Галерия за съвременно изкуство ще бъде изградена в подземието на

...
Галерия за съвременно изкуство ще бъде изградена в подземието на
Коментари Харесай

Столична община изгражда галерия в подземието на бившия мавзолей

Галерия за модерно изкуство ще бъде построена в подземието на някогашния пантеон на Георги Димитров. Това разгласи зам.-кметът по просвета в Столичната община Тодор Чобанов. Предложението му беше признато на днешното съвещание на общинския съвет. В него е включено отпущането на 100 000 лв. за укрепването на подземието.

Бъдещата изложба ще се стопанисва от Софийската градска художествена изложба. Тя ще разполага с една експозиционна зала и две складове, които ще се намират под нея. Според столичната община това е най-правилната посока, в която би трябвало да се развие това място.
Тодор Чобанов, зам.-кмет по просвета в Столичната община: Ние считаме, че по този метод, по натурален път, в идеалния център на София се е оформил музеен квартал. Наблизо се намира музея за история на София и други музейни институции. Уплътняването на музейния квартал изисква да се появи и място, което е по-сериозно ангажирано с проблемите на актуалното изкуство.
Сега следва да бъде разгласен конкурс за изработването на абстрактен план, след което ще бъде осъществено подсилване. Ще бъде изработен и нов вход, защото сегашният не е подобаващ за гости.
Тодор Чобанов, зам.-кмет по просвета в Столичната община: Входът ще бъде минималистичен, задачата е да се резервира в някаква степен автентиката на бункера изпод.
Софиянци приветстват концепцията на общината.

Румяна Йотова: Мисля че мястото е уместно. Градската градина. Събират се хора. Защо да не го създадат. Много добре. Петър Табаков: Мисля че това е добре. Според мен не трябваше да бутат и мавзолея, персоналното ми мнение. Все отново това е някаква атракция. Човек би трябвало да помни предишното си.
През март се чака да се издигне бронзовата къща, която е подарък от Австрия във връзка европредседателството на страната ни.

След решението на Министерски съвет, в идващите 10 години общината ще стопанисва ларгото. Ще бъде довършена експозицията на подземния музей, който се намира в остъклената част. Изрази вяра той да отвори порти през есента и мястото да се трансформира в привлекателен център за туристи и софиянци.
 Скулптурата „ Бронзовата къща ” може да заеме мястото на някогашния пантеон в София Скулптурата „ Бронзовата къща” може да заеме мястото на някогашния пантеон в София
14-метрова бронзова статуя да се издигне на мястото на опустошения през 1999 година пантеон на Георги Димитров в София по време на българското...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР