Гъбите могат да имат неизползван потенциал за съхранение на въглерод

...
Гъбите могат да имат неизползван потенциал за съхранение на въглерод
Коментари Харесай

Гъбите могат да имат неизползван потенциал да съхраняват въглерод

Гъбите могат да имат " необработен капацитет " за предпазване на въглерод - всяка година повече от 13 гигатона еквивалент на въглероден диоксид (CO2е) минават през подземната мрежа от мицели, откри изследване, представено от ДПА/Прес асосиейшън.

Това се равнява на 36 % от годишните излъчвания на CO2 от изкопаемите горива. Въглеродът се съхранява най-малко краткотрайно в гъбите, макар че съгласно откривателите е нужна спомагателна работа, с цел да се разбере какъв брой от него се задържа в тях за дълг интервал.

Учените към този момент знаят за способността на микоризните гъби да съхраняват въглерод. Те образуват симбиотични връзки с съвсем всички сухоземни растения и придвижват в почвата въглерода, трансфорат от тях в захари и мазнини.

Сега интернационален екип от експерти разкрива доколко гъбите съумяват да улавят въглерод посредством метаанализ на стотици други проучвания на процесите в почвата и растенията. Изследването е оповестено в изданието " Кърънт байолъджи ".

Учените пресмятат, че 13,12 гигатона еквивалент на въглероден диоксид минават през мрежите на гъбите всяка година, в допълнение към погълнатия от дърветата посредством фотосинтеза.

" Все още не разполагаме с подготвени решения, само че мисля, че нашите данни демонстрират необработен капацитет ", споделя професор Кейти Фийлд от университета в Шефилд, съавтор на изследването. Гъбите " не наподобяват на никой различен организъм на Земята и са подценявани съвсем от самото начало на биологичните проучвания ".

Според нея има почти сред шест и седем милиона типа гъби, само че учените са описали едвам 12 000 - 15 000. " Така че има толкоз доста неща, които не знаем ", добавя тя.

Микоризните гъби съществуват от към 500 милиона години и построяват големи подземни мрежи във всеки континент на Земята.

Професор Фийлд се надява, че проучванията ще доведат до промени в екологичната политика.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР