- Г-н Рашидов, каква беше за Вас 2019 година? - 2019-та

...
- Г-н Рашидов, каква беше за Вас 2019 година?
- 2019-та
Коментари Харесай

Вежди Рашидов ексклузивно пред БЛИЦ: Олигарх и секта от платени съвести атакуват Бойко Борисов!

- Г-н Рашидов, каква беше за Вас 2019 година?
- 2019-та е година динамична като всички други години в нашия живот.Онова, което е позитивно, е че още веднъж София има кмет, който всяка година наслагва нови неща върху това, което към този момент е направено.

Вчера с внука ми направихме една обиколка в центъра на София. Черногледите хора е хубаво да си отворят очите и да виждат, че столицата е един хубав град с прелестна коледна декорация и осветяване, че е един изменящ се град. Това е обнадеждаващо. Разбира се, че в живия живот има и неточности, и пропуски, само че и положителното би трябвало да бъде видяно.

- Кое е събитието, което в човешки проект Ви раздруса най-силно през тази година?
- Нещата от живота постоянно съм ги приемал ненапълно прочувствено, ненапълно метафизичен. Но това, което мощно и прочувствено ме раздруса, е поканата от немска страна към български представители от Комисията по културата и медиите, с цел да ни сочат с пръст назидателно, по доноси на някаква неправителствена организация, наречена „ Репортери без граници” /с обществената загадка за тяхното финансиране/, че не съблюдаваме свободата на словото.


Разтърси ме това, че едни хора си разрешават да ни класират на 111-то място по независимост на печата, като отхвърлят да кажат кой ги осведоми за тази лъжа! За мене персонално като жител и като човек, който е работил години наред за достойното име на българската страна, и с напъните ми да покажа българската просвета с най-чистото й и положително лице от Лувъра през Нотр Дам, Третяковската изложба до Япония и Музея Пол Гети в Америка, прелестната ни опера да гастролира във Фюсен, Германия, изпълнителите ни да пълнят залата на Кадуган Хол в Лондон, за мен е тъжно и непоносимо едни хора, които се назовават умни и красиви, да са средство след мутрите и бандитите, чиито подвизи не слизат от западните медии, да си разрешават да клеветят моята страна, в която съм живял почтено и желая тук да умра почтено. С това мъчно бих се примирил.

- Оценката Ви за политическите събития през 2019-та?
- Оценката дано да я създадат анализаторите. Аз като човек и жител бих споделил по този начин: страната е жива, тя се развива постепенно, само че устойчиво и това е значим фактор за бъдещето, тъй като страна, градове се вършат с епохи. Да не забравяме, че единствено Лувъра в Париж е строен триста години.

Дълбоко имам вяра в бъдещето на България. А за прекомерно припряните народът има една прелестна сентенция:”Бързата кучка слепи ги ражда.”

- Какво в България се промени след изборите за Европарламент и за кметове?
- Не бива да разчитаме на шокови промени. По-скоро би трябвало да се радваме на онази резистентност в Европарламента и оня престиж на страната ни, който с доста старания беше построен. България наложи себе си като значим фактор в Европейския съюз.

По отношение на Вашия въпрос за кметовете – ГЕРБ е партия, която работи със своите кметове съществено по районите и в случай че някъде има пропукване, тази партия има смелостта да взема бързи решения.


- Как гледате на социологически изследвания, които дават трето място на партията на Слави Трифонов?
- Ако това се случи, то действително мутрочалгата ще има своето посланичество в действителната власт. Това ще е падението на политиката. Паметта ми още носи загатна от началото на прехода до през днешния ден на „ големия” гений на учиндолския славей, който се разливаше по масите на всички новозамогнали се фактори и така нататък

Бих могъл да приказвам дълго, само че дано предколедно да се ограничим. А останалото ще бъде един ден в моите записки.

- Какво смятате за непрекъснатите офанзиви против премиера, идващи от разнообразни направления?
- Третият мандат на премиера е изпълнен основно с офанзиви от хора, които постоянно са били негови врагове. Тези врагове, непрекъснато финансирани от външни донори, са атакували както него, по този начин и неговите министри, и неговата партия. Това е нещо като шлака, която се е самообявила за нещо като фракция, смятайки, че нейното мнение е само меродавно. Това са хора с платени съвести, ръководени от един червенобузест олигарх и от един съразмерен български Конфуций.

- Какъв съвет бихте дали на Бойко Борисов, с който сте свързани от четвърт век и не сте се предавали един различен?
- С премиера Борисов ние сме били близки и хора, които се почитат още в тези ранни години, когато нямаше и ГЕРБ. Никога не съм крил две неща - това, че се разви доста бързо като политик и през днешния ден е един сериозен общественик, потвърдил се добър министър-председател и индивидът, който съумя да респектира европейските водачи, създавайки възприятието за достолепие и високо самочувствие на българската страна.

Това, което споделям, няма да се хареса на неговите врагове и по това ще ги познаете. Известен съм в годините, че не си предавам приятелите. Приятелите постоянно би трябвало да бъдат защитавани. А за съвет – бих си разрешил, тъй като съм по-голям от него, да го съветвам да съблюдава уроците на същинския Конфуций, да държи враговете си покрай себе си, само че в никакъв случай в себе си, тъй като червеите изяждат ябълката от вътрешната страна на открито.

- Българската просвета загуби хора като Павел Васев, Стефан Данаилов, Стоянка Мутафова. С какво ще ги запомните?

- Светла им памет. Вярвайки в младежите, мисля, че те ще носят техния дух във времето. За жал, виждам по какъв начин от ден на ден оредяват столовете на моите празници…

- Виждате ли в наше време наследници на такива велики българи като тях?
- Да, несъмнено. Поезията не свършва с Ботев. Ботев покрива гениално единствено своето време, след него се раждат поети като Дебелянов, Смирненски, Вапцаров, Яворов и по този начин до през днешния ден като прелестните поети Борис Христов, Васил Сотиров, Миряна Башева, едно цяло потомство поети като Христо Фотев, Христо Банковски, Иван Пейчев… За благополучие, България е страна на доста надарени хора във всички генерации.

- Какво ще пожелаете на читателите на Блиц в навечерието на Коледните и Новогодишни празници?
- Истината е, че Блиц се наложи в общественото пространство като един от най-търсените и четени уеб сайтове. Какво бих могъл да пожелая с изключение на Щастлива Коледа! Нека да носи триумфи на читателите ви.

И в новогодишната нощ откровено искам на Блиц най-хубавия подарък – да се множат неговите читатели.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР