- Г-н Ракшиев, новата власт е затисната от проблеми, които

...
- Г-н Ракшиев, новата власт е затисната от проблеми, които
Коментари Харесай

Депутатът Александър Ракшиев: На България й трябват правосъд...

- Г-н Ракшиев, новата власт е затисната от проблеми, които желаят неотложно решение - цени на газ, коронавирус рецесия, да не загатваме и македонската тематика.

- Така е. Аз обаче вярвам на сътрудниците от изпълнителната власт, които демонстрират тотално нов метод на разбор и на взимане на решения. Първите резултати са впечатляващи. Ето, увеличи се процентът на имунизация. Ограничиха се цените на тока, най-малко до момента в който се обясни картинката и се направи професионален разбор на пазарната обстановка. Аз имам цялостно доверие в екипа ни в изпълнителната власт! Това са част от най-кадърните хора на България. Ще намерят решения.

- Какво ви накара да се включите в политиката, съответно в „ Продължаваме промяната “?

- Моето надълбоко разбиране, че при един добре просветен и осъществен професионално човек назрява миг, в който той би трябвало да бъде потребен на обществото. И да окаже някаква позитивна смяна. Тъй като не съм удовлетворен от това, което ни оферират политиците, бях изправен пред нормалния избор: или да взема фамилията и да отпътува в чужбина, както направиха много мои познати и връстници. Другият вид, в случай че не искаш да станеш бежанец, е да останеш тук и да опиташ да подобриш средата, с цел да живееш умерено със своето семейство. В интерес на истината, първо клонях към по-лесния избор -емиграцията. В един миг взех решение, че по-скоро бих останал и ще се боря да трансформира България в страната, в която желая да пребивавам.

- И в този миг ли пристигна планът на Петков и Василев?

- Да. Аз се познавам с тях от харвардските курсове в СУ, минах сполучливо през 2017 година и двата модула. Като разбрах сериозните им планове в политиката, се обадих да запитвам дали имат потребност от помощ. После, към месец и половина преди изборите, те събраха харвардската общественост, с цел да опишат какви са им концепциите. Помолиха който желае да помогне, да съобщи предпочитание, с цел да премине развой на селекция. Аз устоях сполучливо всичко това и се озовах на четвърто място в листата в Пловдив, защото съм роден и израснал в този град.

- Как може страната да просперира и кои са най-важните стъпки за ръководещата коалиция?

- Хубавото е, че ние не би трябвало да решаваме някакви неповторими проблеми, с които на никое място не са се сблъсквали. Има насъбрани ужасно доста познания и опит. На най-базово равнище би трябвало да се изчистят институциите, с цел да могат да проработят по съвременен метод, а не както през последните 10-15 години. Тук ще изкажа персонално мнение - би трябвало да се стартира с правосъдната система. Важното е обществото да има споделено чувство кое е разрешено, кое не, да има надзор, съблюдаване на разпоредбите. Последните години го нямаше това чувство.

- Протестите демонстрираха, че това в действителност е сензитивна тематика за обществото, най-много за младите.

- Аз също участвах интензивно в тях, по този начин беше, убедих се от първо лице. Вече като имаме чувството за правдивост, може да се стартира чистенето и на другите системи, като просветителна, просветна, пенсионна и така нататък

Другото, което би трябвало да се случи, споделям го като човек, приближаващ от бизнеса: да се понижи регулацията в бизнеса. В момента България има излишно доста закони и наредби, които усложняват най-много живота на дребните и междинните компании. Въобще, законодателството ни не е доста уместно за start up фирмите. Но първо би трябвало да изчезне чувството за корупция, безотговорност, обири.

- За Пловдив съответно по какъв начин виждате развиването на бизнеса като браншове?

- Първо, правя оценка настоящия Пловдив! Ако не беше присъединяване ми в Народното събрание, щях да се върна със фамилията, имаме още апартамент. Аз проследявам и обитавам постоянно в родния град. И правя оценка достолепията. Те са доста повече от тези в София. Пловдив превъзхожда като градска среда, по-чист е, по-красив, хората си го обичат, милеят, прелестно им е да бъдат част от него. Със сигурност индустриална зона „ Тракия “ направи доста за развиването на града. Възстановяването на „ Капана “ също. Има съживен интерес към Пловдив като туристически обект и от България, и от чужбина. Това е отлично! Туризмът вкарва в Пловдив пари, които са направени някъде на открито. Много офиси в града отварят компании от IT сектора, към който числя се. Аутсорсинг услугите също са развити. Мен ужасно ме радва, че един младеж има избор в Пловдив, а не би трябвало да се концентрира в едно дружество или един отрасъл.

Имам сполучливо осъществени другари като инженери в заводите към града, програмисти в огромни компании, притежатели на заведения за хранене, на хостели. Въобще, моите връстници са намерили разнообразна реализация в Пловдив. Дано този резултат продължи, с цел да има още по-голям избор за един младеж в обичания град.

- Конкретно вие по какъв начин може да помогнете с присъединяване в двете парламентарни комисии: по икономическа политика и нововъведения, както по околната среда и водите?

- Честно казано, още се ориентирам по какъв начин мога да бъда потребен, в комисията по околната среда даже още не сме се събирали. В икономическата имахме едно съвещание. Чрез нея може да създадем по-благоприятен климат за бизнеса в Пловдив. Разбира се, не става единствено с правна рамка. По мои усещания, в случай че нещо стопира бурния напредък на Пловдив и район, това е тъкмо човешкият капитал. И казусът е във всички промишлености. Навсякъде има дефицит на работна ръка. Но това е годно освен за Пловдив, а за цяла България. А и бързите ограничения с фрагментите няма да дадат бързи резултати. Но можем да влияем законодателно, това ни е работата в комисиите.

- Ще ви стигне ли времето, тъй като мнозина дават най-много време на този парламент и държавно управление до локалните избори?

- Разбирам скептицизма, само че този въпрос даже не е толкоз значим. Важно е какво демонстрираме на хората. Ако ни оценят, в случай че планът „ Продължаваме промяната “ се окаже сполучлив, в случай че поредно изпълняваме заложените съдружни политики, ще бъдем фактор и в този, и в идващия парламент. Високата оценка ще се отрази на изборния резултат след една, две или четири години. Така че работя без терзание. Важното е трудът ни да даде резултат.

- Конкретно за Пловдив, въпреки че важи и за София - по какъв начин може да бъдат решени проблемите с мръсния въздух и трафика?

- Има решение. Проблемът на мръсния въздух в Пловдив е и казусът с трафика. Ако хората имат добра система на градски превоз и съвременна градска железница, по-рядко ще се качват на колите. Освен в случай че не им се постанова незабавно. Съдя по себе си. Аз пребивавам на трасето на един рейс, който стопира пред нас, след това слизам на Орлов мост и за 5 минути съм в Народното събрание. И до момента в който увисвам по тапите в колата, постоянно съм мечтал да имам един превоз, който да ме откарва до работата. Ако това улеснение имат повече хора в Пловдив, ще се възползват. Разбирам, изключително младите, имат деца, които карат на детска градина, учебни заведения, тренировки, занимания. Но мръсният въздух е признак, не подбуда. Бързите решения са в градския превоз, пък след това ще се вземат решение детайлите.

- Възпитаник сте на Английската гимназия в Пловдив, какво бихте желали да кажете на девойките и момчетата, които в този момент учат там?

- За да са сполучливи в живота, формулата е елементарна - би трябвало да са добре образовани и да поставят старания в определена посока. По този метод ще реализират триумф във всяко едно начинание, с което се захванат. Включително ще завършат сполучливо Английската гимназия.

- Иначе що за човек сте отвън бизнеса и политиката?

- Планинар съм. Обикалям Рила и Пирин. Най обичам обаче Централния Балкан към Карлово и Калофер. Като дете упражнявах баскетбол в Академик, изкарвахме доста време под кошовете в „ Тракия “. Минах през какви ли не спортове.

- Любимото място в Пловдив?

- Когато съм с децата, тъй като са дребни, най-вече обичам разходките в парка до Гребната база. Някакво забавно комбиниране се получава сред урбанизирано и диво по екопътеката. В центъра най-вече обичах да извозвам времето на тепето с Часовниковата кула - Данов рид. Зад театъра има уличка, която води до скали с изрисувани разнообразни графити, портрети на хора от българската история. Точно от горната страна имаше пейчица, от която се откриваше страхотна панорама към града и Тракийската низина. Там прекарвах доста от свободното си време и постоянно водех другари, които идваха на посетители.



Александър Ракшиев е на 33 години, роден в Пловдив. Избран е за народен представител от листите на „ Продължаваме промяната “ в Пловдив-град. Завършва Английската гимназия под тепетата, след това Американския университет в Благоевград. Специализира на два пъти в Съединени американски щати. Доскоро завежда отдел " Продажби " в българската криптобанка Nexo. Преди това е управител в няколко други софтуерни компании. Също минал курсовете на Кирил Петков и Асен Василев, както и член на ABLE. Семеен, с две деца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР