- Г-н Зарков, вчера за мнозина се превърнахте в герой

...
- Г-н Зарков, вчера за мнозина се превърнахте в герой
Коментари Харесай

Крум Зарков: Не съм герой, просто гласувах убедено и последователно

- Г-н Зарков, през вчерашния ден за мнозина се превърнахте в воин с гласуването си " срещу " следващото отваряне на Изборния кодекс (ИК) - за връщането всеобщо на хартията при гласоподаване, препоръчано от личната ви парламентарна група. Беше ли авансово изчислено, че гласът ви ще е решителен за това предлагането да не мине - доколкото може да се пресметна какъв брой души ще се записват и гласоподават?

Не, не съм броил гласовете преди моето гласоподаване, тъй като аз бях уверен в него. Това не ме трансформира в воин, а просто в един от хората, които поредно, дружно с цялото Българска социалистическа партия се е борил за машинното гласоподаване и като подобен имам отговорност да го запазвам.

- Позицията на Българска социалистическа партия за връщане на хартията бе декларирана и на последния конгрес от лидерката с неконстатирана тогава оставка Корнелия Нинова. С оглед позицията " от най-високо равнище " намерихте ли съидейници вътре в парламентарната група?

Групата не разисква задоволително задълбочено тази законодателна самодейност, за което скърбя. Но би трябвало да попитате тях.

- Математически гласовете на " Възраждане " са тези, които могат да върнат или да възпрат самодейността на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за завръщането на хартията. Вчера обявиха поддръжка за оставането на настоящето състояние. Но водите ли диалози с тяхната група да остоява позицията си?

Мисля, че през вчерашния ден се разбра, че решението зависи от всеки един депутатски глас. В такава конфугурация по всеки един въпрос всяка една група може да има тежест. Аз не се занимавам обаче с това да ревизирам какво мислят другите, или авансово да броя гласовете. Опитвам се да бъда пореден и да пазя концепциите, за които съм пропагандирал.

- Бяхте ли предизвестили сътрудниците си от Българска социалистическа партия в Народното събрание по какъв начин ще гласувате?

Групата ми беше осведомена за това, че ще не отстъпвам тази позиция до дъно - и с гласоподаване, и с изявление.

- Очаквате ли, както е съвременно да се споделя в левицата - " приятелски съд "?

Не. И не виждам защо.

- Ако би трябвало да се отвори Изборният кодекс, какво бихте предложили да се промени в него?

Не би трябвало да се отваря Изборният кодекс. Първо, поради прословутия интернационален стандарт, който никой в България не съблюдава - че директно преди избори не се вършат промени в ИК. Второ, не ми се вижда допустимо този парламент, в това си положение, да организира спор по разпоредбите за гласоподаване. Не знам и дали си дават сметка хората, които отварят тази тематика, че на първо четене може и да има единствено един параграф, само че сред първо и второ четене ще бъдат сложени голям брой тежки въпроси, които сме обсъждали не един или два пъти.

В сегашната раздробена парламентарна конюнктура, един бог знае какво ще излезе. Това ми се коства изцяло безконтролно. Приоритет на това Народно заседание би трябвало да бъде бюджетът и конституционната процедура за сформиране на държавно управление, не и Изборният кодекс.

- Корнелия Нинова приказва за 100 000-150 000 изгубени за левицата гласа поради машинния избор. На какво се базират тези калкулации? Питам ви като един от изтъкнатите адвокати в партията, работил по всички изборни законодателни промени, предлагани от левицата в предишното.

За тези калкулации питайте нея. Аз не знам от кое място идват.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР