- Г-н Райчев, какво може да направи служебното правителство на

...
- Г-н Райчев, какво може да направи служебното правителство на
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Реваншизмът е идиотщина, важно е да се намали...

- Г-н Райчев, какво може да направи служебното държавно управление на Стефан Янев до изборите?

- Три неща. Едното към този момент е направено - обезпечен е комфорт за конформистите при идващите избори. Това важи за тези, които гласоподават за властта. Това са тези, които чакат края на мача, и като видят, че ЦСКА води с 2 на нула против " Левски ", стават от ЦСКА. Второ, има корпоративен избор - това са предприемачи, които се стремят да услужат на властта, като й дават гласове. Такива ще отпаднат от ГЕРБ, тъй като ще гледат накъде ще духне вятърът. И трето - може би новият министър на вътрешните работи ще може да ограничи купения избор. Вероятно ще сменят някои регионални шефове и шефове на Министерство на вътрешните работи. Ако полицията си прави съзнателно работата, платените гласове може да бъдат понижени. Има едно проучване, което демонстрира, че в България има към 900 секции, които гласоподават в най-различни направления. За тези избори - за тия, на идващите - за другите. Не са единствено роми. Тези секции би трябвало да бъдат обект на доста съществено внимание. Не можем да потвърдим, че вотът е платен в съда, само че е ясно. Може би този избор ще намалее.

- Социалните мрежи избухнаха от разногласия дали това е краят на ерата " Бойко Борисов ", или следва следващото му завръщане?

- Някои се радват на това, а други плачат. Бойко Борисов е водач на една доста огромна партия, която набра 800 000 души на последните избори. Не позволявам, че ще са по-малко от половин милион, и откакто в този момент отпадне корпоративният избор, а купените гласове се поограничат.

Половин милион са си половин милион! Борисов е незаобиколим фактор. Управлява 12 години и против него има доста насъбрана сила. Но това не значи, че ГЕРБ е завършил. Изобщо няма такова нещо! Друг въпрос е дали ще надделее общото изпитание на леви, десни и центристи да смъкват ГЕРБ, или ще надделеят техните разлики. В отишлия си парламент надвиха разликите - по тази причина не сътвориха държавно управление. На идващия стадий след вота на 11 юли ще забележим какво ще стане. Много зависи и по какъв начин Борисов ще се държи. Накрая на ръководството си той беше нервозен, някак не можеше да повярва на очите си, че властта му свършва. Но той би трябвало да се приспособи към идната ера и защото е първокачествен политически артист, аз мисля, че ще успее. 60 на 100 ни чакат изненади в това отношение. Така че тези 60 на 100 от хората, които считат, че Борисов е завършил, бъркат!

- Неразбирателството сред новите партии в Народното събрание няма ли да накара хората да изберат прокламираната от Борисов непоклатимост при идващите избори?

- Едва ли Борисов дава обещание непоклатимост за идващите избори. Стабилността няма да пристигна по линия на това, че той се връща на власт. Този тип хора надали ще гласоподават за ГЕРБ. За него ще гласоподават хора, които са му почитатели. Той има няколко безспорни интернационалните триумфа. Това е индивидът, който направи по този начин, че България да не е черната овца на Европа, а след нас да се окажат страни като Полша и Унгария. В същото време съумя да държи и с американците положителни връзки сега, когато се разбра с Ердоган и Путин. Това е доста огромно достижение! Друго огромно негово достижение е битката с коронавирус пандемията - той направи една от най-либералните политики в Европа. Ние и шведите сме единствените, които живеят обикновено. В доста други страни нещата са луди - вечерен час, маски, мизерията е страшна! Само дето не бесят хората! Както виждате, България си живее обикновено и ковидът протича както в другите страни. Това не е малко достижение. Освен това страната не е дестабилизирана или финансово разорена. Просто Борисов доста дълго време е седял на власт и естествено, че се задават едни и други корупционни истории. Хората не желаят по този начин да живеят. Опитаха да трансформират това през август с уличните митинги в София - не стана. Сега пробваха отново.

- Рокадите в управлението на ГЕРБ по какъв начин може да се поясняват?

- Това е подготовка за поврат. Борисов си строява войската - размества си офицерите и се чака отново да освободят крепостта. Готви се за конфликт. Надявам се да няма реваншизъм от новите партии. Реваншизъм преди време бе показният арест на един някогашен министър на защитата от ГЕРБ. Помните: " Ти си замърсен нарушител! ".

Реваншизъм бе това, което Цветан Цветанов правеше като Министерство на вътрешните работи началник - влизаха с автомати през нощта и храниха публиката с едни радостни вести - арестувахме този и оня, а най-после съдът ги пускаше. Борисов ги надживя тези неща, само че новите може да ги стартират отначало. Не би трябвало да се стига до такива работи. Да се сменя обикновено властта, да се видят банковите сметки и който крал - в пандиза. Но не и да се вършат алегорични страшни идиотщини.

- Президентът обаче поръча на служебното държавно управление да разкрие същинското състояние в страната. Означава ли това, че би трябвало да чакаме опити за някаква проверка по образеца на комисията на Мая Манолова?

- Министрите ще получат достъп до договорите във ведомствата си и в случай че има някои скандални неща, те ще излязат. В края на всеки огромен интервал, а ние в този момент сме тъкмо в подобен, излизат такива неприятни неща. Няма по какъв начин част от тези неща да не изплуват.

- Какво ще се случи с новите партии на идните изключителни избори?

- Сега ще играят всеки за себе си. Мая Манолова има проблем, тъй като е покрай 4-процентовата преграда. От другата й страна е Красимир Каракачанов, който действително може да влезе. С голям % се оказа и Васил Божков. Това са новите играчи и надали ще се появи различен. Ако се окаже, че новите партии не могат да основат държавно управление и след вота на 11 юли, те ще са пред следната алтернатива - да създадат кабинет, нещо като служебно държавно управление на Народното събрание, а не на президента, който да управлява една година страната. Втората опция е да поканят народа трети път на урните, което ще е злополука. А има и президентски избори.

Четири пъти ще караме хората да гласоподават ли? Създава се действителна дестабилизация на страната. Не е добре толкоз време страната да е без ръководство. Правителството в оставка е половин ръководство. Не може да подхваща дълготрайни неща и стратегически въпроси. Мисля, че новите партии ще решат да създадат нещо краткотрайно - за към година. Всичко това е при положение, че Народното събрание не излъчи ясно болшинство.
- Какви са възможностите на Жан Виденов да направи нещо значимо вляво или ще забележим някакво повтаряне на АБВ?
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР