Галерия L’Union de Paris гостува от 1 декември на Градската

...
Галерия L’Union de Paris гостува от 1 декември на Градската
Коментари Харесай

Галерия събра картини на Нерон, Кольо Карамфилов и Енчо Пиро...

Галерия L’Union de Paris гостува от 1 декември на Градската изложба с изложбата си „ Следва продължение”. Така тя ще означи 20 години от основаването си. Сборната експозиция ще бъде подредена в залите на ул. „ Княз Александър I “ №15. Откриването е от 17:00 до 19:30 часа.

Галерия L’Union de Paris ще покаже някои от създателите, с които е работила през годините на съществуването си.

В „ Следва продължение” са селектирани 52 произведения от 16 създатели. Сред тях са Атанас Парушев – Шока, Вихрони Попнеделев, Генко Генков, Димитър Казаков, Енчо Пиронков, Емил Стойчев, Иван Вукадинов, Кольо Карамфилов, Румен Жеков, Свилен Блажев и други

Повечето от показаните създатели са формирали своите художнически възгледи и светоусещане в последните години на социализма и по време на прехода. Тези надарени художници в края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ век, в желанието си да преодолеят консервативните усети, идеологическите внушения и пластическите ограничавания на културната система, внасят повече модерност, артистична самостоятелност и естетическа провокативност.

Въпреки че ползите на колекционерите са ориентирани към създатели, работещи в традицията на класическия модернизъм, те интензивно поддържат и модерни художници като Атанас Парушев, Кольо Карамфилов, Румен Жеков (последните двама работещи в областта на концептуалните изразни възможности), почнали развиването си в края на 80-те години на ХХ век., чийто креативен възгледи са общи във връзка с живописта. В резултат от търсенето на нови изразни средства Димитър Шопов, към който фокусът на галеристите е ориентиран от 2014 година, също развива плановете си.

В актуалната галерия е извърнат взор и към младия художник Димитър Генчев. Посредством творбите си Генчев ни изкушава да надникнем в основания от него тайнствен свят на изоставени индустриални предприятия - тематика, разкриваща въздействието на преминаващото време.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР