Габрово. Музей Дом на хумора и сатирата“ в Габрово днес

...
Габрово. Музей Дом на хумора и сатирата“ в Габрово днес
Коментари Харесай

Габрово: Музей „Дом на хумора и сатирата“ в града обявява вход свободен по повод Европейските дни на наследството

Габрово. Музей „ Дом на хумора и сатирата “ в Габрово през днешния ден ще посреща гратис гости във връзка Европейските дни на наследството, оповестиха от пресцентъра на Музей „ Дом на хумора и сатирата “ - Габрово . Тази година България отбелязва Европейските дни на наследството за 26-и път. Изборът на тематиката „ Наследство и природа: пейзаж от благоприятни условия “ е подбуден от грижата за запазване на естественото завещание като значим запас в обществен и стопански проект. Домакин на формалните прояви по отбелязването на Европейските дни на наследството през 2017 година е град Силистра (27 – 30 септември). През тези дни в Регионалния исторически музей ще се организира Националната среща на музейната колегия „ Добри практики “, на която ще бъдат показани нововъведенията в опазването на културното завещание и ще бъдат дискутирани проблеми, свързани с неговото запазване и разпространение.
Музеят „ Дом на хумора и сатирата “ е постоянен участник в националните музейни срещи, където споделя опита си и черпи хрумвания от сродни културни институции. Тази година, по отношение на тематиката на Европейските дни на наследството, Веселата къща ще показа в Силистра и забавна галерия от своя живописен фонд, осъществена в партньорство с Дирекция „ Национален парк Централен Балкан ”.
Изложбата „ КарикаТуристи ” е отдадена на един от най-актуалните проблеми на актуалното общество – запазване и отбрана на природата. Творбите на българските и задграничните карикатуристи са самобитно обръщение към всички хора на планетата Земя за повече грижи към естествените благосъстояния и предизвестие за трагичните последствия, които може да провокира нехайното отношение към околната среда.
Цялата тематична сбирка включва 79 карикатури на 65 създатели от 21 страни от 4 континента. Тя е част от художествения фонд „ Хумор на народите ” на Музея „ Дом на хумора и сатирата “ – Габрово, събиран в продължение на 45 години. В актуалната галерия са включени 41 произведения на 12 създатели от Бразилия, България, Германия, Иран, Италия, Китай, Куба, Литва, Русия, Сърбия, Украйна и Чехия.
Пътуващата галерия „ КарикаТуристи ” е плод на сполучливото съдействие сред две институции, обединили напъните си за една благородна идея – грижата за околната среда. Инициативата за пътуващата тематична сбирка карикатури е част от взаимната акция за социална информираност „ Изкуството – дипломат на Парка ”, реализирана от Музея „ Дом на хумора и сатирата “ – Габрово и Дирекция „ Национален парк Централен Балкан ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР