Сунак е обвинен, че прави „фалшиви аргументи“ за нетната нула, тъй като плановете предизвикват обратна реакция в индустрията

...
Г-н Сунак настоя, че стои зад правно обвързващата цел за
Коментари Харесай

Г-н Сунак настоя, че стои зад правно обвързващата цел за постигане на нетна нула до 2050 г., въпреки че прави промени, включително:

Забавяне на забрана за нови автомобили и микробуси, работещи само с бензин и дизел, от 2030 г. до 2035 г. Отслабване на плана за постепенно премахване на газовите котли от 2035 г., така че домакинствата, които ще се борят най-много да преминат към термопомпи, няма да трябва да правят промяната Отмяна на забраната за котли, разчитащи на върху отоплението на мазут в домове извън електрическата мрежа от 2026 г. до 2035 г. Премахване на изискването за подобряване на енергийната ефективност на домовете, което организация на наемодателите приветства като означава, че вече няма да се налага да харчат „значителни суми пари“.

Политика на живо: Реакция тъй като премиерът разкрива големи нетни нулеви промени

Автомобилистите относно отлагането на забраната за бензинови автомобили

Г-н Сунак настоя, че възприема „по-прагматичен, пропорционален и реалистичен подход, който облекчава тежестта върху семействата“ и твърди, че други политици не са честни относно цената на екологичните политики за физическите лица.

Въпреки това той беше обвинен, че предлага „фалшив аргумент“ с критици, които казват, че чистата енергия ще направи сметките по-евтини и ще увеличи работните места и инвестициите.

Крис Норбъри, главен изпълнителен директор на енергийната фирма E.ON, каза, че „няма дебат „зелени срещу евтини““ и обратните завои на г-н Сунак ще „забавят жизненоважната работа по трансформирането на нашата икономика“.

Обратните завои на премиера всъщност не бяха около нетната нула - но политиката с изменението на климата е голям риск

Той каза, че компаниите, които искат да инвестират в Обединеното кралство се нуждае от „дългосрочна сигурност“, докато общностите сега рискуват да бъдат осъдени на „още много години живот в студени и проветриви домове, чието отопление е скъпо“.

Автомобилната компания Ford доведе бизнес реакцията на забавяне на забраната за дизелово гориво и бензин.

Неговият главен изпълнителен директор Лиза Бранкин каза: „Нашият бизнес се нуждае от три неща от правителството на Обединеното кралство: амбиция, ангажираност и последователност. Отпускането през 2030 г. би подкопало и трите.“

Иън Плъмър, търговски директор в Auto Trader, добави, че както индустрията, така и шофьорите са оставени „на висота и на сухо“ чрез „жертване целта за 2030 г. върху олтара на политическото предимство".

Той каза, че изследванията показват, че само половината от хората могат да видят как електрическото превозно средство (EV) може да се впише в техния начин на живот и "трябва да се заемем положително с опасенията относно достъпността и таксуване, вместо да сее семе на съмнение".

Премиерът „застана на страната на наемодателите"

Наемодателите приветстваха, че не се налага да харчат повече за подобрения на енергийната ефективност на домовете – ход, според г-н Сунак, защитават наемателите, които може да са се сблъскали с разходите, прехвърлени върху тях.

Но Националната жилищна федерация, която представлява жилищните асоциации в Англия, предупреди, че целите за бракуване „може да доведат до по-високи сметки за години напред“.

Според техните изследвания преоборудването на жилища би спестило средно 40% от сметките за отопление на жителите на социалните жилища.

Подобно предупреждение дойде от Отдела за енергийна и климатична интелигентност (ECIU), който изчисли отмяната на регулациите за енергийна ефективност за сектора на частните наеми може да струва на домакинствата почти £8 милиарда по-високи сметки през следващото десетилетие.

Прочетете повече:

Изображение: Риши Сунак изложи нов подход към нетната нула

Енергийният анализатор на ECIU Джес Ралстън каза: „Премиерът застана на страната на наемодателите пред наемателите, повишавайки сметките им за енергия и разходите за живот, като избягва подобряването на правилата за енергийна ефективност.

„Това няма никакъв смисъл, когато прекомерният студ в домовете струва на NHS £1,2 милиарда годишно, а наемателите са сред хората с най-ниски доходи.“

Промените също предизвикаха политически спор с висши тори нареждат се да критикуват министър-председателя.

Спорът между торите избухва

Сър Алок Шарма, който беше президент на срещата на върха за климата COP26, каза в програмата Today на BBC Radio 4: „Мисля, че би било невероятно вредно за бизнес доверието, за вътрешните инвестиции, ако политическият консенсус, който сме изковали в нашата страна относно околната среда и действията в областта на климата, бъде разбит.

„И, честно казано, наистина не вярвам че това ще помогне на всяка политическа партия в електорален план, която избере да тръгне по този път.“

Борис Джонсън и колегата от консерваторите и еколог Зак Голдсмит също призоваха г-н Сунак да помисли отново, като последният дори поиска общи избори над „икономически и екологично неграмотно решение“.

Въпреки това, плановете бяха подкрепени от хора като Лиз Тръс и Джейкъб Рийс-Мог.

Въпреки че г-н Сунак настоя, че промените са „ не за" политиката, промяната на зелените политики се тълкува като опит за създаване на разделителни линии с лейбъристите преди вероятните общи избори догодина.

Някои консерватори смятат, че отхвърлянето на зелените политики може да бъде гласуване победител предвид техния тесен успех на частичните избори през лятото в Ъксбридж и Южен Руислип, които бяха спечелени до голяма степен чрез кампания срещу разширяването на таксата за зона с ултраниски емисии (ULEZ) в Лондон.

Лейбъристите се наслаждават ' шанс да стигнете до нулата на нетната нула

Лейбъристите казаха, че се наслаждават на предизвикателството да се справят с торите над нулата на следващите избори, тъй като обещаха да обърнат най-възпламенителното от всички обещания на министър-председателя - да се премести датата за забрана на новите бензинови коли.

Ед Милибанд, секретарят на мрежата в сянка, също каза, че партията не подкрепя намаляването на задълженията на наемодателите към подобряване на енергийната ефективност на жилищата под наем, въпреки че той отказа да изложи позиция относно постепенното премахване на газовите котли - като каза, че това ще бъде изложено своевременно.

Г-н Милибанд попита на събитие с въпроси и отговори на Politico дали следващите избори може да се превърнат в де факто референдум за нетната нула, каза: „Наслаждавам се на перспективата да се справя с това правителство, за да кажа кой може да накара този преход да работи икономически за британския народ.

„Защото идеята, че Риши Сунак - който се смята за несъстоятелен, е причинил най-голямата криза на разходите за живот от едно поколение - е отговорът на въпроса кой ще осъществи зеления преход по справедлив начин, имам предвид, хайде откровено казано."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР