Г-н Цветанов, според вас през 2013 г. Пеевски и някои

...
Г-н Цветанов, според вас през 2013 г. Пеевски и някои
Коментари Харесай

Пътната карта на „Турски поток“ е изчезнала от едно деловодство

Г-н Цветанов, съгласно вас през 2013 година Пеевски и някои хора зад него са покварили премиера Борисов и корупцията в България е получила сериозен подтик. Но още в тези времена предишното на господин Борисов се свързваше с хипотетични връзки със силови групировки, контакти с подземния свят, принадлежност към Държавна сигурност. Като министър на вътрешните работи, попаднахте ли на потвърждения на тези информации?

- Известно е, че имаше разногласия още към назначението на господин Борисов за основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Но документална диря не се откри. Когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи вмешателство в работата на държавното управление не е имало.

По линия на Министерство на вътрешните работи не излезе ли информация за биографията на Борисов?

- Нямаше такава информация. По това време имаше насъбрани доста дефицити. Организираната престъпност беше огромен проблем – поръчкови убийства, отвличания, въоръжени грабежи по автомагистралите. Започнахме дейна работа с Европол, ДЕА откри офис в България. Правоохранителната и правораздавателната системи работеха дейно, започнаха следствия по остарели случаи, измежду които може да е имало и такива, свързани с Борисов. Но стопанин на досъдебното произвеждане е прокуратурата и там решиха, че някои преписки би трябвало да бъдат прекъснати. Аз в никакъв случай не съм се поддавал на напън и по тази причина минах през цялата правосъдна процедура. Срещу мен започнаха политически процеси.

След парламентарните избори през 2014 година се почувства, че нещо се е случило. Преломният миг пристигна, когато проф. Веселин Вучков излезе от Министерство на вътрешните работи.  Появиха се зависимостите във властта, доразвити след това по времето на Румяна Бъчварова като министър. Но не трябва всички последователи на ГЕРБ да бъдат разпознати с Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Томислав Дончев. 

„ Турски поток “ е въплъщение на зависимостите по отношение на Русия, нямаше отбрана на никакъв народен интерес. Над 1 милиарда лева отидоха за директен план, без нито едно отклонение на територията на страната. По Закона за достъп до социална информация поискахме да забележим пътната карта, контрактувана сред Теменужка Петкова и „ Газпром “. От Министерството на енергетиката ни дадоха отговор публично, че тази карта липсва в деловодството. А тя е разковничето на проблема.

Могат ли от едно министерство да изчезнат  без следа  документи от стратегическа значимост?

- Зад този документ стои реализирането на план, ощетил българския поданик с милиарди. И тази сума не може да бъде възобновена от директни такси.

Същевременно интерконекторът с Гърция тъпче на място от десетилетие.

- Над 11 година не може да бъде осъществен. Това са нещата, за които би трябвало да се приказва. Въпреки многото рецензии, служебното държавно управление направи значими кадрови промени, които ни дават успокоение и гаранция за идните избори.

Значи ли това, че оценката ви за служебния кабинет е позитивна?

- Служебното държавно управление не си пилее времето, а приготвя и бъдещата актуализация на бюджета, която ще бъде показана на идващия парламент, с цел да може той ад-хок да стартира работа. Средният и дребният бизнес сега изнемогват.

Става ясно, че проектът за възобновяване и резистентност на ГЕРБ още веднъж дава преимущество на държавните колоси като „ Булгартрансгаз “, ВИК-холдинга и прочие, а бизнесът отново е недооценен. Какъв е вашият прочит на този документ?

- Още когато от ГЕРБ оповестиха съществуването на подобен проект се разбра, че той е минал през три актуализации. После се оказа, че втората актуализация е била по-добра от третата. По-лошото е, че липсва концептуално мислене, изключително за енергетиката. Всички страни в Европейски Съюз се концентрират върху трансформацията в този бранш, тук можеше да се намерения най-малко за газови турбини в " Топлоелектрическа централа Марица Изток 2 ", с цел да можем да усвоим евросредствата. В нашата стратегия подчертаваме върху дигитализацията и електронното ръководство, в което няма ляво и дясно.

То и в корупцията няма ляво и дясно.

- Точно по този начин. Създаването на електронно ръководство ще сплоти всички политически обединения.

Консенсусът е доста сложна дума в нашия политически речник, а видяхме какво се получи в Израел и Кипър – обединено ръководство за национално единение, с изцяло несъвместими политически сили. Ще научим ли в миналото този политически урок?

- В 45-ия парламент страната имаше потребност от държавно управление, с цел да се внесе в Брюксел проектът за възобновяване и резистентност, да се актуализира бюджета. Не се получи. Дошло е времето на националните цели. И съм уверен, че в идващ парламент ще се появят плаващи болшинства по тематики, само че най-много – непрекъснато болшинство, което да поддържа рамката на целите. Както се случи в Израел и Кипър. Сега ние нямаме мощен външен политически глас – в Република Северна Македония ни намразиха, с Европейски Съюз сме некомуникативни.

Вие бяхте първият български политик, заговорил интензивно по плана „ Триморие “. Как си обяснявате „ дейното “ безмълвие по тематиката, до момента в който ГЕРБ беше на власт? Борисов ли е, съгласно вас, индивидът на Кремъл в България?

- Съдейки по „ Турски поток “ и диалозите на Борисов, Петкова и Дончев с хора от забранителния лист на Европейска комисия и Съединени американски щати, изводите се постановат сами. Борисов в никакъв случай не е бил кардинален в позициите си по отношение на Русия – нито по случая „ Скрипал “, нито по случая „ Гебрев “. Когато бях началник на парламентарната група на ГЕРБ и вземах отношение по тематиките, бях укоряван даже от съветския дипломат. Що се касае до „ Триморие “, още през 2019 година ние от Евро-атлантическия център за сигурност, анонсирахме тематиката за нуждата от цифрова, транспортна и газова съгласуваност сред Балтийско, Черно и Адриатическо море. Тогава никой не ни обърна внимание. Когато Борисов беше на едно посещаване в Атина през 2020 година и го попитаха за „ Триморие “, той заприпомня някакви планове, които нямат нищо общо с тематиката.

На незнание ли го отдавате, или на други фактори?

- „ Триморие “ е самодейност, в която вземат участие президентите на 12-те прилежащи страни. Явно се е породила ревнивост от наличието на Радев в самодейността. Накрая Борисов отдели едни 20 млн. лева за плана, по който американците дадоха 1 милиарда $.

Какво демонстрира сега предизборния терен, през погледа на „ Републиканци за България “?

- Теренът е много по-спокоен – няма ги репресиите и включването на всички държавни структури в предизборния развой. На предходните избори кабинетите на регионалните шефове се бяха трансформирали в предизборни щабове. Структурите на Министерство на вътрешните работи работеха взаимно с тях, с цел да обслужат ръководещите. Така действаха и инспекторатите по обучение. Сега горските, „ Напоителни системи “ и Министерство на регионалното развитие няма да имат опция да подкрепят корпоративния избор.

Смятате ли, че корпоративният и „ административният “ избор няма да повлияят и на тези избори?

- Грешно е да мислим, че администрацията ще гласоподава напълно за ГЕРБ - поради привилегиите, които получи от Борисов, и поради бъдещите уволнения от страна на " тази " друга власт. Чистка няма, преценката е по професионални качества.

Преди изборите на 4 април т. година вие прогнозирахте, че ГЕРБ ще падне на 500 000. гласа. Как виждате обстановката в този момент?

- Сега моята тогавашна прогноза става действителна. Ще има не толкоз напредък на втория и третия състезател от 4 април, колкото срив на ГЕРБ. Видяхме, че в Благоевград ГЕРБ към този момент е на трето място, в случай, че включиха целия си партиен и административен потенциал. Това е явен сигнал.

Ще тръгне ли нагоре изборната интензивност на 11 юли?

- Ако съдим по това, което се получи в Благоевград, изборната интензивност за жалост ще е рекордно ниска.

Къде по трасето се разделиха пътищата ви с Павел Вълнев?

- Не са се разделили. Той се отдръпна от политиката, само че ще развива гражданска платформа за активизиране на българите, живеещи в чужбина. В непрекъснат контакт сме и продължаваме да работим дружно.

Самият вие към момента ли работите във компания на Вълнев?

- Разбира се. Няма драма.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР