Галактиките, които са се формирали скоро след Големия взрив, са

...
Галактиките, които са се формирали скоро след Големия взрив, са
Коментари Харесай

Древните галактики предпочитали студените закуски

Галактиките, които са се формирали скоро след Големия гърмеж, са израснали освен за сметка на по-дребните си съседки, само че и на диета от студени газове, съобщи порталът Space.com. Група откриватели от италианската Osservatorio Astrofisico di Arcetri показа данни, които потвърждават механизма на оцеляване на небесните зверове, който от години се разисква от астрономите.

Според теоретичните модели, първите галактики са се формирали в интервал от няколко милиарда години след по този начин наречения Голям гърмеж. Те не са били огромни - постоянно в тях имало много по-малко звезди, в сравнение с наброяваме през днешния ден в Млечния път, който съдържа към 100 милиарда светила. С течение на времето обаче звездните скупчвания нарастнали, постоянно след конфликти сред прилежащи галактики.

Скорошните наблюдения на италианците обаче демонстрират, че в случай че не всички, то най-малко някои от най-древните галактики, в никакъв случай не са се срещали със съседите си. Когато две такива скупчвания се сблъскат, стартират дейни процеси на звездообразуване, които обаче затихват след няколко милиона години. Изследването на " стариците " обаче посочило, че те са зараждали звезди в интервали от над милиард години.

За да обяснят това, астрономите предложили различна догадка - допустимо е античните галактики да са расли благодарение на леден водород, засмукан от междузвездното пространство. Авторите на новия труд употребявали Много огромния телескоп в Чили и с негова помощ засекли три галактики, чиято форма показвала, че в никакъв случай не са взели участие в " добросъседски крамоли ". И все пак в тях имало доста по-едри звезди, в сравнение с в Млечния път, които явно са нараствали в продължение на над милиард години.

Въпреки че са вероятни и други механизми за повишаването на самотните галактики, хипотезата със студения водород наподобява най-правдоподобна. Сблъсъците обаче не престават да са най-разпространени. Наскоро учените комбинираха фрагменти, получени от телескопите " Чандра ", " Спицър " и " Хъбъл ", и разгласиха зрелищната среща на галактиките NGC4038 и NGC4039.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР