

Мицотакис стартира буйна отбрана на бреговата защита и осъди контрабандистите на хора като „ сган “.

Ципрас обаче изрази опасения . Той сподели, че по времето, когато е бил отпред по време на европейската мигрантска рецесия от 2015 година, когато повече от милион души са пътували през Гърция, бреговата защита, полицията и военните са работили „ с една цел – човешки живот “.

След мигрантската рецесия възгледите на множеството гръцки гласоподаватели се трансформираха в интерес на по-строги, по-консервативни политики , разяснява Панос Колиастасис, помощник по политика в университета на Пелопонес.

„ Причината се корени в миграционната рецесия през 2020 година по /река/ Еврос, когато Турция се опита да изтласка хиляди мигранти на гръцка територия и държавното управление на Мицотакис работи бързо. Така че по-голямата част от обществото възприема казуса с миграцията като външна опасност към националния суверенитет. “

Мицотакис също печели от разпокъсаността на гръцката левица . С повишаването на дълговата рецесия през 2012 година гласоподавателите отляво последователно изоставиха остарялата социалистическа партия Pasok в интерес на по-енергичния жанр на Алексис Ципрас.

Но благосъстоянието на Сириза понижа при държавното управление на Ципрас и социалистите към този момент са третата политическа мощ в Гърция. Нито една от двете лявоцентристки партии няма да влезе в коалиция с консерваторите.

Лидерът на „ Нова народна власт “ е необичайност в гръцката политика , откакто усили каузи си от гласовете след изборите през 2019 година Той завоюва и гласовете на младежите /17-34 години/ с повече от 30%, достигайки до гласоподавателите в „ TikTok “ и други обществени медийни платформи. Панос Колиастасис акцентира забележката на Мицотакис през ноември предходната година, в която той сподели на публицисти, че предизборната му акция през 2023 година е почнала в деня след успеха му през 2019 година

„ Почти не минаваше ден без Мицотакис да даде изявление, конференция, посещаване в някоя област или пътешестване в чужбина “ , посочи той.

Фокусът му върху позитивните послания наподобява се хареса на гръцките гласоподаватели, чиято съществена грижа беше стопанската система и виталният стандарт, а не инфлацията или най-тежката железопътна злополука в гръцката история предишния февруари, която лиши 57 живота, доста от които студенти.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР