Гаражите и паркоместата удрят невиждано високи цени и на много

...
Гаражите и паркоместата удрят невиждано високи цени и на много
Коментари Харесай

Удариха тавана! Цените на гаражи и паркоместа с рекордно поскъпване

Гаражите и паркоместата удрят невиждано високи цени и на доста места настигат цената на малко жилище. Това откри инспекция нана имотния пазар в столицата и огромните градове. В София пазарът на гаражи и паркоместа е безусловно полудял, споделиха експерти по парцели.

Причината за високото търсене е притеснителната инфлация и меракът на доста дребни спестители да предпазят парите си от обезценяване. " Ако нямаш пари за апартамент, това не значи, че за теб няма място на имотния пазар. Напротив, гаражът или даже паркомястото са добра инвестиция в актуалната пазарна обстановка ", обявиха имотни специалисти.

Купувачи в нови комплекси пък към този момент наложително желаят гараж с жилището, защото знаят, че на улицата места няма. Липсата на публични паркинги изключително в новоразвиващите се комплекси и все по-разширяващите се платени синя и зелена зона за паркиране дава спомагателен тласък на търсенето.

В столицата остарели гаражи могат да се намерят на цени към 20 000 евро. В новите комплекси те се търгуват към 15 000 евро според от местоположението. Цената обаче е при закупуване на зелено. Цената отива до 30 000 евро за топлокация, отопление и автоматизирана врата.

Закритите паркоместа, които дават опция за паркиране в общо подземно помещение, се оферират на 10-12 000 евро. Най-евтино вървят откритите паркоместа, които законът от няколко години третира като независими обекти, които могат да се купуват, продават и отдават чартърен. Такова място в границите на поземления парцел на постройката под намерено небе към този момент не може да се откри под 7000 евро, споделят спецовете на имотния пазар.

Високите цени раздвижват и наемния пазар. В София към този момент рядко може да се откри независим гараж с врата за под 150 лева месечен наем. В по-скъп регион и изключително в случай че е екипиран с автоматизирана врата, луксът да складираш возилото си в подобен гараж не минава под 200 лева месечно.

От 1000 до 1500 евро на квадрат вървят независимите гаражи в необятния център на Бургас. Цените са стигнали тези на жилищата, а в някои случаи даже ги надвишават по цена на кв.м, в случай че гаражът има прекарана вода, канал или електричество. Средно огромен гараж за един автомобил с повърхност 10-12 кв.м излиза не по-малко от 15 000 евро.

Ако разположението му разрешава помещението да се употребява за офис или магазинче да вземем за пример, цената скача най-малко с 50%. Двойно и тройно по-евтини са паркоместата в общ под земята паркинг или в заден двор на кооперация. Те вървят от 700 до 900 евро на квадрат. Луксът да имаш лично паркомясто излиза приблизително към 10 000 евро.

Цените на гаражите хвърчат нагоре през последните години, тъй като в морския град има голям проблем с паркирането. Центърът на Бургас, а и кварталите са презастроени и от тогавашните междублокови паркинги не е останало доста. Наличните зони за гратис паркиране са извънредно незадоволителни за големия брой коли.

От друга страна, годишното разширение обсега на синята зона също е спомагателен катализатор за повишаването на гаражите и паркоместата. Търсенето на лично и обезпечено пространство за паркиране се покачва, а това разумно води и до повишаване на цените.

От въвеждането само че синята зона досега цената на гаражи и паркоместа е скочила двойно. Наемите на паркинг също са нараснали. В момента паркомясто или гараж в центъра върви от 120 до 180 лв. на месец или приблизително излиза по 5 лв. дневно.

В момента на пазара се предлага двоен гараж в жк " Братя Миладинови " на цена от 40 000 евро, който може да побере два автомобила, паркирани един зад различен. Клетката е ситуирана в нова кооперация, в която се предлага и гарсониера на цена от 56 000 евро. Пресметнато като съответствие площ-цена върху квадратен метър, гаражът излиза една концепция по-скъп, разясняват брокери. Тази оферта стои дълго на пазара, само че преди година цената на гаража бе единствено 30 000 евро, а в този момент продавачът е вдигнал мизата с 50% от горната страна.

Наемите на гаражите в Пловдив вървят от към 100 лв. в кварталите до към 100 евро за център. Скъпите наеми на гаражи са тези, които вървят в комплект с апартамент. Могат да доближат и до 1000 лв. за двустаен обзаведен с гараж. В Стара Загора пък наемите са сред 150 и 250 лева според от местоположението.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР