Гарантирането на енергийната и националната сигурност и запазването на водещата

...
Гарантирането на енергийната и националната сигурност и запазването на водещата
Коментари Харесай

Премиерът Донев: Да запазим водещата роля на България като нетен износител на електроенергия и балансьор за региона е основен приоритет

Гарантирането на енергийната и националната сигурност и запазването на водещата роля на България като чист експортьор на електрическа енергия и балансьор за района е целта, който министър председателят Гълъб Донев уточни като водещ в направената от служебния кабинет тактика за развиване на българската енергетика през идващите 30 години.
 
Проектът на Стратегическа визия за развиване на електроенергийния бранш на България за интервала 2023-2053 година беше показан по време на кръгла маса, проведена от Министерството на енергетиката.
 
" В условия на енергийна рецесия България не разполага с одобрена тактика за развиване на енергетиката. Без стратегически документ, който да задава ясни цели за развиването на бранша, всяко държавно управление ще припомня за човек в тъмна стая, който търси ключа за осветлението ", означи министър председателят Гълъб Донев.
 
Министър-председателят напомни, че посоката за развиване на енергетиката в България е ясно избрана в Закона за енергетиката.
 
Премиерът Донев сложи акцент върху главните цели на закона, а точно - основаването на предпоставки за: качествено и несъмнено облекчаване на потребностите на обществото от електрическа и топлинна сила и естествен газ; енергийно развиване и енергийна сигурност на страната при дейно потребление на силата и енергийните ресурси; основаване и развиване на конкурентен и финансово постоянен енергиен пазар; енергийни доставки при минимални разноски.
 
" Същинският въпрос е: Как в изискванията на световна енергийна рецесия, усложнена геополитическа конюнктура и блян на Европейски Съюз към декарбонизация на стопанската система, да бъдат реализирани тези цели? Затова Визията е не просто нужна, а наложителна ", акцентира министър-председателят.
 
Премиерът Гълъб Донев подсети също, че със свое решение Народното събрание задължи служебното държавно управление в период до 31 март 2023 година да предоговори Националния проект за възобновяване и резистентност в бранш " Енергетика ".
 
Според министър-председателя предоговарянето на проекта е немислимо без стратегическа визия за развиването на електроенергийния бранш за идващите най-малко 30 години.
 
" Визията отразява националните специфики в региона на енергийните запаси и общите европейски политики и цели за развиване на енергетиката в светлината на Европейския зелен пакт ", добави министър председателят Донев.
 
В изявлението си министър-председателят особено отличи напъните, положени в последните месеци от страна на Министерството на енергетиката, за разбор на положението на енергийния бранш и правенето на тактиката.
 
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР