- Г-н Симеонов, България вече официално встъпи в ролята си

...
- Г-н Симеонов, България вече официално встъпи в ролята си
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Туск ни каза много неща с ирония

- Г-н Симеонов, България към този момент публично встъпи в ролята си на страна ръководител на Съвета на Европа. Какво е първото ви усещане от отриването?

- Станахме очевидци на една вдъхновяваща тирада на Доналд Туск, ръководител на Европейския съвет. И малко иронична, дори бих споделил, че имаше и многозначителни подмятания. Иначе дръзвам да кажа, че се сбъдна една наша прогноза, че шумът по време на европредседателството ще е по-голям, в случай че го съпоставим с времето преди този момент. Всичко това беше предизвестено. Визирам митингите на служителите на реда, тъй като логиката бе те да получат каквото желаят и по този начин стана. Другите неща се случват в границите на тържествения парад и занапред ще търпят развиване.

- Първото усещане от подготовката ни за председателството...


- Не е неприятно и нещата се случват добре. Първо, преодоляхме „ рецесията “ НДК. Имаше огромен отзив този скандал в обществените мрежи. А това, респективно, би трябвало да е знак към ръководещите, че хората са дейни. Социалните мрежи доста демократизират метода към даден проблем и даже да нямаш доста опит и познания, ти показваш, че имаш мнение. Управляващите би трябвало да привикват с това нещо. Просто такива са действителностите. Второ, хората през днешния ден към този момент не гледат на нещата по какъв начин са направени, а какво се прави. Преди 10 години доста хора в огромните градове се радваха, че нещо се прави. Сега към този момент, тъй като хората привикнаха, че нещо се прави, по натурален път желаят то е качествено. Само преди месеци имаше отзиви, че председателството ни ще се провали. Е, не се провали. То към този момент започва. Още тогава ние казахме, че председателството не е НДК, а външно-политическата интензивност на премиера Бойко Борисов. Това е по този начин.

Тук желая да вметна, че слогънът на европредседателството и клипът са едно от дребното неща напоследък, които не са провокирали автоматизирана подигравка. „ Галъп интернешънъл “ има дребен принос в това, тъй като направихме едно малко, непретенциозно и на ниска цена допитване, в което се родиха и обособиха тези неща. Приоритетът „ Западни Балкани “ се роди. Същото се избистри и слогънът „ Съединението прави силата “.

- Какви послания можем да разчетем сега в държанието на ръководещите - ГЕРБ и Патриоти, в хода към този момент на председателството?


- Кабинетът излъчва мощно консервативни послания. Управляващите в този момент вярно са схванали, че главното разделяне сега в западния свят не е ляво и дясно. Разделението е консервативно и демократично. В този смисъл би трябвало да кажем, че имаме консервативно ръководство на здравия разсъдък. Това, респективно, повдига възмущение в демократичната общественост, която сега не е парламентарно показана, само че е гласовита общественост, може да цялостни улици и да образува дневен ред. Не на последно място кабинетът в този момент се възползва от две неща – едното е по-добрата обстановка в стопанската система, а другото е, че не се обрисува някаква генерална опция. Няма някакъв огромен харизматик, който да чака на аварийна пейка. Всъщност, можем да посочим подобен, само че той се чуди и мае и не е деен, имам предвид Слави.

Към момента няма опция на политическата сцена, тъй че държавното управление е в удобна позиция. Но... Отбелязвам едно огромно „ само че “, тъй като в последния месец има едно доста съществено повдигане на напрежението около тези убийства. Това е причина за една политическа мъгла, в която дишаме доста фини-прахови частици, което прави публичната атмосфера нездрава.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР