Габровско задмина Северозапада по брой обезлюдени населени места. Областта е

...
Габровско задмина Северозапада по брой обезлюдени населени места. Областта е
Коментари Харесай

Една област задмина Северозапада по брой обезлюдени населени места

Габровско задмина Северозапада по брой обезлюдени обитаеми места. Областта е преди всичко у нас в статистика за села, в които живеят оптимален брой хора, броящи се на пръстите на двете ръце. На 78 години Минка Денева се усеща добре да живее в Балкана. В село Горни Въприща има едвам 10 души.

" Тихо и умерено е. Няма напрежение. Щурчетата свирят вечер. Птичките пеят заран ", споделя дамата.

Минка помни времената, когато селото е било " живо “. " Когато бях ученичка тук живееха към 150 души ", сподели още дамата.

Обиколката на Горни Върпища трае не повече от 10 минути. Друг гражданин на селото е 85-годишният Димитър. Възрастният мъж тъгува всеки ден, че родното му село е обезлюдяло.

От локалната власт не са разтревожени, че от 62 села, 30 са с под 10 поданици.

" Тук животът е по-спокоен, надалеч от неприятности ", заяви Николай Карагьозов, зам.-кмет на Дряново.

Така, от недостатък обезлюдяването в Балкана се трансформирало в резултат. Към тези села към този момент имало засилен интерес. Не малко хора от градовете даже си закупили къщи, само че не са се открили трайно.

Темата разяснява и демографът Борис Казаков в ефира на  " Събуди се ".

" За страдание ситуацията е такова освен в Габровско. За някои от тези села има бъдеще, в случай че хората от прилежащите градове купят къщи там. Характерна наклонност при сходни села е, че когато стигнат минимален брой на популацията, се следи застоялост ", разясни той. По думите му различен демографски проблем у нас е застаряващото население.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР