Г-н Събков, изминаха 2 години откакто поехте управлението на общината.

...
Г-н Събков, изминаха 2 години откакто поехте управлението на общината.
Коментари Харесай

Инж. Генади Събков след 2-годишно управление: Постигнахме финансова стабилност в Мездра

Г-н Събков, изминаха 2 години откогато поехте ръководството на общината. Две извънредно тежки години и за общината, и за Вас. Как оценявате ръководството си до този миг?
Не е редно аз да давам оценка за ръководството на общината. Мога и съм задължен да давам доклади за осъществяването на поетите задължения и постигнатите резултати. В персонален проект работата ми е белязана от голямо напрежение, обвързвано с желанието ми да успеем във всяка активност при дадените условия и условия. Това, че в огромен % съумяваме да осъществяваме поставените цели и да отговорим съответно на упованията на нашите съграждани, се дължи на потенциала, знанията и уменията на сътрудниците от общинската администрация и всички структури, свързани с нея и, несъмнено, на партньорски организации, донори и доброволци.
Кое бе най-голямото предизвикателство, с което се справихте през този интервал?
Постигнатата финансова непоклатимост не е просто счетоводно разбиране, а коренна смяна в връзките към снабдители и клиенти, политика на образуване на общинския бюджет, отговорност за придобиването и разходването на всеки лев. Приключихме 2016г. по неповторим за Общината през последните 20 години метод – на практика без просрочени отговорности във всички звена, свързани с общинския бюджет, в това число и Оперативна програма „ Чистота “. Създадохме условия за действително отчитане на разноските в настоящата година, с което не просто облекчихме работата на счетоводните екипи, а заработихме в режим на акуратност, уточненост и предвидимост. Във финансов проект: оцеляхме първата година от управлението/въпреки тежкото завещание и заложените капани/, стабилизирахме се през втората година и чакаме с оптимизъм третата година. Такава, несъмнено, е прочувствената оценка на постигнатото. Човек не може да не изпита горделивост и задоволство, когато със лични сили, хрумвания и непримиримост е преодолял голяма компликация - погасихме остарели отговорности и заеми в размер на 4.2 млн.лв. Практически половината от заварените 8.5 млн. лева при започване на мандата. На фона на скромните лични доходи постигнатото е впечатляващо. Този триумф обаче, има висока цена. Запазихме ниски равнища на възнагражденията на чиновниците в общинска администрация, като в същото време увеличихме натоварването и отговорностите им. Ограничихме разточителните разноски и „ лесните “ пари, получавани от услуги, поръчки и доставки за Общината. Разочаровахме всички, привикнали на спокоен живот, предизвикахме остри мнения и сериозни забележки от отстранените от общинската „ хранилка “ лица и компании. За това тяхната оценката за пагубното състояние на Общината от позиция на персоналните им ползи и благоприятни условия за облагодетелстване е 100% вярна. Разбирам ги изцяло тези хора - инстинктът им за самозапазване и опазване на сполучливото за тях статукво е водещ. Усилията ми да спра източването на общинския бюджет имат освен финансов, само че и прочувствен резултат. Неистовият писък на „ ощетените “ е сигурен знак, че работим сполучливо. Предимството да живеем в дребен град е, че всичко за всеки се знае.Преди да заплаче някой, към този момент се знае дали е от пестник или от дебелоглав.
Най-осезаемо за нашите съграждани е постигнатото в областта на възстановяване на инфраструктурата в Общината. Какво постигнахте и удовлетворен ли сте от резултатите?
Вече втора година сполучливо изпълняваме финансовата стратегия на общината. Да не забравяме, обаче, че тя е функционалност на настоящите ни финансови благоприятни условия. Колко от нашите съграждани могат да си разрешат построяването на нова къща с прелестен парк и басейн при положение на ниски приходи и кредитна задлъжнялост? Същата е обстановката и в цялата Община. Въпреки това в Мездра се строи. В напреднала фаза е санирането на 5 от седемте жилищни блока по националната стратегия за енергийна успеваемост. По стратегия „ Региони в напредък “ завършиха плановете за енергоефективни ограничения на постройката на полицията, пожарната, ОУ „ Св.Св. Кирил и Методий “, СУ „ Иван Вазов “, ДГ „ Мир “, ДГ „ Слънчице “, ДГ „ Роза “. Приключва обновяването на постройката на обществения комплекс /бивш АПК/. В ход е огромен ремонт на постройката на общинска администрация за над 1 млн.лв. Стартирахме процедури и към този момент се осъществят енергоефективни ограничения в 51 частни здания. И в случай че в някои от обектите се реализират единствено вътрешни поправки /подмяна на радиатори, отоплителни системи и изолации/, то новият привлекателен тип на 58 здания в края на 2018 година ще промени значимо образа на целия град.
Асфалтираните през 2017г. отчасти или напълно улици: „ П. Яворов “, „ Дунав “, „ Христо Ботев “, „ Никола Вапцаров “, „ Дружба “ са едни от най-интензивно употребяваните в града. Изградената нова настилка в пространството сред жилищните блокове “Химик “ и ремонтираният паркинг зад хотел „ Родина “ сътвориха дълго чакани естествени условия за коли и пешеходци.
При подобаващи атмосферни условия ремонтираме и асфалтираме още три пътя: Мездра – Брусен, Е-79 – Руска Бяла, Е-79 – Люти дол и с това завършваме 2017 година
Инвестиционната стратегия за 2018 година започваме с летящ старт в следствие от подписания на 20 ноември т.г. контракт за финансиране на ремонт на улици и тротоари в Мездра на обща стойност 1 952 839 лева
В поддръжка на това, изключително с решение на Министерския съвет на Общината се отпуснаха 416 348 лева за ремонт на улици в 14 обитаеми места.
Един от значимите цели на всяко ръководство е реализирането на инфраструктурни планове по европейски стратегии. Кои са значимите планове, по които работи екипът Ви и които следва да се осъществят за богатството на жителите на общината?
Важно е да се знае, че аплайваме по всички вероятни оповестени за банкет на планове стратегии с външно и вътрешно финансиране, за които имаме и най-малък късмет за класиране. Нещо повече, настояваме и подкрепяме и други структури, функциониращи на територията на Общината, да вземат участие. С общинска поддръжка и подпомагане бе квалифициран план за възобновяване на постройката на читалището в Мездра и подписан контракт по размер 7.2 на ПРСР на стойност над 400 000 лева Всеки миг чакаме покана за сключване на контракт за финансиране реконструкцията на водопроводните мрежи и ремонт на улици в селата Брусен, Долна Кремена, Моравица и Зверино. Проектът е на стойност над 6,6 млн.лева.
Очакваме дефинитивно класиране на планове за развиване на обществената инфраструктура – създаване на дневен център за деца и възрастни на стойност над 700 000 лв. и решение за два плана по програмата за трансгранично съдействие Румъния – България, свързани с подсилване на свалчището при с. Игнатица и средновековния фестивал на АК „ Калето “.
Футболен клуб „ Локомотив “- значим капиталов план или футбол в Мездра непременно?
Щом поставяте въпроса за футбола незабавно след капиталовите планове, значи тази тематика е значима и значима за всички нас. Организирахме общински футболен клуб „ Локомотив “ не тъй като желаеме да се конкурираме с някого на локално равнище, а тъй като футболните хора и уредници на тази активност в нашия град дали заради отмалялост, или от обезсърчение, се отхвърлиха. Съществуващите до 2017 година футболни „ локомотиви “ са или затънали в големи задължения, или в организационна беззащитност. С дейностите и ангажираността си даваме късмет на децата и юношите в Мездра да упражняват и вземат участие в надпревари, а съществуването на мъжки тим е не просто въпрос на авторитет, колкото тласък за развиване на младите гении.
Намесихме се уверено в този спорт с ентусиазма и положителните планове на фенове на тази игра тогава, когато „ експертите “ се провалиха.
Говорейки за спорт, бази и условия за трениране и осъществяване на надпревари, Мездра има един от най-скъпите „ монументи “ наспортните несполуки. Спортната зала, която безусловно погълна 6 млн.лв., по този начин и не се довърши. Защо? Какво се случва с обекта и по какъв начин се стигна до тази обстановка?
Да се вложат или усвоят 5.6 млн.лв. в един обект и той да е на “кота нула “, това е неповторимо освен за Мездра. Високият публичен интерес, спреният градеж и наличната в Общината документи бяха сигурен мотив да предам в прокуратурата всички материали за предприемане на дейности по подготвеност. Резултатите: формиран акт за начет против Тихомир Кръстев Лаковски и компания „ Галчев инженеринг” ЕООД за нанесена щета на община Мездра в размер на 403 795,41 лв., 5 акта за определяне на административно нарушаване на Иван Аспарухов Цанов, други 6 акта на Николинка Владимирова Кътовска, а два на Валентин Марков Вълчев – някогашни кметове на Общината, не са успокояващи. Допуснатите тежки организационни и механически неточности най-вероятно ще тежат единствено на съвестта на виновните по това време лица. Тежат и ще тежат дълго време и на общинския бюджет. Справедливост и възмедие надали ще има. По-неприятно е, че и зала на това място и при тези дадености е мъчно да се построи. Изпълнението на дадените наставления от АДФИ водят до преустановяване на контракта за строителство.
Домът на железничаря ще бъде ли на мездренчани най-сетне?
Възможността Мездра да има личен културен център е обвързвана с придобиването на Дома на железничаря, реновирането му и основаване на условия за целогодишно потребление. Това, че търсим подпомагане и схващане по въпроса от министър-председател, министри, зам.-министри, управления на БДЖ структури и даже президентство, е реалност. Факт обаче е неналичието на триумф на този стадий. Голямата спънка в тази ситуация е тежкото финансово положение на „ БДЖ – товарни транспорти “ ЕООД и мониторингът на такива държавни търговски сдружения. Идеята да придобием този обект безплатно, както сме го дали, е извънредно мъчно реализуема, само че не невъзможна. Продължаваме да бъдем настоятелни и упорити.
Жителите на Мездра всекидневно търпят дискомфорт поради спряно водоподаване. Какво Ви подтикна да се договорите с управлението на „ ВиК “ ООД – Враца да действате дружно?
Проблемът е освен локален, а народен. Над 66% от водопроводната мрежа в страната е с етернитови тръби, ефикасният живот на които от дълго време е изминал. Тъжната преспектива е повредите да стават от ежедневни – ежечасни. Държавата е отчела този тежък проблем и сега вървят предпроектни изследвания за търсене на ефикасни решения и уточняване на нужния финансов запас. В чисто човешки проект, когато се прибереш след работа в къщи и от крана в кухнята не потече вода, никакви проекти и пояснения не могат да спрат бурния поток от негативни страсти. Неудобството е не просто дразнещо, а отчайващо. При неналичието на външно финансиране /Европейската комисия е с запаси при предоставяне на пари в този сектор/ единственият вид е да си помогнем сами. Възприехме тактиката на всички улици, които се асфалтират, да подменим водопроводите и да се инсталират на основните точки кранове за зониране.
При цялата отрицателна сила и злост, която сме склонни да излеем прочувствено върху ВиК-оператора, би трябвало прагматично да отчетем положителния късмет, който имаме. „ ВиК “ ООД Враца е в положително финансово положение и активността му е обезпечена с задоволително техника. Можем единствено да благодарим на шефа на сдружението господин Ангел Престойски за разбирането и вложените лични сили, труд и средства на сдружението за реконструкцията на водопроводната мрежа в общината. Използва се всяка опция, когато не са ангажирани с премахване на повреди, да ремонтират планово обособени обекти.
Предоставянето на настояща информация за спряно водоподаване от страна на общинска администрация е казус. Каква е повода чиновници на общината да осведомят популацията за повредите на ВиК, въпреки това да е прерогатив на водоснабдителното сдружение?
Винаги съм се дразнел от отговор: „ Това не е наша работа “. Всичко, което се случва в общината, е наша работа. Ясно осъзнавам, че по този метод поемаме непознати негативи, само че по-добре ние да сме без виновност отговорни, в сравнение с хората да нямат информация. Нещо повече, ще бъдем още по-активни, ще присъстваме физически на обектите и повредите и ще даваме настояща информация за хода на ремонтите. Това ще е част от гражданския надзор на процесите.
Защо възложихте контролна функционалност на общински чиновник над компаниите, изпълняващи реорганизация на водопроводната мрежа?
Не съм удовлетворен от качеството на възобновените след повреди улични настилки и тротоари и още по-малко от скоростта, с която това се случва. Тази активност „ ВиК “ ООД е упълномощило след социална поръчка на една външна компания за всички региони. При честите повреди в цялата област на практика не е допустимо компанията да бъде по едно и също време в Козлодуй и в Мездра. Това не може да бъде трайно опрощение и по тази причина ще продължим с контрола на локално равнище и с гледище за организационни промени.
Качество и отговорност бяха основни думи в предизборната Ви стратегия. Каква е повода към този момент втора година да нямате заместник-кмет?
Не е в моя жанр на работа и в никакъв случай няма да бъде обясняването на една или друга неудача с работата на „ неприятния материал “ – неразбирането, неможенето или несправянето със дилемите на някои от сътрудниците. Така съм организиран и учтив като човек, че се усещам персонално виновен за дейностите или бездействията на всеки един от екипа, с който работим. Ползването на „ защитни бушони “ е всеобща процедура в теорията и практиката на ръководството. Този способ пази престижа на ръководителя за сметка на достойнството и достолепието на някои от чиновниците. Това, което в действителност ненавиждам в политиката, е двуличието и макар че това е наложеният път към триумфа, нямам предпочитание да ходя по него. В съответния случай с общинската администрация, откакто работи в нея всеки един сътрудник, има моето цялостно доверие и освен това – вярвям, че това са най-хубавите експерти в района, които имат предпочитание и потенциал при тези условия /възнаграждение и натовареност/ да са на тези позиции. Знам, че не сме безгрешни и всеки един от нас има своите слаби и мощни страни, само че като екип сме длъжни да преодоляваме всички компликации и да реализираме задачите. Не назначих зам.-кметове, тъй като желаех да дам персонален образец в сложен за общината миг. Не можеш да изискваш от сътрудниците си полагането на свръх старания, в случай че самият ти не си свръхнатоварен. На този стадий и физически, и прочувствено работя на оптимални обороти по най-малко 16 часа дневно. Лично ревизирам, коригирам, давам инструкции, вземам решения и нося отговорност за всичко, което се случва в общината. „ Допингът “, който употребявам, е удовлетворението от постигнатото. Стабилизирахме Общината и надграждаме във всяка една сфера. С реализирането на огромна част от задачите идва и упоритостта за нови триумфи. Сами подвигаме условията и си слагаме нови задания. В тази връзка е редно да има известна децентрализация, обвързвана и с нови експерти, в това число и на управническо равнище. Очаквайте ги.
Служителите на Оперативна програма „ Чистота “ са ангажирани с от ден на ден действия и отговорности. Беше купена нова техника, кофи и контейнери и новаторска сол за зимния интервал. Доволен ли сте от предоставяните услуги в града и селата?
От всички сфери на активност позитивната смяна в работата на Оперативна програма „ Чистота “ е най-видима и осезаема. Закупихме 1 594 нови кофи за боклук, 91 контейнери вид „ бобър “ и 47 от 4-кубиковите контейнери. За две години на практика взехме решение казуса със съдовете за боклук. Доставихме и използваме две рециклирани машини за сметоизвозване.
От три месеца използваме мотометачна машина в града, която единствено за месец събира над 50 куб.м отпадъци. Поръчахме направа на водоноска за измиване на улиците. Доставихме мощен контейнеровоз и универсална машина за разчистване „ Унимог “. С доставената и/или ремонтирана техника сме в положение сами да почистваме снега в града и да поддържаме инфраструктурата при зимни условия.
Пълноценно използваме закупените за предпиятието екскаватор и автовишка. За багера и самосвала няма почивен ден - копаем канавки и канали, насипваме улици, разкарваме материали. С работата си автовишката се изплати за няколко месеца и с нея съумяваме да изпълняваме разнообразни задания, свързани с уличното осветяване, кастрене на дървета и какво ли не. Новата организация на работа на електротехниците и техниката, с която разполагаме, ни дава опция освен навреме да отстраняваме повреди, само че и да разширяваме обсега на уличното осветяване. Монтирани са повече от 300 бр. осветителни тела на нови места.
Не мога да не бъда удовлетворен от работата на озеленителите и косачите в Оперативна програма „ Чистота “, когато виждам прелестните цветни градини, засадените 415 дървета и шубраци, 900 рози, окосените четири, пет и повече пъти тревни площи, поддържания в добър тип гробищен парк.
Строителите в предприятието се оправят сполучливо с направата на тротоарни плочи и бордюри, ремонт и поддръжка на здания, покриви, пътища, улици и тротоари. Хидроизолация на покрива на постройката на стадиона, ремонт на покривите на кметството и учебното заведение в с. Люти дол, в с. Старо село, здравната работа в с. Моравица, жилища в блока на ул. „ Сердика “ №2, детската градина в с. Типченица, укрепителни дейности на свлачища в с. Люти дол и с. Лик са единствено дребна част от обектите, на които работиха през последно време.
Фактът, че с Оперативна програма „ Чистота “ реализираме по-добри резултати спрямо тези на частни компании в снегопочистването, ремонта и поддържане на обекти и уреди, ни дава успокоение и убеденост, че освен работим по-икономично и по-качествено, само че осигуряваме претовареност и положителни условия за работа на доста хора.
Мездра да се трансформира в обществена община – теза, която Вие лансирахте преди две години. Такава Община ли е Мездра две години по-късно?
Работата в обществената сфера е най-деликатна и сензитивна. Там грижите и отношението не се образуват с решения и заповеди, а със сърце и душа всекидневно, ежечасно към всеки човек, потърсил помощ и подпомагане и освен към тях. За последните две години подобрихме изискванията и техниката в обществения патронаж, детска млечна кухня, клубовете на пенсионерите и увеличихме броя на услугите. Вече разполагаме с нов микробус, нов траспортен автомобил и до края на годината доставяме още един. Провеждаме анкети със обществено слаби лица в цялата Община и търсим и намираме действителна опция да им помогнем. Предлагаме им работа и грижи, социализираме ги. Раздадохме десетки тонове помощи във тип на храна и облекла. Осигурихме безвъзмездни медицински прегледи в 10 села на Общината. Наехме обществени служащи, които да оказват помощ в всекидневието на остарели и самотни хора. Целогодишно, без спиране, осигуряваме безвъзмезден обяд на 90 души в обществената столова.
Резултатите от осъществяването на количествените индикатори са впечатляващи, само че за мен по-важна е смяната в отношението към хората в потребност. Служителите, които работят в тази сфера, дават всичко от себе си, с цел да са потребни. С ангажирането на спонсори и донори като фондация „ BCause “, фирма„ Paysafe “ резултатите стават обезпечено положителни.
За тези две години какво направи общината и в частност Вие за обезпечаване на претовареност, по–добри услоивя на труд и почтено възнаграждение?
Преди да разясня,да давам препоръки или да упорствам за по-добри условия за работа в други компании и организации, съм задължен да огледам „ личния си двор”. През последните две години в постройката на общинска администрация ремонтирахме повече от половината стаи. Майстори влязоха в пространства, в които от 40 години не е юридически ремонт. Доставихме нови мебели и съоръжение. Инсталирахме над 30 нови компютърни конфигурации. В момента в постройката на общинска администрация се прави огромен ремонт за повишение на енергийната успеваемост. Монтира се най-съвременната VRF климатична система. Общата стойност на плана е над 1 млн. лева Частично актуализирахме възнагражденията на чиновници, които бяха най-ощетени. Привеждаме регулярно заплатите в Оперативна програма „ Чистота “ в сходство с измененията на минималната работна заплата.
Като цяло в бюджетната сфера осигурихме по-добри условия на труд във всички звена. С настоящи поправки и осъществени планове за повишение на енергийната успеваемост в Социалния комплекс, ОУ „ Св.Св. Кирил и Методий “, СУ „ Иван Вазов “, ДГ „ Мир “, ДГ „ Слънчице “ и ДГ „ Детелина “ реализираме забележими и осезаеми резултати.
Основният проблем си остава рисково нискиятразмер на възнагражденията на хората в бюджетния бранш. И защото заплатите на 95% от тях са свързани с размера на стандартите, избрани от страната, то Общината е в ролята единствено на разпределител на средства. Положителната стъпка с нарастването на заплатите в областта на образованието за нашата Община е и действителна, тъй като е усъвършенствана учебната мрежа и минимизирани разноските за прехрана. Освен това използваме всяка опция за в допълнение финансиране по планове, стратегии или посредством донори. Положителен образец от последните дни е доставката на подаяние от 50 портативни кампютри на обща стойност 25 000 лв. в две учебни заведения в Общината. И сега по план правим ремонт на СУ „ Климент Охридски “- с. Зверино за над 120 хиляди лв..
Очаквания с вяра държавен бюджет за 2018 година към този момент не е изключително великодушен към общинските чиновници, здравните и обществените служащи. Рискът от обезлюдяване на тези сфери,по причина ниско заплащане и в последна сметка на отнемане на жителите от услуги, е действителен освен за нашата Община, само че и за всички останали.
По отношение на стопанския бранш поддържаме всяка една законова капиталова концепция. Всеки бизнесмен е добре пристигнал. Изградените селскостопански обекти в с.Горна Кремена – щраусова плантация и в с. Руска Бяла – овцеферма, са доказателства за това.
Поддържаме контакти с управлението на най-големия шеф в общината – заводъта за кабелни комплекти SЕBN. Две следващи години заводът печели наградата “Работодател на годината “. Удовлетворяваме навреме всички техни претенции и стремежи, свързани с общинска инфраструктура и услуги, и в същото време настояваме пред тях за по-високи хонорари на заетите и разширение на обществените придобивки.
Обект на непрекъснато търсене и предложение пред евентуални вложители е опцията за образуване на нови производства и услуги в Общината.
Един от акцентите в предизборната Ви акция беше обезпечаване на налично опазване на здравето. Ситуацията с многопрофилната болница във Враца породи съществени кулизии. Какво се случва в Мездра?
В България лечебните заведения са търговски сдружения, експертите в доболничната помощ и общопрактикуващите лекари са еднолични търговци. Какво се получава? Търговци на здраве, търговия със здраве. Налаганият от 20 години модел на опазване на здравето е сложен за множеството лекари и неуместен за пациентите.
Въпросът за здравето на българина, без да се изведе като главен приоритет и реши коренно на държавно равнище, не може да получи трайно и удоволетворително решение на локално равнище, макар полаганите старания и задължения. При над 13 млн.лв. отговорности на врачанската болница, 350 хил.лв. отговорности на мездренската наподобяват надали не като някакъв триумф. Не е по този начин обаче. Проблемите са систематични и се задълбочават. Път в укрепването на лечебните заведения, без смяна на здравните пътеки като стойност и условия, е обърканост. Това е най-лесният метод да се затворят лечебните заведения, изключително в по-малките обитаеми места. Подпомагайки целево на някои лечебни заведения, страната подсигурява някакъв най-малко от услуги, само че това нито е задоволително, нито заслужено.
В Мездра Общината обезпечи през 2017 година: 77 000 лева лични средства и още 50 000 лева от план „ Красива България “ за ремонт на покрива на болничното заведение, боядисване на фасадите и възобновяване на паркинга. Практически поемаме част от издръжката на МБАЛ-Мездра - 80 000 лв. до месец ноември. Със скромния бюджет, с който разполагаме, подкрепяме и разчитаме на нашата болница.
Съдействаме с всичко належащо за осъществяване на план за възобновяване на незабавния център. Ремонтирахме главно улиците, осигуряващи достъп до болничното заведение. Работим в посока обезпечаване на спонсори и изобщо подпомагане за всички съпътстващи действия, обезпечаващи естественото действие на здравните заведения.
Здравните кабинети в детските градини действат обикновено. Осигурихме безвъзмездни прегледи в няколко села от Общината. За по-добри резултати чакаме смяна във финансирането, условията и мениджмънта на лечебните заведения.
Много сериозен проблем освен за общинашата, само че и други за други общини в страната е популацията на безтопанствени кучета. От тази година ли е настоящ въпросът и по какъв начин си обяснявате дейностите на природозащитниците?
Ако приемем тезата, че природозащитниците са будната съвест на обществото, можем да сме им признателни и да ги оценим високо. Под този общ знаменател – природозащитници - могат краткотрайно да попаднат „ инцидентно “ и хора с недотам чисти планове и намерения. Успешно манипулирани или манипулиращи публичното мнение, те са в положение да провокират невероятни кавги и основат фантастични истории.
Рязкото увеличение на броя на безстопанствените кучета на територията на общината през последните години се дължи на първо място на безотговорното държание на притежателите на животни. Не ги кастрират, радват им се известно време и по-късно ги пращат на улицата за самоотглеждане. Анализирахме съответно обстановката с безстопанствените кучета и отчетохме, че единствено грижите и напъните, които поставят доброволците, стопанисващи приюта в с. Долна Кремена, са незадоволителни за решение на казуса. А проблем има, и то тежък. Над 30 души са потърсили помощ в Спешния център след ухапвания от куче, десетки са изплашените и шокирани от нападателно държание на тези „ домашни любимци “. Това, че плащаме наема и консумативите ел.енергия и вода, купуваме храна, доставяме поръчани количества мрежа, е нашата дребна загадка с хората от „ Анимал хелп “, грижещи се за кучетата в с. Долна Кремена. Може би за тях тези средства нямат значително значение и по тази причина не ги разясняват, само че в края на годината аз, като кмет, съм задължен да ги разглася.
За 2017 година бяхме планували възлагане на планиране на подслон в с. Кален. Ситуацията обаче се разви сериозно и за попречване на нежелани произшествия с хора и кучета, предприехме незабавни дейности за авансово уединяване на животни във краткотрайния правоприемник в с. Кален. С тези дейности успокоихме до известна степен нетърпимата конюнктура в града, а и осигурихме храна, заслон и грижи за четиридесетина кучета.
Проектиране, създаване на подслон, само че на първо място кастриране на всички безстопанствени кучета, са приоритет за нас.
Челен опит от други е мъчно да вземем, тъй като практиките за изтребване, отравяне на кучета или превозване до други общини са неприемливи за нас. Трайно и световно решение на казуса, без приемане и дейно използване на национална стратегия за ограничение популацията на безстопанствените кучета, е невероятно.
Какво наложи радикалните ограничения по повод провеждането на Атракционно-увеселителния панаир във връзка Деня на Мездра - 6-и май?
Площадът в центъра на Мездра е презастроен и транспортно не добре гарантиран. Струпването на атракционите при започване на месец май на тази дребна повърхност, безусловно сковава достъпа до гарата, хотела, полицията, затруднява таксиметровите услуги и трансформира дните ни от празник в безконечен проблем.
Зоната на общинския пазар, въпреки също незадоволителна като повърхност, предлага доста по-добри условия и благоприятни условия, в това число и с наличните санитарни пространства. Положителна процедура в други градове е сходни атракциони да се провеждат в паркове или игрища, с цел да не пречат на живеещите в даден регион, а за Мездра на този стадий зоната на пазара е допустимо най-безконфликтният вид.
Тромавата и тежка администрация също е един от сериозните проблеми на страната ни. Как Вие и Вашият екип работихте тези две години за облекчаванена услугите за бизнеса и жителите?
Подкрепяме и спомагаме като администрация на всяка едно законово възможно капиталово желание. Всеки, който демонстрира някаква стопанска самодейност, е добре пристигнал в Общината. Съзнаваме, че конкуренцията във всички бизнеси е от изгода за нашите съграждани. Създават се условия за минимизиране на цени на артикули и услуги, и за по-висока оценка на труда, и оттова по-високи заплати на работещите. Бързото действане по заявки, обработка на данни, даване на информация, подпомагане за нови ПУП-ве, са всекидневие за нас. Количествените измерители очевидно демонстрират постигнатите резултати. През 2017г. са процедирани 18 подробни устройствени проекти, обработени са 381 бр. заявки за комерсиална и стопанска активност, а проектът за приходи от отдаване на селскостопански земи чартърен бе изпълнен в края на месец септември.
В осведомителния център нашите съграждани с изключение на внимание и вежливо отношение, получават нужната информация и подпомагане. Създадената опция там да се заплащат и локалните налози и такси облекчи процеса и е значима стъпка в повишение на събираемостта.
Усмивката, богатствата дума, желанието за подпомагане и професионализмът са главните средства в арсенала на чиновниците от нашия фронт офис. Това не е единствено моя фантазия и заричане, а и главно условие на нашите съграждани. Няма да разреша да има изключения от това и ще продължа да бъда праволинеен в кадровото поръчителство на тази активност.
За тези две години стабилизирахте финансовото сътояние на общината и разплатихте насъбрани отговорности. Възродихте футбола, сполучливо бяха санирани здания за над 11 млн.лв. Какви са задачите, които ще преследвате в идващите две години от мандата си?
Заварих в края на 2015 г.Община Мездра в „ зоната на здрача “. След две години упорита работа към този момент сме на ярко. Можем и да помечтаем. Предпочитам да бъдем реалисти и да осъществим всичко допустимо от оповестената Управленска стратегия. Всичко това, което можем да създадем със лични сили и средства, ще бъде направено с възторг и непримиримост. За средствата от инфраструктурните планове, които чакаме по оперативните стратегии, ще бъда спестовен в изявленията, имайки поради забавянето на ПРСР с една година. Те са, обаче, най-важният механизъм и на тях разчитаме за възобновяване на водопроводи, улици, площади, здания.
Всеки доклад неизбежно е обвързван с поемането на нови обещания. Какво ще обещаете на хората в общината?
Въпросите от Вашето изявление засегнаха дребна част от активността на общината през последните две години. Подробен доклад за осъщественото във всички сфери на активност ще бъде квалифициран в края на годината и показан пред всички съграждани.
Предварително желая да благодаря за старанието, постигнатите триумфи и резултати на всички чиновници в общинска администрация, Оперативна програма „ Чистота “, колективите на детските градини и учебни заведения, на Социалния комплекс и Социалния център, на обществените и здравни експерти, на читалищните и културните дейци, на спортистите и треньорите, на самодейците и надарените деца от общината!
Благодарност и реверанс на тези, които имат афинитет към публичния живот и вземат участие в разнообразни начинания и прояви!
Всички, които ме познават добре, знаят, че мъчно давам обещание нещо, тъй като направя ли го, сигурно би трябвало да го извърша. За това декларирам следното:
Уважаеми съграждани,
Мили хора,
Обещавам да бъда кардинален в връзките към всеки един от вас, да ви послужвам почтено и отговорно и да не отстъпвам с всички сили и средства публичния интерес!
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР