Гардиън отбелязва, че осъденият трафикант влиза в едно от най-големите

...
Гардиън отбелязва, че осъденият трафикант влиза в едно от най-големите
Коментари Харесай

Гардиън гръмна: БГ рапър, осъден за трафик на много жени и деца за проституция, обяви внезапно, че напуска ВИП брадър! Защо Нова ТВ крие резила си и истинската причина да изкара Ванко 1 от играта?

" Гардиън " отбелязва, че наказаният трафикант влиза в едно от най-големите телевизионни излъчвания в България, без оглед на престъпното му минало. През последните дни обаче стартират да валят недоволства от фенове и деятели в цялата страна за включването на Иван Главчев - Ванко 1 в риалитито. Рапърът е арестуван през 2003 година за приложимост на опиати и принуждаването на 10 дами и едно малолетно момиче към проституция, които са включени в интернационалния трафик до страни от цяла Европа.

" Гардиън " показва още, че " ВИП брат " е едно от най-големите телевизионни излъчвания в България, привличайки милиони фенове всяка седмица. През 2016 година се прави оценка, че 30% от българските фенове гледат шоуто.

В изказване пред " Гардиън " от шведската медийна компания Modern Times Group - притежател на българския ефирен оператор Nova TV, който има права върху " ВИП (Биг) Брадър ", декларира, че Ванко 1 е напуснал къщата по персонални аргументи, само че Nova TV е длъжна да промени тактиката си за асортимент на участниците в програмата.

" В светлината на получените недоволства към нашата локална компания, ние препоръчахме да бъдат преразгледани критериите за асортимент, които се употребяват за присъединяване в надпревари, защото наказателното наказание за такива закононарушения е извънредно съществено и компанията няма да включи никого с такава присъда в бъдещи излъчвания ", декларират от шведската медийна компания.

Изданието напомня, че Главчев бе наказан на 12 години затвор през 2003 година, само че присъдата му бе понижена на 4 година след промени в наказателния кодекс, въведени след присъдата му, добили известност като " Измененията Ванко 1 ", които критиците свързват с корупцията и манипулирането на правосъдната система.

Истинската причина за отдръпването на Главчев от телевизионното шоу не е здравословна. Реакцията идва, откакто женската група " Не Си Сама " разгласява отворено писмо, критикуващо решението той да взе участие в риалитито. Главчев е прочут и със противоречивите си изявления за дамите. По време на престоя си в Къщата на Големия брат той декларира пред съквартирантите си: " Не виждам нищо срамно за дамата, която стои по-ниско от мъжете ". Главчев има проблеми със здравето, само че напускането му на шоуто е приветствано от деятелите на придвижването.

" Като оживяла от трафик на секс, се усещам персонално наранена ", декларира Галина Лачева, член на " Не Си Сама ". - " Но също по този начин се надявам, че новината, че Ванко 1 е напуснал къщата на " ВИП брат ", е обвързвана с нашето намерено писмо ", цитира " Гардиън " думите на българката. " Крайно време западното общество като цяло да признае мъжете като Ванко 1 като признаци, а не като коренни аргументи. Размерът на телевизионното време, предоставено на жертвите и оживелите от принуждение, спрямо това, обещано на поддръжниците на мизантропията, хомофобията, расизма и така нататък, приказва за себе си ", разяснява още тя.

Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии, декларира, че несъгласието е отражение на спадащите медийни стандарти в България, а не на отношението към дамите.

" Проблемът е в цялото българско общество, фамилиите и децата, гледайки шоуто, общата концепция за покана на подобен човек, който е направил прословути закононарушения ", споделя Жотева. - " Станало е наклонност да се поканят нарушители по малкия екран, тъй като българските публицисти считат, че това е голямо достижение ", декларира още тя, представена от " Гардиън ".

Изданието отбелязва още, че България е една от страните, водещи в трафика на хора в Европейски Съюз, съгласно държавния департамент на Съединени американски щати. В годишния си отчет за трафика на хора българската правосъдна система беше подложена на критика за издаването на условни присъди на хора, наказани за трафик на хора, и не направи задоволително, с цел да отбрани евентуалните жертви.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР