Габрово. В рамките на следващите месеци ще бъдат обявени обществени

...
Габрово. В рамките на следващите месеци ще бъдат обявени обществени
Коментари Харесай

В следващите месеци стартират обществени поръчки за строителството на още 137 км от АМ „Хемус“

Габрово. В рамките на идващите месеци ще бъдат оповестени публични поръчки за строителството на още 137 км от Автомагистрала „ Хемус “, заяви министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, оповестиха от Министерство на регионалното развитие . „ През месец август започват тръжните процедури за строителството на 52 километра от аутобана сред п.в. „ Боаза “ и разклона за Плевен и Ловеч, с цел да може през идната година да стартира и действителното строителство. През септември чакаме да бъде оповестена и процедурата за още 85 км от Автомагистрала „ Хемус “ - до Велико Търново “, изясни министърът.
През август започва действителното строителство и на 16,2 км от Белокопитово към Буховци, сподели министърът. Договорът е за инженеринг, прави се допроектиране, през вчерашния ден на Експертен съвет в Агенция „ Пътна инфраструктура “ беше призната създаването, остава издаването на позволение за градеж от Министерство на регионалното развитие, срокът за обжалване е двуседмичен.
Министърът заяви още, че 30% от строителството на 9,3-километровия сектор от Автомагистрала „ Хемус “ сред Ябланица и п.в. „ Боаза “ е подготвен и предвижда, че макар двегодишния период на довеждане докрай, до септември идната година обектът може да бъде приключен.
„ До 15 дни стартира публичната поръчка и за построяването на най-тежкия сектор от автомагистрала „ Струма “ – сред Крупник и Кресна, през Кресненското дефиле, който включва тежки инженерни уреди “, заяви районният министър. Тя ще бъде в две обособени позиции, като и двете ще бъдат за разработване на механически план и строителство.
Първият сектор ще бъде дълъг 13,2 км, ще стартира на към 80 м след пътен възел Симитли – Разлог и ще свършва след секване с пътя „ Стара Кресна – Ощава “. Той ще включва три пътни възела 10 виадукта с обща дължина 3,5 км, надлези и подлези, както и три тунела. От него ще стартира идващия сектор, който ще бъде с дължина 10,4 км и ще се влива в обходния път на Кресна. 5,55 км от него ще бъдат изпълнени като част от плана. Той включва още един пътен възел, 11 виадукта с приблизителна дължина 5 км, 9 надлези и подлези, както и 4 тунела. За естественото действие и употреба на тунелите е планувано да бъдат построени съответните съоръжения и системи – пожароизвестителни, водоснабдителни, вентилация, електроснабдителни, осветителни, за ръководство на придвижването и други Двата сектора на пътя ще бъдат с по две ленти за придвижване с широчина 3,5 м, водещи линии по 0.25 м и два банкета с широчина 1.5 м. На места ще бъде построена и трета лента за товарни коли, съгласно характерностите на терена.
Във връзка с археологическите разкопки на Скаптопара Министерство на регионалното развитие и АПИ ще се съобразят с решението на специалистите по културно-исторически находки, безапелационен бе районният министър. „ Хубаво е, че беше автомагистралата, с цел да се открие градът “, разяснява още Нанков и добави, че все още за археологическите разкопки там са обезпечени съвсем 2 млн. лв. европейски средства по Оперативна стратегия “Транспорт ”.
Николай Нанков направи през днешния ден ревизия на строителството на обходния път на Габрово, дружно с ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов и инж. Дончо Атанасов – член на УС на организацията.
Там той разгласи, че е завършило построяването на най-големия, строен през последните две години, тунел в България – този на обходния път на Габрово, с дължина близо 600 м.
„ Естакадите и мостовите уреди на обходния път са подготвени. Договорът с изпълнителя е до края на годината, само че съм уверен, че месец или два предварително ще успеем да приключим “, предвижда Нанков. „ Този план е величествен освен за Габрово, само че и за Северна България, той е методът към тунела под Шипка “, съобщи още районният министър.
За построяването на тунел под Шипка Нанков заяви, че създаването на идейния план към този момент е призната на експертен съвет в Министерство на регионалното развитие, преглеждат се разнообразни разновидности за финансиране.
„ Темата с тунела под Шипка постоянно е стояла на дневен ред, не просто сме оптимисти, че планът започва към този момент като действително осъществяване, само че следваме последователен график на осъществяване “, беше безапелационен Нанков.
Министърът направи ревизия и на хода на рехабилитацията на близо 28 км от път II-44 Севлиево – Габрово. Там бе установено към 16% осъществяване на ремонтните действия на пътя, стана ясно по време на инспекцията. Крайният период за привършване е лятото на 2019-та година. Обектът е разграничен на два лота – Севлиево - Драгановци и Драгановци - Габрово и се извършва с европейски средства по Оперативна програма „ Региони в напредък “. Стойността на ремонтните действия е над 23 млн. лева, като секторът не е рехабилитиран над 20 години.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР