Г-н Цветанов, ако преведем на разговорен език ваше скорошно мнение

...
Г-н Цветанов, ако преведем на разговорен език ваше скорошно мнение
Коментари Харесай

Премиерът работи на принципа „Успехът е мой, провалът е общ“

Г-н Цветанов, в случай че преведем на всекидневен език ваше скорошно мнение за работата на държавното управление - като „ недостиг в ръководството “ и „ тежка борба “ - би следвало да се оформи оценка не по-висока от "Среден 3 ". Така ли е?

. В общи линии, да. Ситуацията е извънредно тревожна. Пандемията се оказа стрес тест за системата и институциите и отсам произлиза оценката. Институционалното опълчване, дефицитите в подхванатите ограничения и последващите дейности - като основаването на държавна петролна компания, да вземем за пример - убиват дребния и междинен бизнес, изключително в пространствата отвън огромните градове. Ще прибавя към това и блокирането на просветителната система, тъй като се говореше повече за празните молове и заведения, в сравнение с за класните стаи.

Не може да се отхвърли, че пандемията пристигна доста на място за ръководещите – страхът, който без друго бе в арсенала на този кабинет, в този момент се разшири оптимално.

- Нека си напомним, че имаше доста тематики, които биеха по престижа и рейтинга на кабинета, институциите и съответни политици – боклукът, който заливаше страната, водната рецесия в Перник. Властта от самото начало водеше монолог с жителите и институциите, вместо да показва блян към общи старания. Видяхме също тоталното неявяване на Консултативния съвет по национална сигурност – единственият консултативен орган, който по конституция може да търси спешни решения с ресурса на всички институции.

Имаше и други сходни компрометиращи тематики - къщата в Барселона, противозаконният бизнес с българско поданство, въпросът „ Горанов “, търговията с въздействие. Оказва се още, че министър Горанов е пропуснал за националния бюджет освен тези 700 млн. от бизнеса на Васил Божков, само че и други 890 милиона, представени в отчет на ОЛАФ на тематика митнически далавери. Всеки един от тези кавги би съборил държавното управление на всяка свободна страна .

- Първо - би трябвало да кажем, че към момента няма акт, който да открива тези невнесени 700 млн. лв.. Инак - всичко изброено ще ни съпътства в идните месеци и ще води до нови загуби на доверие в ръководството и недостиг в политическата система. И ще бъде взето поради на идващите постоянни парламентарни избори, когато българските жители ще дадат своята действителна оценка.

Изключвате ли разновидността предварителни избори, провокирани от държавното управление – мач, който сме гледали нееднократно?

- При съществуващата борба сред президент и министър председател? Самата мисъл за длъжностен кабинет на президента Радев изключва този вид.

С какво господин Горанов е по този начин скъп за настоящия кабинет, откакто гафовете в неговия бранш се натрупат, а постът му остава е непреклонен?

- По принцип незаменими хора няма. Всичко случило се ще даде мотив за доста заключения. Един от тях е подозрението, витаещо в общественото пространство, че Движение за права и свободи стои зад фигурата на финансовия министър.

Тези политически взаимоотношения стават все по очевидни. Но имаше едно подмятане на премиера, което евентуално ви е познато и в тавтология звучи по този начин: „ Аз съм началникът, на който не му харесва, да си хвърля оставката “. Тогава се очакваше разлъка с министър Горанов, само че на инат - няколко дни по-късно, той се оказа в джипа на премиера. Човек остава с усещането, че някой - отвън кабинета, доста държи Горанов да остане в него.

- Съмненията съществуват.

Още един детайл в тази посока – Йордан Цонев беше подложен отпред на краткотрайната парламентарна комисия за надзор на обществените разноски по време на изключителното състояние.

- Правителството направи съществена неточност. Първо трябваше да изиска от президента свикването на консултативния съвет. А всичко, обвързвано актуализацията на бюджета и харченето на обществените средства, да бъде "дадено " на най-голямата парламентарна опозиционна мощ. Дали ни харесва или не - това трябваше да бъде Българска социалистическа партия. В интерес на политическия баланс.

А за акробатиката с Данък добавена стойност какво мислите? Не онагледява ли тя познатият към този момент принцип на деяние: митинг - проба - неточност - решение?

- Всички ходове от последната година демонстрират цялостно комплициране. Когато бях в Народното събрание, водих спор с Влади Горанов по отношение на така наречен Наредба Н-18 (за промени в Закона за Данък добавена стойност – бел. авт.) и предсказах, че тя ще бъде отлагана доста пъти във времето. Така и стана. Това демонстрира липса на резистентност, което пък основава липса на мира в междинния и дребния бизнес. Не може да променяш разпоредбите, без да създаваш условия за развиване.

Още един принцип прозира през работата на премиера – приватизация на триумфа и национализация на неуспеха.

- Успехът е мой, а неуспехът общ! Предстои да се случат доста неща. Вече се намираме в избирателен интервал. Очаква се стабилен популизъм и националпопулизъм. Всички ще се концентрират върху дребни вътрешни проблеми и междуличностни спорове, а не върху проблематиката на района. Още по-малко пък - върху устрема на западните сили да се опълчват на китайското въздействие в света. Всъщност, ние отсъстваме от огромния спор и огромната политика. При изброяването на страните от план „ Триморието “, да вземем за пример, бяха упоменати прибалтийските републики, Италия и Румъния. А България беше пропусната.

В тази връзка, някои социолози настояват, че народняшкото говорене носи повече дивиденти за политиците, в сравнение с европейския звук. Това не е ли подценяване на обществото?

- Подценяване е. Покрай годишника на Евроатлантическия център за сигурност, който издаваме сега, беседвам с доста хора на възраст сред 24 и 44 години. Те желаят да чуят смислени политики и да видят смяна в общуването с високите равнища на държавното ръководство. Според тях народняшкото държание и едноличното ръководство не водят до триумф и разцвет.

Не са малко хората, които чакат от вас политически дейности и партиен план.

- В момента съм се фокусирал върху Евроатлантическия център за сигурност. Но се запитвам - с въвличането ни в популизма не се ли отклоняваме от този единствен и безалтернативен път? Знам, че доста хора ме свързват с политически план и това напълно скоро ще бъде изяснено.

Една от най-разпространените изречения в политиката гласи, че най-непростимата неточност е да закъснееш.

- Няма да закъснеем.

Сред вашите преимущества е, че обикаляте на политически терен. Какво се чува по места?

- Хората са обезпокоени, че няма небосвод, няма идея и вяра за нещо по-добро. Очакването им е за смяна, само че носят и страха в себе си. Дано той не надделее.

Къде ще се отлее недоволството, съгласно вас – на улицата или в кръчмата?

- За всички е ясно, че над 50% от популацията не упражнява конституционното си право на глас. Това удовлетворява само настоящето статукво и политическото парцелиране. Новите планове ще основат друга мотивация.

Но това статукво съществува в невъобразим медиен комфорт към този момент три десетилетия.

- Точно по тази причина сме на 111-то място по независимост на словото. Трябва да благодарим на дребното свободни медии, измежду които е абсолютно и „ БАНКЕРЪ “. Статуквото владее останалите.

Извън подозрение е, че към вас ще възникне политически план. Вероятно още няма да разкриете името му, само че коя е думата, която би могла да бъде негов етикет?

- Република, институции, конституция. Парламентарен надзор. Комуникация. Сред тях е думата.

Разговора води Емил Янев

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР