Габровският драматичен театър ще отбележи 146 години от избухването на

...
Габровският драматичен театър ще отбележи 146 години от избухването на
Коментари Харесай

Габровският театър ще отбележи 146 години от Априлската епопея с постановката „Под игото – 1894-та“

Габровският трагичен спектакъл ще означи 146 години от експлоадирането на Априлското въстание с постановката „ Под игото – 1894-та “ на режисьора Петринел Гочев.

Събитието ще се състои на 20 април 2022 от 19.00 часа на огромна сцена. За първи път ще бъде показан обновеният актьорски състав. В спектакъла ще взе участие Марио Василев, който е един от най-новите членове на габровската натрупа. Завършил е НАТФИЗ в класа на проф. доктор Ивайло Христов през 2021 година

Мащабната продукция е основана по новата българска пиеса „ Под игото – 1894-та “ с създател Гергана Змийчарова. Драматургичният тект е особено написан за отбелязването на 75-годишнината на театъра през октомври 2020 година Освен на текста, Змийчарова е създател на плаката и мултимедията. В постановъчния екип влизат сценографът и костюмографът на спектакъла Гергана Лазарова-Рънкъл, хореографът Светлана Цвяткова и фотографът Росина Пенчева. Музиката е особено написана от студио „ Елисей “.

Участват актьорите от трупата на държавна такса „ Рачо Стоянов “: Надежда Петкова като Съба Вазова, Димо Димов като Тодор Чипев и Бойчо Огнянов, Стоян Руменин като Иван Вазов, Таня Йоргова като Нонка Чипева, Рада Госпожина и актрисата от първата натрупа на Народния спектакъл – Екатерина Златарева, Петко Петков като Иван Гешов, Светослав Славчев като Михалаки Георгиев, Любен Попов като Ян Мърквичка, Найден Банчевски като Антон Митов, Анатолий Ставрев като Иван Шишманов и Киряк Стефчов, Гордан Коев като Иван Карастоянов и Марио Василев като артиста от първата натрупа на Народния спектакъл Иван Попов.

В част от сцените се включват деца и младежи от локалната театрална школа „ Котешката къща “: Валентин Петров, Адриана Кънева, Виктория Витанова, Ивет Симеонова, Йонислава Дончева, Мария Иваничкова, Мая Дянкова, Мелани Борисова и Николет Иванова.

В сюжетната линия на „ Под игото – 1894-та “ се преплитат три съществени пласта, които се развиват като обособени картини на сцената. Основната история се върти към компликациите при първото издание на романа „ Под игото “ от Иван Вазов като независима книга. Следват директни и ненатрапчиви кореспонденции от сюжета на романа, както и фрагменти от спомените на майката на писателя Съба Вазова. Освен авторовата нереалност, пиесата се базира на документални изследвания и предходни литературни проучвания върху творчеството на Вазов.

Режисьорът Петринел Гочев не изневерява на стила си да включи доста и разнородни образни средства, мултимедия и кинематографични похвати. Сценичното пространство е ловко уплътнено по хоризонтала и вертикала, с цел да пресъздаде голям брой картини, които се случват в затворени или улични пространства. Декорите са експресивни, минималистични и стилистично обрани. В тях няма нищо натоварващо и превземащо зрителското поле. Сцените са интензивни и бързо изменящи се сред външно и вътрешно, заемки от сюжета на романа, фрагменти от историческия роман на Съба Вазова.

Многопластовият роман на драматургичния текст не тежи на сцената, а смислово я обгръща. Паралелно вървят три истории, които метафорично припомнят за минало, настояще и бъдеще. Позоваването на исторически обстоятелства ускорява зрителското чувство за достоверно протичащото се деяние на сцената.

„ Под игото – 1894-та “ ще ви върне в следосвобожденското време на младата българска държавност. Време на несъгласия сред -фили и –фоби, на лоялност и отричане към едни или други. Време на приобщаване към европейската модерност и търсенето на способи за стопански, обществен и културен напредък. Ще се потопите в бурни битки на буйни характери, водени от упоритост, стремежи, непреклонност. Ще гледате театър, в който националната ни еднаквост и психика се разкриват през историческата памет и литературното творчество.

С тази режисура са маркирани също 170-годишнината от рождението на Иван Вазов, 160 години от оповестяването на Габрово за град – празнувани през 2020 година, както и 100-годишнината от кончината на Иван Вазов, почетена през 2021 година Партньори в реализирането на театралния план са Националният книжовен музей дружно с къщата музей „ Иван Вазов “ в София, къщата музей „ Иван Вазов “ в Сопот и Регионален исторически музей – Габрово.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР