Габриела Руменова от Ние, потребителите“ коментира две важни теми, които

...
Габриела Руменова от Ние, потребителите“ коментира две важни теми, които
Коментари Харесай

Ново поскъпване на пластмасовите кутии за храна и права при връщане на подаръци

Габриела Руменова от „ Ние, потребителите “ разяснява две значими тематики , които засягат потребителите в България. Първата от тях е по отношение на такса върху пластмасовите кутийки за храна , а втората – правата на потребителите при връщане на дарове .

От 1 януари на 2024 година в България влиза в действие нова такса върху пластмасовите кутийки за храна , употребявани във веригите за хранителни артикули. Тази такса стартира със символичните 25 стотинки и усилва с 5 стотинки на всяка последваща година, достигайки най-малко 45 стотинки през 2027 година . По думите на Габриела Руменова, специалист в региона, тази такса е резултат от транспонирането на европейска инструкция в българското законодателство, която има за цел понижаване на използването на нездравословни пластмаси .

Въпреки това, Руменова показва угриженост, че таксата може да се окаже несправедлива към потребителите , защото директивата планува и задължението за търговците да дават други възможности на пластмасовите кутийки. Тя акцентира, че в други страни, в това число Италия, са въведени законодателни промени. За да се реализира задачата на директивата за ограничение на използването на нездравословни пластмаси и отбрана на икономическите ползи на потребителите , Габриела Руменова е отправила писмо до управителните фигури в страната с молба за преразглеждане на тази мярка и поощряване на другите възможности за потребителите .

Втората тематика коментирана от Габриела Руменова се отнася до правата на потребителите при връщане на дарове . Тя акцентира, че стоките, закупени онлайн, могат да бъдат върнати до 14 дни, само че доста онлайн магазини дават по-дълъг период. Важно е потребителите да ревизират изискванията на всяка съответна онлайн платформа . Във физическите магазини, обаче, законът не задължава тях да одобряват назад към този момент продадени артикули, в случай че не са се задължили като добра процедура преди сключването на договорката.

Този ангажимент към клиентите може да се изрази в разнообразни форми да вземем за пример, даването на опция за връщане на артикули . Независимо дали става дума за онлайн или физически пазар, потребителите би трябвало да дават документ или доказателства за закупуването на стоката, което може да включва и касова записка или други форми на заплащане . Руменова споделя забавен образец от Испания, където издаването на платежен документ без цена при дарове улеснява връщането или замяната на стоката , без потребителят да бъде наясно с точната цена на продукта.

В умозаключение Габриела Руменова визира значими въпроси, свързани с правата на потребителите в България и периодите за връщане на артикули , както и въпроса за таксуването на пластмасовите кутийки за храна и нуждата от други възможности за потребителите. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР