Гари Каспаров (59 г.) е смятан от мнозина за най-великия

...
Гари Каспаров (59 г.) е смятан от мнозина за най-великия
Коментари Харесай

Гари Каспаров за Клуб Z: Подкрепящите Путин са извън категориите добро и зло

Гари Каспаров (59 г.) е считан от мнозина за най-великия шахматист в историята. Петкратен международен първенец. Син на арменка и евреин, той е роден и отрасва в Баку, столицата на Азербайджан. След погромите против арменците през 1990 година емигрира в Русия.

От 2005 година Каспаров влиза в политиката и се изправя против президента Владимир Путин. Защитава Украйна още от анексията на Крим през 2014 година Преди месец бе разгласен за задграничен сътрудник от съветското Министерство на правораздаването.

Клуб Z беседва с Каспаров в Европейския парламент в Брюксел. Шахматистът взе участие в полемика за изкуствения разсъдък, проведена от българската евродепутаткса Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП).

- Пречи ли на работата ви попадането в листата на задграничните сътрудници? Заплашват ли ви намерено?

- Никой не ме заплашва. Ясно е, че би трябвало да демонстрирам някаква нерешителност, както и че има доста страни, които в този момент не би трябвало да навестявам. Не бих тръгнал да вземем за пример освен за Турция, само че и за Унгария, където считам, че сега надалеч не е безвредно. За България не знам, още не съм мислил по въпроса.

- Като шахматист бихте ли могъл да предскажете идващия ход на Путин? Очаквате ли да нападне страна членка на НАТО, да вземем за пример, Литва, а за какво не и България?

- Струва ми се, че България в този момент не е в областта на неговите ползи. Но като имаме поради, че той към този момент е минал всички вероятни граници и червени линии, това не би трябвало да се изключва. Не мисля, че в този момент е доста евентуално, само че въпреки всичко считам, че са вероятни разнообразни провокации като инспекция по какъв начин ще се реагира. Например не тъкмо войските да прекосят литовската граница, т.е. да бъде оповестена действителна война, а да бъде пусната ракета от територията на Калининград към Украйна през Литва. Главното е да откри метод да предизвика НАТО без директно военно сблъскване. Това е тъкмо в негов жанр - да ревизира до каква степен НАТО е подготвена на някакви дейности, защото през днешния ден никой не е твърдо уверен, че при положение на действителен боен спор администрацията на Джо Байдън е подготвена на действителен конфликт с Русия. Ясно е, че във военно отношение всичко ще върви едностранно, само че войната също по този начин е политика и логика на психиката. Затова Путин непрестанно ревизира на какво е подготвена НАТО. И по размера помощ, която Украйна получава, е явно, че там се плашат от по-нататъшна ескалация.

- Кой съгласно вас може да смъкна от власт Путин и допустимо ли е това да стане?

- Ако се знаеше кой е този човек, той от дълго време щеше да е мъртъв. Диктаторът знае добре от кое място идва рискът. Но би трябвало да престанем да се занимаваме с нелепости и да питаме: “Кой ще смъкна Путин? Той ще почине ли”. Това не ми е забавно. Украйна би трябвало да победи. Ако тя завоюва войната, режимът в Русия ще стартира да се разпада. Диктаторът не претърпява военно проваляне. Затова вместо да се занимаваме с някакви клюки от Кремъл, би трябвало да доставим нужното на Украйна оръжие, с цел да победи. Трябва да престанем с приказки, като да вземем за пример дали Украйна да може да обстрелва територията на Русия. Всички те са безсмислени. Украйна води война за оцеляване. Западът има оръжие, което може да й помогне да победи. В момента то не й се доставя или й се доставя в доста лимитирани количества. Затова считам, че в този момент би трябвало да й се даде оптималната военна помощ, която ще й разреши да разгроми путинската войска. И след това ще приказваме за това какво ще става в Русия.

- Защо съгласно вас Европейски Съюз не оказва такава помощ на Украйна?

- Защото Западът се управлява от слаби политици, които се боят да одобряват исторически решения. Това, за жалост, е навсякъде. Засега единствено Борис Джонсън е подготвен да взема някакви по-резки решения, само че това може да е обвързвано значително с обстоятелството, че политическата му орис във Англия сега виси на косъм и той би трябвало да е доста безапелационен във външната политика, с цел да резервира поста си.

- Немалко българи (23 на 100 – б.р.) поддържат дейностите на Путин в Украйна. Какво бихте им споделили?

- Нищо нямам желание да им споделям, нищо. За мен хора, които поддържат Путин след тези закононарушения, се намират отвън категориите за положително и зло. Те може да не са цялостни идиоти, несъмнено, само че що за хора са това, които намират опрощение за закононарушения, които Европа не е виждала от 1945 година насам?

- Накрая един персонален въпрос - кой съгласно вас е най-великият шахматист в света? Мнозина споделят, че сте вие...

- Не знам. Не съм аз. И популярност Богу.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР