Гарантиране правата на хората с увреждания е един от основните

...
Гарантиране правата на хората с увреждания е един от основните
Коментари Харесай

68 млн. лв. са предвидени за подкрепа на хора с увреждания и възрастни

Гарантиране правата на хората с увреждания е един от главните цели на държавното управление и на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщи заместник-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова по време на гала по награждаване " Да оценим опита на хората с деменция ", инициирана от европейски фондации.

Изключително значимо е да се развиват услуги за дълготрайна грижа, които да поддържат възрастните хора и хората с увреждания да живеят в домашна среда и в същото време да са независими , съобщи зам.-министърът. Това са главните акценти в Националната тактика за дълготрайна грижа.

Според Плана за осъществяване на Националната тактика е планувано построяването на 100 нови обществени услуги за над 2000 консуматори, от които 6 дневни центрове за поддръжка на лица с разнообразни форми на деменция и техните фамилии, 16 дневни центрове за лица с увреждания , в това число с тежки множествени увреждания, 10 центрове за обществена рехабилитация и интеграция за лица с психологични разстройства и за лица с умствена назадничавост, 68 центрове за грижа за хора с увреждания и възрастни хора, подвластни от грижа.

Димитрова напомни, че Българското председателство се стреми към реализиране на забележителен прогрес по Европейския акт за досегаемост и по обезпечаването на равни права за лицата с увреждания.

 Създават 100 нови обществени услуги за хора с увреждания до 2021 година
Създават 100 нови обществени услуги за хора с увреждания до 2021 година

Над 30 000 души с увреждания и възрастни хора ще могат да употребяват патронажна грижа и обществени услуги в домашна среда

През 2018 година със средства от държавния бюджет общините ще продължат даването на обществените услуги в домашна среда на услугите " персонален помощник ", " обществен помощник " и " домакински асистент ". Ресурсът е в размер на 68 млн.лв., като с него ще бъде обезпечена поддръжка на над 26 000 лица с увреждания и възрастни хора , включително и хора с разнообразни форми на деменция, посочи Росица Димитрова.

От 2019 година е планувано посочените услуги да се дават напълно със средства от държавния бюджет като делегирани от страната действия, добави тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР