Галерия Синтезис представя изложбата Истории с опашки на проф. Красимир

...
Галерия Синтезис представя изложбата Истории с опашки на проф. Красимир
Коментари Харесай

Истории с опашки показва във фотоизложба проф. Красимир Андонов

Галерия " Синтезис " показва изложбата " Истории с опашки " на проф. Красимир Андонов - оператор, фотограф и дълготраен учител в НАТФИЗ. Откриването е на 28 септември от 18,30 ч. в наличието на създателя и на проф. Атанас Кънчев. Авторът, който рядко демонстрира креативните си планове, работи по тази серия повече от двадесет и пет години. Фотографиите, включени в изложбата, показват уловени моменти от всекидневието, в което се срещат хората и животните.
" Направих първите фотоси от серията, до момента в който бях студент по операторско майсторство във ВИТИЗ. Тогава, под въздействие на проф. Румен Георгиев-Рум, се възпламених по фотографията на всекидневието и започнах да фотографирам всяка забавна репортажна обстановка, която успявах да видя... Мисля, че първата снимка в изложбата е снимана през 1992 година, а последната е от 2021 година Ако ги нямаше датите под изображенията, мъчно може да се улови разликата във времето. Това не е търсено преднамерено - замислих се, че като оператор съм теоретичен да подкрепям обединен образен жанр на картината, нещо, което неумишлено съм приложил и при тази дълго снимана фотографска серия.
Как се снимат животни ли?
Лесно, тъй като в никакъв случай нямат нищо срещу да им отегчавам с фотоапарата... И мъчно, тъй като постоянно изпитват бързината ми - нямат навика да повтарят два пъти един и същи номер ", споделя проф. Андонов.
В съпътстващата стратегия на изложбата, която ще може да се види до 11 ноември, са включени лекции на проф. Красимир Андонов: на 29 септември от 18,30 ч. - " Фотографът на кино-снимачната площадка ", и на 24 октомври от 17 ч. - " Подтекстът в репортажната снимка ". И още две събития: на 2 октомври от 17 ч. - Test Press: " Само когато някой те гледа, тогава се получава портрет " с Хенк Гронендейк, и на 30 октомври от  17 ч. - Библиотека Фотосинтезис. Фокус: Животът и животните.
Красимир Андонов е кино оператор и фотограф. Той е учител и началник на бакалавърската стратегия " Фотография " в НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов ", където приключва компетентност " Кино и телевизионно операторско майсторство " (1995) при проф. Георги Карайорданов, а по-късно и " Художествена снимка " (1997) в класа на проф. Румен Георгиев. Носител е на премията за най-хубава камера от South East European Film Festival в Лос Анджелис за кино лентата " Отрова за мишки " (реж. Константин Буров, 2014) и наградата за операторска работа на Българската кино академия за " Съдилището " (реж. Стефан Командарев 2016). Работата му като фотограф е показвана и награждавана в България, Франция, Канада, Нова Зеландия и Китай, а негови дълготрайни планове са показвани в независими изложения като " Светлина и фетиш " в изложба " Кредо Бонум " (2012) и " Пенсионирани птици " в границите на фестивала Международни фотографски срещи в Пловдив (2020). Същата серия е показана с прожекция на влиятелния фестивал за фотожурналистика " Visa Pour L`Image " в Перпинян, Франция. Негови фотографии са оповестени в списанията " Eva ", " PHOTO ", " Geo ", " National Geographic ", " Schwarzweiss " и " ZuDeutscheZeitung ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР