Г-н Стойчев, каква равносметка като цяло можем да направим след

...
Г-н Стойчев, каква равносметка като цяло можем да направим след
Коментари Харесай

Най-важното, което се случи на тази избори, е прокъсването на червено-синята преграда

Г-н Стойчев, каква равносметка като цяло можем да създадем след локалните избори, чието ехтене към момента не е заглъхнало?

- Първата равносметка е, че резултатите дават опция на ГЕРБ да продължи мандата си и в случай че не се случи нещо извънредно, да го приключи. ГЕРБ съумя да излезе преди всичко и на европейските, и на локалните избори. Същевременно прави естествени, закономерни отстъпления в резултата си, защото знаем, че значително 2015 година беше много ненормална и някак си цялата карта стана оцветена в един цвят, цялата локална власт отиде в едни ръце. Всъщност това, че ГЕРБ отстъпва на някои места, по-точно в девет области, не е чак толкоз неприятно, тъй като ще избалансира това преяждане с власт при тази партия и ще даде малко по-пъстра картина, което може да се окаже дори здравословно за самата нея.

Българска социалистическа партия реализира добър резултат. Във всички случаи уверено усъвършенства наличието си в локалната власт по отношение на предходния мандат. Същевременно обаче Българска социалистическа партия не съумява да направи оня огромен пробив, а огромен пробив значи един от трите огромни града, без значение че беше доста, доста близко в София.

Като цяло изборите протекоха невиждано непочтено. Под непочтено се има поради не просто и единствено пазаруването на гласове, което в действителност надмина всевъзможни въображения и в действителност сведе изборния развой до търговия. Ако преди се пазариха гласове, по този начин да го кажем, на бакалски принцип, в този момент към този момент има супермаркети за продажба на гласове. Но не става дума единствено за тази продажба. Става дума за най-различни техники - квадратчета зачертани с молив и в случай че не се повтори същото квадратче, след това анулират бюлетината. Празни, подпечатани бюлетини бяха показани задоволително. Имаше случаи на секционна машинация, случаи на възнаграждение за безучастие в изборите, със събаряне на изборна интензивност в избрани места. В момента можем безапелационно да кажем, че опорочаването на изборния развой е достигнало до такива размери, че изисква незабавни ограничения. Иначе ние ще отрежем самия корен на демокрацията - изборния развой. Без да се чакат последващи избори би следвало да се стартира диалог, промени в законодателството незабавно. Това е в резюме картината.

Все отново няма ли един огромен губещ? Имам поради изключително Вътрешна македонска революционна организация, които се показаха доста добре на евроизборите, а на тези – зле.

- Да, по-слабо показване. Трябва да имаме поради, че на локални избори възможностите най-много са в първите две, бих споделил, три партии, прибавяйки Движение за права и свободи, защото придвижването е известно с доста мощни районни представяния. Малките партии при характера на локалните избори имат доста дребен късмет, тъй като се търсят болшинства. Така че Вътрешна македонска революционна организация се показа добре в някои точки на страната и несъмнено Сандански е такова място. Но не можем да чакаме на локални избори дребни партии да пробиват. Това е невероятно.

Защо пазаруването на гласове се трансформира в подобен основен фактор? Особено в ромските махали...

- Ако вземем съразмерно, ромите са дребна част от купените гласове на тези избори. Да, тези случаи са най-драстични, тъй като гласовете се купуват плътно и всичко това се вижда на таблото с резултата. Като се види в една секция, че от 500 души 490 са в една посока, то е ясно какво се е случило. При българските гласове това не е толкоз очевидно. Но в действителност голямата част от извършването на покупки и продажбата става с български гласове. Защо ли? Ами, тъй като няма контролни механизми. Тези, които би трябвало да дават отговор за изборния развой – в България по закон това е изпълнителната власт – въобще не си мръднаха пръста. Те оставиха всичко да се развива тази година напряко по улиците и площадите. Какъв е бил умисълът, ми е мъчно да злоупотребявам. Но е близо до мозъка, че като се оставят всички да купуват – тъй като безусловно всички купуваха гласове – тези, които имат най-вече пари, ще са в привилегировано положение- И най-вероятно това се получи. Ясно е, че във финансово отношение ръководещите са една обиколка напред. Така си изяснявам нещата. Във всички случаи не става дума за някакъв идеализъм, за предпочитание да има някакви кристални избори. Кристални избори съвсем на никое място няма. Но въпреки всичко съществува една мярка, една граница, която като се прескочи, избори към този момент не са избори а супермаркет за покупка на гласове.

Как да си разбираем явлението Борис Бонев?

- Винаги споделям, че би трябвало да се пазим да обясняваме обществените процеси еднофакторно. В обществото нещата са многофакторни. Вярно е също по този начин, че другият представител на така наречен десница (Борислав Игнатов – б. р.) наподобява нямаше харизмата на Бонев. Имахме разединение в този избор. Същевременно Бонев стоеше доста по-надпартийно. Явно от ден на ден се ускорява търсенето на надпартийност. Доказателство за това е и Мая Манолова, и редица така наречен самостоятелни, подкрепени от разнообразни партии. Когато има растеж на търсене на самостоятелен претендент, това значи, че има недостиг на политически планове или че публиката е изтощена от старите, одобрените партии. И най-вероятно подобен е казусът.

Как по този начин в Банско и Благоевград съумяха да се обединят и да си сменят кмета, а в София съперниците на ГЕРБ не съумяха?

- В София ГЕРБ съумя да удържи кметското място единствено и само с помощта на фигурата на Йорданка Фандъкова. Тя е една доста мека фигура, доста допустима. Известна е с това, че не изпада в крайности, касае се с мекост, с внимание, което придава една персонална симпатичност. Смея да настоявам, че който и различен претендент да беше издигнала ГЕРБ в столицата, сигурно щеше да загуби. В този смисъл – добър избор за ГЕРБ.

Знаете, че Бойко Борисов доста се ядоса на десницата, която била гласувала за Манолова, а не за Фандъкова. Имаше ли в действителност някакво "джентълменско съглашение " сред Българска социалистическа партия и десните за втория тур на изборите и гласуването за районни кметове?

- Нямаше никакви тактически договаряния, никакви заприказва. Това, което се случи, е непринудено, долу измежду хората, а не измежду управленията. Ръководствата не мръднаха, само че хората са подготвени и видяхме над 100 000 гласа, които не са на Българска социалистическа партия, за Мая Манолова. Видяхме също осем определени районни кметове на "Демократична България ". "Демократична България " няма тежестта да избере тези осем районни кметове. Тежестта й в София е към 15 %. Така че няма никакво подозрение, че всеобщо за районни кметове са дали своят вот леви гласоподаватели там, където е нямало ляв претендент, а то на множеството места нямаше. Тоест, долу, измежду гласоподавателите е прокъсана тази червено-синя бариера и аз мисля, че това е най-важното, което се случи на тези избори. Нямам подозрение, че това се случи на още редица места в страната и че тази ще е наклонността в идващите години.

А по какъв начин да си разбираем огромния брой недействителни бюлетини?

- С доста фактори. И неначетеност, и мърлявщина, и подправяне, и изборно обявявани за невалидни бюлетини... Аз не мога да схвана за какво не се прави доклад пред обществото, като има 600 000 и повече невалидни бюлетини. Да се сегментират и да се каже: толкоз са, тъй като са оцапани, толкоз %, тъй като са сбъркани, толкоз %, тъй като са мърляви... И тогава ще грейне цялата картина. Но аз не виждам такава статистика.

Менда Стоянова беше учудена за какво толкоз доста хора отишли да гласоподават с ненавист против ГЕРБ.

- Ами, за нейна сметка си е учудването. Да вземе да се разноски измежду хората и ще разбере защо става дума.

Но все пак ГЕРБ се задържа на първото място.

- Въпросът е в методите. Ако купиш съдията и счупиш краката на най-хубавите играчи на противниковия тим - да, несъмнено, че ще спечелиш мача и на таблото ще написа победа за тебе. Затова споделям – изборите имат два аспекта. Едното е техническия аспект, резултата – той е подобен, какъвто е. А другото е по какъв начин е реализиран този резултат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР