Гаргарата със солена вода е сред най-популярните решения от народната

...
Гаргарата със солена вода е сред най-популярните решения от народната
Коментари Харесай

Гаргара със солена вода при възпалено гърло


Гаргарата със солена вода е измежду най-популярните решения от националната медицина при мъчително и възпалено гърло . Има ли обаче научни доказателства зад изказванията за изгодите му, или се разчита на мощен плацебо резултат?

Оказва се, че това е следващата домашна здравна рецепта, за успеваемостта на която би трябвало да имаме цялостно доверие на бабите си.

Клиничните изследвания изцяло валидизират ефикасността на гаргарата със

солена

вода като способ за облекчение на възпалението и болката в гърлото. Данните сочат, че жабуркането на гърлото със мощно подсолена вода 3 пъти на ден оказва помощ за понижаване на инфекцията с най-малко 40% в границите на 2-3 дни.

Тази ефикасност разрешава гаргарата със солена вода да се употребява като допълващо средство при лекуване на

инфекции на горните дихателни пътища
– и вирусни, и бактериални. Успоредно с облекчение на инфекцията и възпалението, солената вода оказва помощ и за съкращаване на болковия синдром до едвам осезаем дискомфорт при преглъщане.

Откъде идва позитивният резултат на гаргарата със солена вода при възпалено гърло?

Позитивният резултат на подсолената вода за понижаване на възпалението се изяснява с един елементарен химичен развой – осмоза . Високата централизация на сол във водата безусловно изсмуква водното съдържимо на инфектираните епителни кафези от лигавицата на гърлото.

Възпалението на гърлото е предизвикано от заселили се по лигавичния епител

бактерии или вируси и предизвиканата от тях зараза. Тя води до отичане на лигавицата с струпване на вода в нея. Отокът на възпалената лигавица към гърлото е съществена причина за болежка

при преглъщане
. Изсмуквайки водата от нея, гаргарата със солена вода оказва помощ за бързо понижаване на отока, а оттова и на болката. И това не е всичко.

Високата централизация на солта в разтвора унищожава огромна част от патогенните микроорганизми, населяващи гърлото. В основата на този резултат още веднъж стои процесът на осмоза. Бактериите и вирусите мощно се дехидратират и бързо умират, а гаргарата оказва помощ за отмиването им от лигавицата и извеждането им от горните дихателни

пътищa.

Свързани публикации.. Лекарства за локално лекуване на възпалено гърло 0 Възпалено гърло – по какъв начин да реагираме навреме? 0 Симптоми на възпалено гърло - с какво да прекъснем процеса? 0

За изработка на първокласен солен разтвор за гаргара при възпалено гърло може да се разтвори чаена лъжичка сол в чаена чаша вода. Препоръчително е жабуренето с него да се прави

най-малко 3 пъти на ден. В допълнение е желателно да се пият доста течности за поддържане естествената хидратация на организма .

Методът е ефикасен и безвреден за използване и при възрастни, и при деца.

Важно е да се означи, че това средство от националната медицина не трябва да се ползва като независим способ за преодоляване на обострени и продължаващи повече от 2-3 дни респираторни инфекции. В такива случаи облекчение би следвало да се търси с по-силни антибактериални или противовирусни и противовъзпалителни средства.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР