Гълъбово отново посреща турнира по борба Зл. Д. Ройдев“ след

...
Гълъбово отново посреща турнира по борба Зл. Д. Ройдев“ след
Коментари Харесай

Гълъбово отново посреща турнира по борба „Зл. Д. Ройдев“

Гълъбово още веднъж посреща шампионата по битка „ Зл. Д. Ройдев “ след тригодишно спиране поради пандемията. Това оповестиха от родната федерация. Схватките са за момчета в свободния жанр .

19-то издание на конкуренцията ще се организира в петък и събота (31 март – 1 април) в зала „ Енергетик “. Техническата конференция е през днешния ден от 17:00 часа още веднъж в залата.

Турнирът е основан в памет на известния гълъбовски герой Злати Динев Ройдев през 1999 година И към този момент 19 години е на интернационалната сцена. Идеята за основаването му подхващат шепа запалянковци – Генчо Овчаров, ръководител на тогавашното сдружение за физкултура и спорт, Данчо Юруков, ръководител на клуб „ Енергетик “, треньорите Кънчо Ставрев, Георги Михалев и Динко Нанев дружно със фамилията на Злати Д. Ройдев .

Гост на първото издание на шампионата е славният Боян Радев , който има няколко лагера с именития герой от Гълъбово, с който са и близки другари.

„ Злати беше извънредно волеви играч, доста твърдоглав – като “куче ”, само че и доста непретенциозен и почтен “ , споделя за него тогава двукратният олимпийски първенец.

Сред учредителите са още Станчо Колев, олимпийски вицешампион от Токио 64 , който след това е и треньор на Злати Д. Ройдев, Еньо Тодоров, втори на олимпиадата в Мексико 68, интернационалните съдии Тодор Груев и Иван Радков, първият старозагорец в олимпийския ни тим Димитър Чифудов (Мелбърн 56), както и Атанас Аргиров, заслужил занаятчия на спорта, близки, другари, деятели на битката.

В първите години шампионатът събира състезатели единствено на районно равнище . Финансирането е най-вече от общината на Гълъбово и неговият ръководител Атанас Грозев, както и локални предприемачи и ръководители – Яни Георгиев, Светослав Павлов, Константин Балабанов,Тенко Тенев, Антон Иванов .

В шампионата вземат участие единствено състезатели по покана . И защото в тези години не е имало интернет, тогавашният ръководител на клуба Данчо Юруков и треньорът Кънчо Ставрев обикалят страната, с цел да връчат поканите на клубовете за присъединяване . Така надпреварата, трансформирало се към този момент в обичайно, събира близо 150-200 деца . А през 2004-а става интернационално и в Гълъбово идват момчета от Тараклия (Молдова), след това от Одрин (Турция), а по-късно и от целия свят – Съединени американски щати, Италия, Турция, Грузия, Румъния, Гърция, Якутия, Северна Македония, Украйна, Унгария и други Делегати на шампионата са едни от най-хубавите съдии в света .

Но жителите на Гълъбово не стопират дотук. Тогавашният кмет Васил Точев се среща с ръководителите на Българската федерация по битка, отпред с Валентин Йорданов, с искане да спомага за влизането на шампионата в календара на Международната федерация, в този момент UWW . На срещата участват тогавашният общоприет секретар на федерацията Нешо Берберов и техническият шеф Тодор Тодоров, чийто живот е обвързван с Гълъбово още от ученическите му години.

Така шампионатът влиза в календара на UWW и става вторият в света след този в Чили от подобен сан за тази възраст .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР