Габонски военни обявяват, че са завзели властта

...
ЛИБРЕВИЛ (Ройтерс) - Група висши габонски военни се появиха по
Коментари Харесай

ЛИБРЕВИЛ (Ройтерс) - Група висши габонски военни се появиха по националната телевизия в ранните часове на сряда и казаха, че са поели властта, минути след като щатският изборен орган обяви Президентът Али Бонго спечели трети мандат.

Появявайки се по телевизионния канал Gabon 24, офицерите казаха, че представляват всички сили за сигурност и отбрана в централноафриканската държава. Те казаха, че резултатите от изборите са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.

В столицата Либревил се чуха силни звуци от стрелба, каза репортер на Ройтерс след телевизионното участие.

p>

Няма незабавен коментар от правителството на страната-членка на ОПЕК. Няма незабавни съобщения за местонахождението на Бонго, който за последно беше видян публично, когато гласува на изборите в събота.

„В името на народа на Габон... ние решихме да защитят мира, като сложат край на сегашния режим", казаха офицерите в изявление.

Докато един офицер четеше съвместното изявление, около дузина други стояха мълчаливо зад него във военни униформи и барети.< /p>

Военнослужещите се представиха като членове на Комитета за преход и възстановяване на институциите. Държавните институции, които обявиха за разпуснати, включваха правителството, сената, националното събрание, конституционния съд и изборния орган.

Ако успее, превратът ще представлява осмият в Западна и Централна Африка от 2020 г. насам. в Мали, Гвинея, Буркина Фасо, Чад и Нигер подкопаха демократичния прогрес през последните години.

Миналия месец военните грабнаха властта в Нигер, изпращайки ударни вълни в Сахел и засмуквайки глобални сили със стратегически интереси залог.

Напрежението беше високо в Габон на фона на опасения от безредици след съботния президентски, парламентарен и законодателен вот, при който Бонго се опитваше да удължи 56-годишната власт на семейството си, докато опозицията настояваше за промяна в богатата на петрол и какао, но бедна нация.

Липсата на международни наблюдатели, спирането на някои чуждестранни предавания и решението на властите да спрат интернет услугите и да наложат вечерен час в цялата страна след анкетата предизвика опасения относно прозрачността на изборния процес.

Габон осуети опит за военен преврат през януари 2019 г., след като войници превзеха за кратко държавната радиостанция и излъчиха съобщение, в което се казва, че Бонго, който е претърпял инсулт месеци по-рано, вече не беше годен за длъжност.

Ситуацията беше възстановена часове по-късно, след като двама от заподозрените заговорници бяха убити и други арестувани.

НА ВЛАСТ ОТ 2009 г.

Избирателният център на Габон съобщи по-рано в сряда, че Бонго е спечелил изборите с 64,27% от гласовете и че основният му съперник Алберт Ондо Оса е на второ място с 30,77%.

Бонго, 64 г. , който наследи баща си Омар като президент през 2009 г., се състезаваше срещу 18 претенденти, шестима от които подкрепиха Ондо Оса в опит да стесни надпреварата.

Правителството каза, че спирането на мрежата и комендантският час са необходими за предотвратяване на разпространението на фалшиви новини и защита на обществената безопасност. Оспорваната победа на Бонго на изборите през 2016 г. провокира бурни протести, които доведоха до опожаряване на сградата на парламента.

Екипът му отхвърли обвиненията за измама от страна на Ондо Оса и неговия опозиционен съюз след гласуване, помрачено от множество избирателни секции, отварящи се с няколко часа закъснение.< /p>

Алиансът Alternance 2023 също съобщи за други предполагаеми нередности, включително че бюлетините за неговите кандидати не са били поставени правилно в някои области. Ройтерс не можа независимо да потвърди твърдението.

Европейският съюз не беше поканен да наблюдава тези избори. Наблюдатели от ЕС по-рано поставиха под съмнение валидността на малката победа на Бонго на президентските избори през 2016 г.

В понеделник медийният наблюдател Репортери без граници (RSF) изрази загриженост относно блокирането на интернет и временното спиране на Габон от предаванията на френските международни новини издания RFI, France 24 и TV5 Monde.

„RSF осъжда поредица от атаки срещу свободата на печата и информационния плурализъм, факти, които вероятно ще компрометират прозрачността (на) общите избори“, се казва в публикация онлайн.

Опозицията оспори и двете предишни изборни победи на Бонго, цитирайки измама. Той дойде на власт за първи път при гласуване през 2009 г. след смъртта на баща си Омар Бонго, преди да бъде преизбран през 2016 г.

(Репортаж от Gerauds Wilfried Obangome и Alessandra Prentice; Написано от Раджу Гопалакришнан; Редактиране от Саймън Камерън-Мур)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР