Габриел върна неизпълнен мандат и обяви, че ще има кабинет

...
Габриел върна неизпълнен мандат и обяви, че ще има кабинет
Коментари Харесай

ГЕРБ се предаде в името на България

Габриел върна несбъднат мандат и разгласи, че ще има кабинет с втория мандат с ротационен министър председател на 9 месеца
Имало мощна поръчка за конституционно болшинство с Движение за права и свободи

Нарекоха втория мандат народен

ГЕРБ одобриха изискванията на ППДБ за сформиране на постоянно държавно управление с втория изследователски мандат, заявявайки в декларация, че решението е в името на това “България да има устойчиво държавно управление, с цел да излезе от актуалната политическа рецесия ” и “за да осъществя конституционната промяна ”.

Кандидатът за министър председател на ГЕРБ Мария Габриел върна празна директория на президента Румен Радев.

“Папката, която връщам е празна, тъй като в нея и от името на ПГ на ГЕРБ-СДС, няма да позволи да има имена на хора, които не са резултат в резултат на открити и ясни диалози, на основата на правила и отговорности, а са резултат на подмолни сделки. Това не бих го позволила ”, сподели още Габриел.

Час преди да отиде на “Дондуков ”2 Мария Габриел се появи за общо изказване с акад. Николай Денков, който разгласи, че вторият мандат щял да бъде народен, а излъченият министър председател ще е ротационен. Денков разгласи, че в първите девет месеца той ще е отпред на държавното управление, в което вицепремиер и министър на външните работи ще е Мария Габриел, а по-късно тя ще поеме ръководството на страната.

Очаква се до края на седмицата президентът да връчи втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление на “Продължаваме смяната - Демократична България ”. Те ще имат седем дни за сформиране на кабинет.

От Демократична България към този момент оповестиха, че чакат промени в оповестените на 2 май от акад. Денков имена на бъдещи министри. Христо Иванов и Атанас Атанасов считат, че политическите лица би трябвало да правят отстъпка на специалисти. Най-проблемен е бъдещият финансов министър. Засега за този пост е препоръчан съпредседателят на Политическа партия Асен Василев, който е единственият водач на партия в листата.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към депутатите и гласоподавателите на ГЕРБ-СДС: Интересът на страната и хората изисква това в този миг


Искам до всеки наш гласоподавател, до всеки наш регионален политик желая да стигне това - единственият късмет да се случи нещо положително за България е да подкрепим втория мандат на ППДБ. Направихме огромна крачка обратно, ние сме първа политическа мощ, само че има по кое време да се скараме отново, има по кое време да се ненавиждаме, българите обичаме да се ненавиждаме. Много мъчно решение за нас, доста мъчно решение и за тях. И 5 % да станем, ще сме същинска, европейска партия за развиване на България. Каквото и да загубим. Но в случай че разбираем на нашите хора, че 2 години безпорядък и съсипия са забележими, ще ни схванат.

С ППДБ почнахме в обратна посока, те са 64- не могат да създадат държавно управление, ние сме 69 - не може да създадем държавно управление. Решихме да чуем какво споделят ППДБ, разбрахме ги, че те не могат да създадат нищо с нас в първия мандат, тъй като са поели ангажимент към своите гласоподаватели.

Не е съдбовно, в случай че аз или Кирил загубим, само че ще е съдбовно да загуби страната. Зад нас сега има голяма поддръжка по-късно решение, няма да употребявам историческо решение, тъй като е високопарно. По-добре да приказват, че ГЕРБ е слаб, че ГЕРБ се е навел. Ние сме побеждавали ППДБ с машини и без машини, само че дано да помислим по какъв начин да създадем изборния развой чист.
Нямаме с ППДБ нито една тематика, по която да се разминаваме. Благодаря на Христо Иванов, че организира с Движение за права и свободи среща и за конституционно болшинство. Може да желаяме и амнистия, само че съм сигурен, че това, което вършим, е вярно.

Благодаря на Мария Габриел. Интересът на България и хората изисква това в този миг.
Ангажиментите на държавното управление


Николай Денков

ПП-ДБ ще предложи държавно управление, което може да осъществя конституционна промяна с необятна парламентарна и социална поддръжка, да извърши всички условия, свързани с пълноправното и интензивно участие на страната в Европейския съюз, в това число Шенген и еврозоната; да осъществя цялостна правосъдна промяна.

Правителството с втория мандат се ангажира:

• да осъществя конституционна промяна за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;

• да внесе в период постоянен бюджет с до 3% недостиг при опазване на обществените заплащания и без нарастване на данъците;

• да извърши законодателната стратегия и да съблюдава целите за Шенген и еврозоната;

• да промени Изборния кодекс, тъй че да се върне машинният избор, както и да промени състава на ЦИК, тъй че да се подсигурява честността на вота на българските граждани;

• да създаде механизъм за избор на състав на регулатори с изминал мандат, за асортимент на персони с високи професионални и морални качества;

• да внесе законодателни промени за освобождение на управленията на българските служби за сигурност от непознато въздействие.

Акад. Николай Денков ще подаде оставка при несъблюдение на тези условия или при замяна на целите на държавното управление.

(Из документа, публикуван до медиите от ППДБ)
Дeкларация за национално-отговорно ръководство


Мария Габриел

Отчитайки, че България има потребност от устойчиво държавно управление,

- с цел да излезе от актуалната политическа криза; 

- с цел да отключи капацитета си за ускорено икономическо и обществено развитие;

- с цел да осъществя конституционна промяна с необятна парламентарна и социална подкрепа;

- с цел да извърши всички условия, свързани с пълноправното и интензивно участие на страната в Европейския съюз, в това число Шенген и еврозоната,

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно заседание ще поддържа държавно управление, образувано спазвайки следните правила:

1. Вторият мандат ще бъде народен и ще се употребява за лъчение на устойчиво държавно управление, към което да се образува конституционно болшинство.

2. Министър-председател за първия интервал от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел - заместител министър-председател и министър на външните работи, а за втория интервал от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков - заместител министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместител министър-председател ще се извършват на ротационен принцип за поредни интервали от по 9 месеца. В края на всеки от тези интервали, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласоподават и ще поддържат за идващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместител министър-председател.

4. Правителството ще извършва съгласуваните законодателна и управническа стратегии.

5. Ще се приготвят и одобряват промени в Конституцията на Република България в разговор с всички парламентарни групи, в това число промени в структурата на прокуратурата и Висш съдебен съвет.

6. Ще бъде основан механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание, с оглед гарантиране на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества.

7. Законодателната и управническата стратегия са приложени.

(Декларацията, публикувана до медиите от ГЕРБ)
Борислав Цеков, лекар по конституционно право: За този политически хомонкулус отговорността е персонално на Бойко Борисов


Предоставянето на практика на цялата власт от спечелилата изборите ГЕРБ на втората политическа мощ ПП-ДБ, съчетано с съдружна поддръжка за излъчено от двете обединения държавно управление с втория мандат, е замяна на вота на гласоподавателите.

В два следващи избора, жителите на България потвърдиха своя избор на съмнение към ПП-ДБ и демонстрираха, че не желаят ръководство, което да е доминирано от тях. Вместо това, те получиха ръководство, което е тотално доминирано от ПП-ДБ с поддръжката на ГЕРБ. Това държавно управление ще бъде един политически хомонкулус. Отговорността за това е персонално на господин Бойко Борисов. Мотивите му са предмет на обособен разбор. Това не е нито национално единодушие, нито път за излизане от политическата рецесия. Това е сговор за асимилиране на милиардите от Плана за възобновяване. Нищо повече и нищо по-малко.

“Борците с мафията ” влязоха в коалиция с “мафията ” в името на тези милиарди. Това ще донесе вреди и на двете обединения, само че във връзка с ГЕРБ безпринципната колаборация с тези, които - по думите на самия ГЕРБ и Бойко Борисов - доведоха страната до финансов колапс и други - има капацитета да стане началото на края. Все отново, триумф на колаборацията. Но си резервирам правото да бъда мощно песимистичен, даже угрижен от това, че нищо положително не чака България.
Пламен Киров, професор по конституционно право, пред “Труд news ”: След 9 месеца Габриел държавно управление на ГЕРБ ли ще предложи


Ротационен министър председател значи това, което значи и ротационен ръководител на Народното събрание. Всъщност, имаме една парламентарна коалиция, която е на път да сформира държавно управление и който, както и да се крие, от конституционното разбиране коалиция, няма по какъв начин да го направи. В момента има коалиция сред първата парламентарна група и втората парламентарна група. Т. е. сред ГЕРБ-СДС и ППДБ, без значение, че Демократична България по някакви съображения сподели, че няма да взе участие със свои министри в коалиция. Всъщност, това е едно държавно управление, което ще бъде подкрепено със 133 гласа.

Засега има очертаващо се съдружно държавно управление, което ще бъде излъчено с втория мандат, защото огромните и високопарни изказвания на Мария-Габриел се оказаха просто прахуляк в очите на българския народ. Тя не е имала никакви планове да показва на президента състав на държавно управление. Още от началото договарянията са били с ППДБ и даже диалозите които се водеха с Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия също бяха прахуляк в очите. Заявената позиция на Бойко Борисов още първоначално бе, че той работи за основаване на държавно управление с ППДБ и тази позиция е на път да се реализира. Т. е. ние не трябва да сме сюрпризирани, диалозите с останалите парламентарни групи просто бяха средство за реализиране на напън върху ППДБ, в случай че в последна сметка бъдат уверени да поддържат първия мандат, само че не щеш ли като не стана, отиват с втория. И това бе начертано още в първите дни, когато започнаха консултациите за разработване на обща законодателна стратегия. Това бяха индикации, че се работи интензивно за общо държавно управление.

Всъщност ротационният министър-председател не е никакъв ротационен министър-председател, той си е един типичен министър ръководител на съдружно държавно управление, в което Мария Габриел като представител на ГЕРБ влиза за вицепремиер и външен министър. Акад. Денков е поел джентълменско заричане след 9 месеца да подаде оставка и да се пристъпи към лъчение на ново държавно управление. Питам се след 9 месеца, когато Мария Габриел би трябвало да бъде определена за министър-председател, тя държавно управление на ГЕРБ ли ще предложи, доколкото в този момент като се изключи вицепремиер и министър на външните работи Денков ще предложи кабинет на ППДБ.
Стойчо Стойчев, политолог, пред “Труд news ”: Кабинетът е договорен още преди Великден


Определено от тази коалиция по-големи вреди ще понесе Политическа партия, тъй като те направиха поръчка и пристигнаха с лозунга, че ще отстранен ГЕРБ от политическата сцена.

В този смисъл Политическа партия ще имат по-големи електорални загуби. Мария Габриел е технократ, Николай Денков - също, тъй че ще имаме технократско държавно управление. Може да реализират качествено взаимно ръководство, което беше контрактувано от дълго време, още преди Великден, само че на нас ни се наложи да погледаме един спектакъл, който беше адресиран единствено към гласуващите за Политическа партия. За всички останали, а и за гласоподавателите на ГЕРБ, казусът не стои в такава степен. Ротационното премиерстване е малко необичайно, екзотично, само че в действителност е европейска процедура да се ротират председателствата. Има политическа воля за образуване на обща стратегия и виждаме, че и двете страни оферират извънредно механически претенденти за министър председатели.
Кристиян Шкварек, политически анализатор: Това е открита и ясна коалиция


Ротация на премиера звучи като сглобка и сделка. Ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си изберат министър-председател на ротационен принцип, това не е джентълменска спогодба, а открита и ясно декларирана коалиция. Близо две години сме в положение на странна политическа особеност. И градските демократични среди, демократичните хора, са свръхпредставителството на едно политическо семейство, което има до 10% електорална тежест. Как събират 20%, 30% на избори? Събират поради особеност - това малко демократично градско ядро яхна смяната, изчегъртването, премахването на модела “ГЕРБ ” и съумя да си прилепи към ядрото външна страна от хора, които са от радикално друга кръвна група, само че споделят концепцията да се маха ГЕРБ от властта. Тези 10% си прилепиха първо едни 23% голяма външна страна, в този момент тази външна страна се стопи до 14%. Колкото повече не престават да се изобличават като тези, които се пробват да вземат властта непременно, пазят парадокси, толкоз повече ще си отлепят тази огромна външна страна, до момента в който не си стигнат до ядрото. Докато ПП-ДБ събират нещо над 10%, се намираме в положение на политическа особеност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР