Г-н Стойчев, след скандалите с "Апартаментгейт" и къщите за гости,

...
Г-н Стойчев, след скандалите с "Апартаментгейт" и къщите за гости,
Коментари Харесай

България се движи към промяна, това статукво не може дълго да издържи

Г-н Стойчев, след свадите с "Апартаментгейт " и къщите за посетители, навлязохме ли в този момент в "Братовчедгейт " и къщата в Барселона?

- Ако ме питате дали имам аз тези доказателства – нямам, не разполагам с никакви доказателства. За задачата би трябвало да се намеси и прокуратурата. Дали ще се намеси или не, не е ясно. От това, което е извадено в общественото пространство, по-скоро този братовчед съществува.

Но още не знаем дали ще стане гейт?

- Това зависи единствено от правораздавателните органи. Дали ще се сезира прокуратурата, дали ще извърши нужните инспекции и какво тя ще откри. Това преди изборите сигурно няма да се случи.

Как си представяте ГЕРБ без Бойко Борисов? В последно време той заприказва за отдръпването си и търсенето на правоприемник, само че няма да е Цветан Цветанов...

- Аз не разбирам по този начин неговите думи. Той по-скоро споделя – ще се отдръпва в партията, в смисъл, че ще си държи партията. По-скоро приказва за отдръпване от властта последователно, т.е. приказваме за позицията на министър-председател. Но аз на никое място не съм видял, че той ще си даде партията на някой различен. Такава дума той не е обелвал. Че няма да я даде на Цветанов, това го е споделил. Но по-скоро неговото схващане е, че може да се отдръпна от властта, само че няма да се отдръпна от партията. Партията си е неговата партия, той я е построил и ще си работи със своята партия от партийните офиси.

Много хора изтълкуваха думите му, че като Ахмед Доган ще стане почетен ръководител на ГЕРБ.

- Ахмед Доган да не би да си е зарязал партията? Не си е зарязал партията. Ако аналогията е с Ахмед Доган – да, тъкмо за това става дума. Движение за права и свободи е партия на Ахмед Доган, тя не е партия на някой различен. По никакъв метод и в никакъв случай не е била, а най-вероятно няма и да бъде. По същия метод стоят нещата и в ГЕРБ. Това е партията на Борисов и тя ще си е негова партия, до момента в който той я управлява. След това, в случай че не е партията на Борисов, това не е ГЕРБ. Ще приказваме за някаква друга партия. Може да е по-силна, може да е по-слаба. Но във всички случаи и Движение за права и свободи, и ГЕРБ са личностни партии, партии с доста мощен водач отпред, който държи цялата групировка на крайници.

Казвате, че по-скоро Борисов си търси правоприемник във властта. Това Владислав Горанов ли е или Томислав Дончев?

- Никой няма никаква информация, само че съдейки по публичните изяви, по-скоро става дума за Томислав Дончев. Неотдавна той излезе с персонална стратегия за икономическото развиване на страната. Имаше и други знаци. При абсурда с Цветанов, Дончев беше единствения, който от доста високо ниво зае ясна позиция против Цветанов. Така че по-скоро логиката сочи към Дончев.

Хващат ли към момента дикиш изтърканите номера с рязането на ленти и с плашенето на хората с "Костинброд " 2, да вземем за пример?

- За страдание, хващат дикиш, да. Българинът не е задоволително мобилизиран, както в множеството интервали от нашата история. И някак си по-лековерно гледа на политиката. Включително й отдава по-малко значение, което е огромната неточност. Българинът някак си не може да разбере, че от тази политика, която наподобява на всички ни отвратителна, омразна и глупава, в действителност зависи живота ни, директно казано. От тази политика зависи по какъв начин живеем. А българинът избира да си ненавижда политиците и да ненавижда политиката, и надлежно като си ненавижда политиката и политиците, ще си живее и по-зле. Защото методът да се усъвършенства животът е през политиката и политиците. Няма различен метод.

Защо толкоз мощно президентът нервира Бойко Борисов и ГЕРБ?

- Защото е действителна конкуренция. Защото е номер едно в страната по рейтинг, с най-голямо въздействие и удържа своята поддръжка. Всъщност това е най-одобрявания политик на висока позиция.

А може би това, което споделя, постоянно удря тъкмо в задачата?

- Най-вероятно, да. Не бива да забравяме, че няма социологически данни, които да не демонстрират, че в случай че гледаме дали хората са удовлетворени или не от обстановката в страната, 60% са недоволни, 30 на 100 са удовлетворени. Има ясно, отчетливо болшинство от хората, които са недоволни. Президентът също приказва в този унисон, тъй че естествено е те да са въпреки всичко на негова страна.

Тези дни стана корупционен скандал и в Австрия. Набива ли се на очи някакъв паралел сред реакцията на канцлера Себастиян Курц и тази на Бойко Борисов?

- Това е много по-сложна вътрешноавстрийска обстановка, която се вписва и в една вътрешноевропейска обстановка и в идващите европейски избори. Така че директни паралели е невероятно да се вършат. Там дори, в случай че забелязвате, абсурдът се разви без да има нито една инспекция за достоверността на този запис, нито има изясненост от кое място е този запис, някой минал оставил някакъв запис и т. н. Така че обстановката там е по-друга. Други са залозите. Друга е битката и тя е обвързвана по-скоро с битка сред одобрените, старите, по този начин да се каже, типичен партии – леви и десни, които знаем, че ръководят Европа дружно десетилетия наред, и тези трендове, които носят по-екстремистките партии. Така че напълно различен сюжет е там.

Ще осъмнем ли на 27 май с изменена политическа обстановка у нас?

- Каквито и избори да са, те постоянно отразяват настоящото положение. Ако то се е трансформирало, ще осъмнем с изменена обстановка. Ако не се е трансформирало – няма. Не можем да гадаем, защото двете партии са близки в резултатите, които получават социолозите. Същевременно не виждаме някаква партия, която да съставлява незнайна или от дребните остарели партии, която да има някакви огромни шансове. Голямата мистерия за тези избори е дали Българска социалистическа партия ще бие с малко или ГЕРБ ще бие с малко. Пак споделям, няма данни, от които да можем да мислим, че Българска социалистическа партия ще размаже ГЕРБ или ГЕРБ ще размаже Българска социалистическа партия. Ако стане такова нещо, то би било в границите на изненадата и чудото. В този смисъл чакам след изборите обстановката да остане също напрегната. България е в напрегната обстановка, защото, от една страна, имаме едно престояло на власт ръководство – 10 години е огромен интервал в политическата история, в един човешки живот дори е огромен интервал. Тоест, има отмалялост от тази власт. И в същото време имаме една съпротива, която става все по-твърда. Така че дали ще осъмнем с смяната на 27 май сутринта или просто ще е след няколко месеца, във всички случаи България се движи към смяна. Това статукво не може дълго да издържи.

Някои ваши сътрудници даже чакат да има политически трупове след 27 май?

- То и в този момент ги има. Разбира се, че много от така наречен дребни партии, които са се засилили и чиито живот зависи от това да могат да класират един евродепутат, тъй като не става дума за повече, сега, в който се провалят, то ще е не просто някакъв техен нов неуспех, а ще е следващият, енти неуспех, който най-вероятно ще докара до изгубването им.

Очаквате ли след изборите Бойко Борисов да стартира пречистване на партията си и държавното управление?

- Той го е почнал, то е в ход. Такова интензивно взимане на глави в последните три месеца няма в нито един интервал от най-новата ни история. Не съм ги броил, само че във всички случаи става дума за повече от 10 души – министри, заместник-министри... Надявам се, че не греша с цифрата, някъде натам са. И не си припомням различен интервал, в който толкоз бързо да са сменяни. Така че прочистването е стартирано и най-вероятно ще продължи. В какъв ритъм и в каква посока ще зависи от съответния резултат от изборите.

А какво е политическото бъдеще на Цветан Цветанов?

- Ами, то директно зависи от Бойко Борисов и той сподели какво е неговото бъдеще – той няма да оглавява партията. Да, ще се употребява неговата експертиза, споделя Борисов, и би трябвало да му имаме вяра, тъй като той е индивидът, който знае защо ще употребява Цветанов. Трудно ми е да си помисля, че Цветанов ще употребява Борисов.

Въпросът е дали Цветанов няма да реагира по някакъв метод?

- Не, Цветанов няма да реагира по никакъв метод. Той, в случай че можеше да реагира по някакъв метод, щеше да бъде водач. А той не е водач, той е асистент на Бойко Борисов, който зависи от волята на Бойко Борисов. Или го поставя, или го маха. В случая го маха. Да преглеждаме Цветанов като независима, значима политическа единица, от която ще има страшни изненади, е груба политическа неточност. Няма нищо такова. А това, че се занимава с някакви структури, с партийно-организационна работа – днеска е той, на следващия ден е различен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР