Габриел Атал е новият министър-председател на Франция. Той ще заеме

...
Габриел Атал е новият министър-председател на Франция. Той ще заеме
Коментари Харесай

Кой е Габриел Атал - новият министър-председател на Франция

Габриел Атал е новият министър-председател на Франция. Той ще заеме поста след оставката на Елизабет Борн през вчерашния ден. Атал е някогашен член на социалистическата партия, преди да се причисли към партията на президента Еманюел Макрон. Миналата година пое поста министър на образованието.
34-годишният Габриел Атал е най-младият френски министър председател в актуалната история на страната. Рекордът до момента държеше Лоран Фабиюс, който стана министър-председател на 37-годишна възраст през 1984 г.Габриел Атал е и първият френски министър председател, който признава намерено хомосексуалната си ориентировка.
След 20 месеца в Матиньон и прокарването на непопулярната пенсионна промяна и противоречивия закон за имиграцията, 62-годишната Елизабет Борн предава щафетата на надалеч по-младия Габриел Атал.

Звездата на Атал изгрява през 2017 година, когато става народен представител с мандат на президентската партия. През 2020 година към този момент е държавен представител, а след къс престой във финансовото министерство, оглавява това на образованието.

Новият френски министър председател не крие своята хомосексуалност, само че признава, че е бил обект на хомофобски офанзиви. Габриел Атал е в партньорски връзки с различен доближен на президента Макрон - Стефан Сежурне, който е ръководител на групата на " Обнови Европа " в Европарламента.

34-годишният министър на образованието и едно от най-популярните лица в държавното управление става най-младият министър председател на Петата република.

Непосредствено след обявянето на номинацията му, Атал направи послание към учителите, в което им даде обещание постоянно да бъде на тяхна страна.

" Наистина желая да ви кажа, че споделям напълно убеждението, че учебното заведение е най-мощното оръжие, с което разполагаме, с цел да променим обществото и това разбиране се усилваше с всеки минал ден на поста ", посочи той.

Изборът на Атал неизбежно докара до съпоставения с Еманюел Макрон, който на 39 година стана най-младият президент на Франция.

Самият Макрон написа в Х:

" Скъпи Габриел Атал, зная, че мога да разгадавам на Вашата сила и ангажираност за осъществяване на плана за превъоръжаване и възобновяване, който разгласих. В духа на 2017 - прогрес и смелост. В работа на нацията и французите ".

Еманюел Макрон залага на известността, харизмата и информационните умения на Атал и съгласно анализатори се надява посредством този избор да внесе нова динамичност и сила във втората половина от президентския му мандат. И още - да даде подтик на центристките сили преди основните европейски избори тази година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР