Гаранциите, дадени публично от премиера днес, че курсът на лева

...
Гаранциите, дадени публично от премиера днес, че курсът на лева
Коментари Харесай

Влизаме в Еврозоната без промяна на курса на лева, гарантират Горанов и шефът на БНБ

Гаранциите, дадени обществено от премиера през днешния ден, че курсът на лв. към еврото няма да бъде изменен при влизане в Еврозоната, бяха изрично доказани от финансовия министър Владислав Горанов и от шефът на Българска народна банка Димитър Радев, които също участваха в 14-та годишна среща на бизнеса с държавното управление в София. Темата се трансформира в главен акцент на днешното събитие откакто се появиха информации за импортирана от ръководителя на бюджетната комисия смяна във Валутния закон, която провокира тълкувания, че е допустимо това да значи отричане от настоящия към миг курс на лв., привързан с ясно дефинирано съответствие към еврото.

" Предлаганата смяна във Валутния закон е обвързвана с противоречие на нашето законодателство с разпоредбите на Европейски Съюз за присъединение към Валутния механизъм ", разясни гуверньорът Димитър Радев. " В самия завършек на 2019 година получихме информация, че юристите на Европейската централна банка /ЕЦБ/ и на Европейската комисия /ЕК/ откриват противоречие. Правилата на Европейски Съюз изключват фиксирането на валутния курс в националното законодателство. Ние знаем за тази тематика от години и постоянно сме чакали да достигнем прогрес по тематиката с цел да отстраним това противоречие ", добави той.

" С смяната в член. 29 на Валутния закон не се анулира валутния курс. Само се споделя, че одобряването на валутния курс ще става по реда на европейската правна рамка. Промяна е съгласувана с ЕЦБ. Тя ще разгласява своето позитивно мнение най-вероятно до края на тази седмица. Българска народна банка няма право на законодателна самодейност, ние работим с МФ или народни представители и по този начин се стигна до предлагането за смяна на Валутния закон да бъде импортирано в Народното събрание от Менда Стоянова. Това значи, че ние сме фактически на последната права за присъединение на лв. към Валутния механизъм и на България към Европейския банков съюз ", изясни още Радев.

" Присъединяване на страната към валутния механизъм не значи по никакъв метода смяна на валутния курс и на позицията на страната, за този курс. Тезата ни е добре известна на нашите сътрудници ", уточни още Димитър Радев.

" В европейската правна рамка фактически има опция да се изиска смяна на валутния курс, само че на процедура всички страни с устойчиви валутни курсове не са ги променяли ", сподели Радев и даде образец с Балтийските страни.

" Дори да има такова искане, сходно предложение се взема с консенсус, а България има два гласа - на финансовия министър и на шефа на Българска народна банка ", добави Радев. " Постигаме добър прогрес и се движим в проект за реализиране на тези цели. Добре е да оставим тематиката зад нас, тъй като няма нещо, което да ни тормози. Процесът за присъединение е конфиденциален и това е терминът, който се употребява и по тази причина тематиката не трябва да се преекспонира ", уточни шефът на Българска народна банка.

" България е доста покрай стратегически пробив по пътя си на европейска интеграция. С това деяние България ще стане член на институции, като Еврозоната и Банковия съюз, а това са основни институции в ядрото на Европейски Съюз ", изясни той.

България или ще влезе в Еврозоната със настоящия курс на лв. към еврото, или въобще няма да влезе, бе безапелационен и финансовият министър Владислав Горанов

 

" Няма верен метод да се организира спор за внасяне на измененията във Валутния закон освен това политическо опълчване. Начинът, по който тези промени се вършат е единственият вероятен и законен - през българския парламент. И два месеца този текст да стоеше на страницата на някое ведомство, няма да е по-малко умозрителен. Има две оси на опълчване на нашите дейности за присъединение към ЕРМ и Банковия съюз ", добави той.

" Едната ос е обвързвана с хората, които залагат против еврото, а другата е геополитическа - има проруски партии, които желаят смяна на геополитическата ориентировка на страната. Тези две оси постоянно ще излъчват далавера ", акцентира той. Много хора в тази зала регистрират преимуществото на влизането в Еврозоната. България ще влезе в Еврозоната с сегашния курс на лв. и този консенсус не се слага под подозрение ", съобщи финансовият министър.

" Има резултат от нашите дейности за присъединение към ЕРМ2, пазарите към този момент реагираха с негативни лихви, и банките заплащат на държавното управление с цел да имат негови бумаги ", сподели Горанов.
Той също засегна тематиката за противоречивата Наредба 18. " Някои бизнес модели, построени за кражба на Данък добавена стойност евентуално ще би трябвало да престанат да съществуват ", сподели Горанов във връзка готвените митинги против наредбата за отчитане на оборотите.

Калин Христов, подуправител на Българска народна банка, уточни, че ниските нива на лихвите, основават опасности за рентабилността на банките и за контрола им от страна на Българска народна банка. " Опасенията, че ниските лихви ще убият кредитната интензивност, не се отнася за България. Точно противоположното, при нас кредитната интензивност се подвига и усилва икономическия растеж. Ние единствено желаеме от банките да ръководят този развой добре ", сподели Калин Христов.
 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР