Гален Монев е кандидат депутат, водач на листата на ПП

...
Гален Монев е кандидат депутат, водач на листата на ПП
Коментари Харесай

Гален Монев от Български възход: Да забравим правилото за кокошка да няма прошка, а за милиони да няма закони

Гален Монев е претендент народен представител, лидер на листата на Политическа партия " Български напредък " в Софийска област. Той е на 36 години, магистър по история и бакалавър по археология, докторант по история на Русия от СУ " Климент Охридски ".

- Вие сте историк, специализирал в региона на историята на Русия - това оказва помощ ли Ви или Ви пречи в днешната обстановка? Лесно могат да Ви нарекат " русофил ", да вземем за пример.

- Убеден съм, че ми оказва помощ. Независимо по какъв начин възприемаме Русия - като наш другар или като противник, е значимо да я познаваме добре. Само по този начин ще можем да създадем вярна преценка за това, което се случва там. В момента у нас по " съветската " и " украинската " тематика се изричат хора, които до през вчерашния ден не са знаели изобщо за съществуването на нещо, наречено Донбас, а през днешния ден уверено и със самочувствие приказват по малките екрани за боевете край дребни градове като Купянск или Изюм. От " специалисти " по други тематики - да вземем за пример COVID-19, внезапно станаха специалисти по Русия. Смея да настоявам, че познавам задоволително добре както украинската, по този начин и съветската история, в това число в наши дни.

Не считам, че да изучаваш историята на една съответна страна те прави русофил или русофоб. Аз съм българофил. Такива са и хората от " Български напредък " - естествени български патриоти.

Що се отнася до Русия, нашата история с тях е доста комплицирана, само че едно е несъмнено: ние се намираме прекомерно покрай тази голяма страна, както и до една също доста огромна и мощна Турция. Събитията в тези страни постоянно ще ни се отразяват и няма по какъв начин да се вършим, че не съществуват - такава е геополитическата действителност.

- Как мислите, че ще се развие войната в Украйна?

- Не съм боен специалист, само че като историк виждам, че се върви към все по-голяма ескалация и считам, че светът е изправен пред най-голямата опасност от времето на Втората международна война насам. Частичната готовност в Русия и извършените там референдуми са явен знак за това.

- Когато се срещате с гласоподаватели, те задават ли въпроси по тази тематика?

- Честно казано, интернационалното състояние не е водеща тематика на диалог за хората, с които се срещам от Софийска област в градове като Самоков, Ботевград, Костенец, Костинброд и десетки села.

Техният главен проблем са галопиращите цени. Какво ще става с дървата за огрев, дали в селото може да има аптека, дали пътят им може да се оправи. За външната политика всеобщото мнение е, че България не трябва да се забърква в този спор. Това ще Ви каже съвсем всеки срещнат. Всъщност хората имат положително отношение и към русите, и към украинците, и за приятелски другарски нации.

Същевременно не мисля, че жителите ни желаят страната ни да напуща НАТО и изключително Европейския съюз. Българите желаят нещо доста нормално, което за жалост преходът не съумя да им даде: да отгледат и изучат децата си умерено и да изживеят почтено старините си. В момента се опасяват най-много от инфлацията и по какъв начин ще оцелеят работещите и бизнесът, а дълготрайно най-големият проблем е демографската рецесия.

- Какво има " Български напредък " съответно в тази посока?

- Предлагаме им да гласоподават за една партия от нов вид. Партия, основана от човек, който потвърди с дейности още преди да изиска тяхното доверие, че може да мисли и работи държавнически. Човек на действителните решения, а не на празните приказки. Разбира се, приказвам за Стефан Янев - спокоен и уравновесен, той е моторът на " Български напредък ". Той е поръчител, че всички експертни решения по съответни проблеми ще бъдат вземани с нужната отговорност, след деликатна преценка и най-важното в интерес само на болшинството от българските жители, а не в нечия друга изгода - в България или отвън нея.

- Как гледате на въвеждането на еврото?

- На една от срещите в Ботевград, в която господин Стефан Янев взе участие, той изясни доста ясно, че в сегашния миг на криза и стопански катаклизми не е добре да се бърза с въвеждането на еврото. Виждате какво става в Европа, виждате какво става у нас, при инфлация от 20% по какъв начин тъкмо ще влезем в Еврозоната?

- Да Ви върна на конкретиката в София-област - какви са проблемите пред локалните поданици? Какво желаят и какво им казвате?

- Софийска област сама по себе си е доста друга и е нещо като сборен облик на България. Има обитаеми места с релативно високи приходи, само че също по този начин и небогати селца, които са пред изгубване. Хората желаят, да вземем за пример, децата им да учат по-близо до дома. Общините им да имат повече средства за решение на характерни локални проблеми. Един човек ми сподели: " София не е България, само че и не е обикновено половин България да живее в София ".

Същевременно желаят да съблюдават нашите български обичаи, да ги предават и популяризират. Освен морално и прочувствено, в това има чисто стопански смисъл. Една е най-неразработените ниши в нашата област е културно-историческият туризъм - споделям го като историк и археолог.

 Снимка: " Български напредък "

Колко от нас знаят за Малката Света Гора или Малкия Атон край Драгоман? Там има превъзходни манастири от 11 век. Къде са туристите? Къде са гостите от България и от целия свят, които да видят най-пищната резиденция в Римската империя, тази на император Константин Велики, в Костинброд? Колко от нас знаят, че Сердика и Сердикийското поле епохи наред са били един от центровете на международната християнска цивилизация, тук е бил Сердикийският събор. За по-любознателните предлагам книгите и проучванията на доцент Веселина Вачкова. Какво прави страната ни, с цел да разпространява това по света? Дори няма смисъл да приказваме за Гърция, само че вземете една Турция, която изкарва милиарди от туризъм, с помощта на паметниците на Византийската империя. Османците завладяват византийската империя, разговорно казано я " бутат ", а през днешния ден наследниците им направиха страховит бизнес от същата тази победена от тях империя. Може да се научим на доста неща от комшиите ни.

- Но единствено културно-историческият туризъм надали може да даде напредък.

- Самостоятелно нито една мярка не може да реши всички проблеми, само че съм убеден, че развиване в тази сфера ще докара до редица директни и косвени позитивни последици. Това ще донесе повече доходи както за страната, по този начин и за общините в региона, а оттова и за хората - заетите и занимаващи се с търговия, с ресторантьорски бизнес, с настаняване. Самоков също е цялостен със забележителности. Рила е свещената планина на траките беси, има светилища на хиляди години - да вземем за пример Шишманово кале. Ще Ви дам за образец какво се направи в Белчин - през днешния ден чакаш с часове, с цел да видиш възстановката на една приблизително огромна цитадела.

Разбира се, гръбнакът на българската стопанска система сега са най-много енергетиката и другата работеща промишленост. За благополучие, у нас по-голямата част от електричеството се прави от въглища, а не от газ. В момента получаваме ясно доказателство какъв брой неверно ще бъде да унищожаваме един от най-големите ни козове - централите на въглища. Добре, че имаме тях, както и АЕЦ " Козлодуй ". По наше мнение, България би трябвало да продължи да развива нуклеарната си енергетика и да пристъпим към градеж и на АЕЦ " Белене ". Получаваме и следващо увещание какъв брой неправилно беше безропотното затваряне на четирите блока на АЕЦ " Козлодуй ". Навремето не защитихме своя интерес и за жалост продължаваме да го вършим. Не отстояваме по добър метод българските национални ползи в границите на Европейския съюз.

Не на последно място, значимо е да се развържат ръцете на дребния и междинен бизнес, които съществуват в джунгла от регулации за сметка на големите корпорации с обороти и облаги за милиарди. Трябва да оставим баничарниците на мира. Правилото " за кокошка няма амнистия, за милиони няма закони " би трябвало най-сетне да бъде анулирано в България.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР