- Г-н Порожанов, в сагата със спорния закон за търговията

...
- Г-н Порожанов, в сагата със спорния закон за търговията
Коментари Харесай

Фермерите имат стимул да работят на светло

- Г-н Порожанов, в сагата със противоречивия закон за търговията с горива Вие бяхте главен участник и медиатор сред земеделския отрасъл и вносителя Емил Димитров-Ревизоро. Какво се договориха двете страни, с цел да се откажат фермерите от митингите?

- Първо, желая да подчертая, че законът е извънредно значим, той има своята съществена цел да предотврати неприятните практики и контрабандата в този бранш, с цел да се усилят приходите в бюджета от акцизи и от Данък добавена стойност. В плана, който видяхме след неговото издание и преди разглеждане в комисиите на Народното събрание, се оказа, че земеделските производители са включени в регулации, които по-скоро кореспондират с тези за търговците на горива, само че не и за аграрни производители, които са крайни консуматори на горива.

Земеделските производители закупуват своето гориво със заплатени акцизи, със обезщетен Данък добавена стойност. И те, работейки на ярко, /а дръзвам да настоявам, че земеделският отрасъл към този момент главно работи на светло/, възвръщат ДДС-то. Има скица за подкрепяне, с която ние компенсираме 40 стотинки от акциза, което е близо две трети. Това значи, че всеки аграрни производител има задоволително тласъци да работи и да закупува публично горива, защото тази отстъпка от 80-90 стотинки, която получава, не може да бъде обезщетена с покупка на контрабандно гориво.

Имаше няколко съществени терзания, които повдигнаха градуса на напрежение в бранша. Става въпрос за тези регулации, които, третирайки земеделските производители като търговци, изискваха полагане на нивомери, съответната връзка с Национална агенция за приходите, ограничавания при превозване от резервоара за предпазване до полето и гаранции за над 20 хиляди лв.. Това породи доста съществено напрежение, тъй като този спор беше воден през 2015 година. Намерено бе решение в Наредба 18, която изисква всяко гориво, когато постъпва в резервоарите на нашите земеделци, да се заявява в Национална агенция за приходите до 24 часа на същия ден както от търговеца, по този начин от земеделеца. В подтекста на тази административна и финансова тежест, която се появи с новия законопроект, се наслои напрежение. Направихме всичко допустимо да го споделяме. Не инцидентно беше първата среща при премиера предишния четвъртък. В рамките на интервала от предишния четвъртък до през днешния ден /б. ред вчера/, когато бе последната среща при премиера, в доста диалози с юристите на министерството, с юристите на най-големите аграрни асоциации - Националната асоциация на зърнопроизводителите, Асоциацията на земеделските производители в България, Националния съюз на кооперациите, Националния съюз на говедовъдите и други - уточнихме всичко, тъй че да снемем тази административна тежест. В общи линии съглашението е да запазим съществуващия режим с регистрация, както е сега. Защото сегашният режим кореспондира с това, че земеделският производител е консуматор, а не търговец. Акцентираме и върху това, че там, където се появят нерегламентирани практики или някой спекулира с сходна опция, да имаме безусловно строги наказания, които да бъдат дву- или тристепенни - с изключение на парични санкции, и с лишаване на имущество, а в края - и лишаване на регистрации.

- В хода на диалозите се обмисляше и лишаване на дотация.

- Аз персонално бих помислил и върху това, само че би трябвало да прегледаме всички европейски регламенти. Но напълно умерено можем да помислим за националните заплащания, тъй като европейските правила са малко по-различни. Но аз персонално бих помислил и в тази посока, тъй като ние би трябвало да затвърдим името на земеделците като един ярък работещ бранш. И в случай че има такива, които си разрешават да употребяват горива от нерегламентирани източници, те би трябвало да понесат съответните последици. Ще отбележа и готовността на земеделския отрасъл посредством браншовите организации да бъде асистент в предотвратяването на сходни практики. Няма по какъв начин да не благодарим на премиера за това, че спомага в този развой. От нас беше експертизата и посредничеството, тъй че претенциите по закона да бъдат задоволени. Поздравявам и вносителя Емил Димитров, който пое ангажимент да внесе предложенията, към този момент завършени законодателно, сред първо и второ четене. Фундаментът е подложен и в работната група към господин Димитров, която ще работи по приемането на закона, ние ще имаме и наши представители. При подготовката на този законопроект е била образувана работна група към министъра на стопанската система, само че очевидно първоначално е преценено министерството на земеделието да не бъде включено. Но може би при включването в закона и на земеделските производители, би било добре ние да имаме своя взор в точния момент, с цел да заобикаляме сходни ескалации, каквито имаше.

- Може ли по-детайлно да кажете какво тъкмо се записва в законопроекта? Има текст, че се изключват земеделските производители от обсега на закона, който ги третира като търговци на горива. Така ли е?

- Да, земеделците няма да бъдат третирани като търговците с всички регулации, които предстоят. С допълнения, които ще бъдат вписани категорично, се дава опция за краткотрайно предпазване или зареждане на артикули от нефтен генезис отвън данъчни хранилища или складови стопанства за регистрирани получатели по смисъла на закона за акцизите, които не подлежат на следваща продажба. Това да се прави в съдове и уреди за предпазване или зареждане с течни горива за лични потребности с обща съдържимост до 50 хиляди литра без нивомери. Ясно се споделя в закона, че земеделците са крайни консуматори, не са търговци. И другото, което е значимо, е, че се дава опция за превозване за лични потребности до 1000 литра за зареждане на транспортни средства, техника или машини, а точно превозване от резервоарите за предпазване до полето, когато имаме акция - оран, сеитба, беритба.

- Споменахте за дву- или тристепенна канара на наказания. Защо се постанова това?

- Дву- или тристепенна, тъй като постоянно съществува хипотезата един безсъвестен тракторист или водач да открадне гориво или да внесе, с което да направи проблем на притежателя. Затова глобата да не бъде на секундата лишаване на регистрация и имущество. Самите санкции ще бъдат детайл на на закона.

- Мисли ли се за оцветяване на горивата за земеделските производители?

- Обсъждахме с господин Димитров тази тематика. Не може да бъде въведено оцветяването незабавно заради това, че е ненадеждна системата, с която разполагаме сега. Но в границите на 3-4-годишен интервал може да бъде въведено посредством потребление на нанотехнологии.

- На 2 април бе откриването на Седмицата на гората. Какви са целите в тази област от Вашия сектор?

- Използвам и посредством многоуважавания вестник " Стандарт " да поздравя всички чиновници, които работят в горския бранш, както на Агенцията по горите, по този начин и на държавните и общинските предприятия. Защото това е една доста високоотговорна активност. Близо 40 % от територията на страната е заета с гори. Изключително значимо е ръководството, опазването и възобновяване им. Приоритетите са в няколко посоки и те са точно в съхранението на горския бранш. Първо, доста сполучливи стъпки направихме през предходната година, съзвавайки спешния щаб за битката с корояда. Всеки месец се регистрира изпълненото. Бяха инвентаризирани всичките инфектирани терени, бяха предоставени за премахване. Нашата цел е да отстраним на 100% петната, които са формирани. По-голямата цел, която сега към този момент обсъждаме, в това число и на Националния съвет по горите през миналата седмица, е 5-годишен проект за залесяване. В момента имаме обновяване по натурален път на горския фонд, посредством него и посредством залесяванията през последните 15 година имаме повишаване с близо 500 хиляди хектара.

Друга доста значима тематика, за която се събираме с държавните предприятия, е предварителната защита против летните пожари. Министерството ще инициира осведомителна акция през летните месеци, с цел да заострим бдителността на жителите. Защото над 90 % от случаите на пожари са свързани с човешка активност. Имаме и условия за закупуване на спомагателни мобилни дребни пожарни, които са с до 1 звук вода. Те са доста мобилни, а и да могат да се употребяват сред държавните предприятия там, където има пожар. Така че това са целите - залесяване, битка с заболяванията и предварителна защита на пожарите.

- Голямата тематика е Общата селскостопанска политика /ОСП/, а България сега играе значимата роля на ръководител на Съвета на министрите. Бихте ли разяснили какво се случи до момента и какво следва?

- Това, което ние направихме като председателство, са първите две съвещания през януари и февруари по най-важните тематики - спор за това какво считат страните членки в подтекста на идната нова Обща селскостопанска политика и каква е техната визия във връзка с конструкция и цели. Безспорни са няколко неща, по които малко страни членки са в несъгласие. Едното е, че би трябвало да запазим ОСП като добре финансирана, с цел да може тя да извърши своите цели. Това е в подтекста на идното разглеждане на годишната финансова рамка. Безспорно е, че дефицитите, които се оформят при многогодишната финансова рамка, биха повлияли и на най-големите политики - ОСП и кохезионна. Всички се обединихме към това, че ОСП би трябвало да бъде опростена откъм условия, регулации и надзор за крайния бенефициент. Че в границите на общите правила страните-членки би трябвало да имат малко по-голяма независимост с цел да си дадат приоритет какво да бъде финансирано в границите на директните заплащания или на Програмата за развиване на селските региони. Предстои да се изготви обединен документ, така наречен стратегически проект, който всяка страна-членка би трябвало да създаде и за двата фонда. И този проект да бъде рамката, в която ще работи всяка страна. Много значими бяха въпросите за доближаването на заплащанията. Това е най-тежкият и внимателен спор. Всяка страна желае да резервира равнищата си на заплащания, изключително огромните, чистите донори. А другите, които са под междинните, биха желали да има доближаване. И не по-маловажен въпрос беше за обвързаните с производството заплащания, от които България се възползва, както и всички страни нови членки. Германия да вземем за пример не се възползва, само че макар, че имаше обструкции, че сходни заплащания могат да основат неконкурентна среда в браншове като отглеждането на животни най-много, те не възразиха, че сходно нещо би трябвало да има, само че би трябвало да се следи конкурентната среда. Затова ние, след диспути и в доста дейна връзка с всички страни членки и със специфичния комитет, предложихме изводи на Съвета, които да представим на Европейския парламент и на Европейската комисия. Еврокомисарят по земеделие Фил Хоган е извънредно задоволен от дебатите, които бяха обществени по наше гледище. Имаше тематики, по които доста мъчно се реализира единно мнение, по тази причина са нужни взаимни отстъпки. Балтийските страни желаеха цялостно равнене на дотациите в случай, че всички останали страни нямаха предпочитание това да се запише. Никой не е срещу да има доближаване. Но би трябвало да бъдат регистрирани достигнати равнища на дотация, на разноски, цена на земя, цена на аренда. Това е доста тънка тематика, по тази причина тя ще бъде решена в границите на разпределението на пакета за ОСП в многогодишната финансова рамка. В известието на еврокомисаря така наречен доближаване е заложено и тук към този момент опираме до политическото решение.

България в този спор е председателстваща страна и не сме имали опция да си изричаме мнението заради чисто процедурни аргументи. Но пък имахме опция да бъдем балансьор в договарянията. И всичко, което направихме, беше оценено доста високо както от комисията, по този начин и от страните членки. Да, има няколко недоволни страни, те вкараха повече популизъм в това да покажат по какъв начин са се борили до дъно. Нормално е, разбирам ги, не подлагам на критика никой от тях.

- Казахте, че в границите на разпоредбите всяка страна ще има по-голяма независимост в каква посока да се развива и какво ще финансира. Конкретно за България какво се планува?

- Чакаме да излязат регламентите и да забележим рамките. Това, което ние бихме желали, е да отпаднат наложителните проценти за зелени заплащания, които са не по-малко от 30 %. Дебатът занапред още веднъж ще стартира когато излязат драфтовете за регламента през май. Те ще се гледат в границите на австрийското председателство. За нас е значимо законодателството да бъде признато преди разпускането на Европейския парламент през април. И това съм го подчертавал на всяка среща, която съм имал - и в земеделската комисия при чуването, и на срещите с еврокомисаря, и с всички парламентарни групи. Защото цялото изпитание - 2 година неуморно се работи както от страните членки, по този начин и администрацията - ще отиде на вятъра, в случай че нямаме дефинитивно решение. Това значи да се стартира отначало и ще покаже, че Европа е слаба в своето придвижване напред. Затова ние бързахме с този спор и в действителност тук би трябвало да има и доста политическа воля, с цел да се случи. А по отношение на стратегическия проект с направленията за финансиране - когато забележим параметрите, които ни се разрешават, тогава всяка една страна членка в обществен спор с бизнеса ще направи най-хубавия стратегически проект, тъй че парите да отидат по най-ефективен метод. В момента тематиката е с обвързаното произвеждане. Ние употребяваме 13 %, в случай че даде опция, може да отидем на 20%, само че тук към този момент е въпрос на сметки.

Това, което ни следва - сега сътрудниците от Брюксел изготвят отчети и след Великден ще поканим земеделския отрасъл да ги срещнем по какъв начин е вървял дебатът. Поел съм задължения и пред комисията по земеделие да направя същото.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР