- Г-н Паскалев, трябва ли да търсим някакъв знак в

...
- Г-н Паскалев, трябва ли да търсим някакъв знак в
Коментари Харесай

Бившият кмет на Благоевград К. Паскалев: Комисионите разтурват коалициите, идват избори и изненадващ вот

- Г-н Паскалев, би трябвало ли да търсим някакъв знак в решението на президента Радев да връчи третия мандат на Българска социалистическа партия, или беше разумно политическо решение?

- Напълно съответно решение. С оглед на поръчките на политическите субекти най-безпретенциозно подходи Българска социалистическа партия в изказванията по време на консултациите. Това е главният мотив, който накара президента да избра тъкмо тази партия. Друг е въпросът, че политическата настройка е толкоз комплицирана, че едва ли някой е в положение да се оправи със съставянето на кабинет.

- А в този момент накъде, както гласеше заглавието на един известен филм, има ли късмет за държавно управление?

- Шансовете са на практика завършили. Моето размишление е предвид на някои обикновени податки. Първо, „ Продължаваме промяната “ желае да бъде признат до гласуването на кабинет законът за КПКОНПИ и избирането на Бойко Рашков за началник на комисията, което звучи неуместно. От друга страна, са условията на Има Такъв Народ за безучастие на Кирил Петков и Асен Василев в конфигурацията, което също е много явен знак. Те просто затвърждават спора, който породи сред двете обединения и наруши парламентарното болшинство. В последна сметка, тези два обстоятелството мъчно могат да доведат до компромис. От друга страна, идва леко лицемерното искане на Българска социалистическа партия за „ Газпром “ и съветските дипломати. Ако те в действителност са имали сходни стремежи, можеха да ги осъществят още като участници в държавното управление. Сега, поставяйки ги като условие, по-скоро възбуждат „ Демократична България “ в противоположна посока.

Българите ще потърсят нов избавител, само че надали това ще обезпечи непоклатимост

- Може би е част от предизборната пропаганда?

- Възможно е, само че мъчно може да аргументират изказванията си. Така или другояче, кой каквото и да приказва, огромна част от управленията на политическите партии са наясно, че мъчно ще има кабинет. Нещата отиват на предварителни избори.

- Всъщност допустимо ли е нещо да се направи за газа, поради ембаргото на Европейски Съюз по отношение на Русия?

- Аз съм водил договаряния с „ Газпром “ и знам, че те имат ясно съзнателен интерес. Те го осъществят под една или друга форма. Не мога да схвана, откакто има конкретизирана процедура, по която заплащат Германия, Австрия, Италия и така нататък, за какво се вършим на по католици от папата. Едно е моралното наказание на войната и опит да се стигне до дипломатическо решение на спора сред Русия и Украйна. Съвсем друго е да обричаш на беднотия личното си население. Абсурдно е да допускаш тежката енергийна рецесия през зимата.

- В това състояние към този момент е и Германия, в случай че не и по-лошо, поради размерите от газ, които не ѝ доближават?

- Поведението на канцлера Шолц значително изпроси решението на Русия. Ние сме страна, която е 100 % подвластна от енергоносители извън. След като 70% идват от Русия, няма какво да разясняваме. Отбелязвам и много неувереното държание на държавното управление във връзка с втечнения газ, който щеше да получи от Съединени американски щати на не знам какъв брой по-ниска цена. Едни неуместни тези, които още тогава залъгваха обществото и създаваха подправени упования. Българските държавници би трябвало да действат много по-осъзнато. Абсурдно е и пасивното държание на огромна част от депутатите, помогнало за некадърното държание на страната.

В Плана за възобновяване има заложена бомба, която може да докара обществена гражданска война

- Съгласен съм, че се задава служебно държавно управление, само че то какво може да прави по тематиката с газа и изобщо цените на отопление и осветяване през зимата?

- Първо, държавното управление би трябвало да организира почтени избори и съм уверен, че ще се оправи, тъй като към този момент го направи предходното служебно държавно управление на Румен Радев. Иначе проблеми има много. Този с пътностроителните компании изобщо не е решен. Проблемът с газа и енергийната сигурност също. Сегашният кабинет продължава да прави дивотии.

Наскоро ми попадна документ, обвързван с това, че България ще приключи всевъзможни контракти с съветски физически и юридически лица, считано от октомври. Не знам тогава какво ще вършим с атомната централа.

- Сам споменахте пътните компании, парите в бранша ли бутнаха обединението?

- По принцип комисионите постоянно бутат обединенията.

- Знам, че сте от оня край, само че това с Македония изобщо не ми стои като мотив?

- Дърпате ме за езика. Последователното некадърно държание на българските държавници докара до такава степен, че допуснахме Македония да води договаряния за Европейски Съюз, от една страна, а от друга, македонският народ ни ненавижда. Това е неуместно! Ако това са си поставяли като политическа цел, то нашето Вътрешна македонска революционна организация би трябвало да се самовзриви. Те бяха най-големите съперници да се даде зелена светлина на Македония за Европейски Съюз. Същевременно какво - Албания ще влезе в Европейски Съюз, не и Македония.

Това също е неуместно като политическо държание за една страна, която счита, че огромна част от народа в другата са българи. Поне като генезис. Като съзнание те са югославски македонци. И това нашите политици би трябвало да го знаят, а не да приказват нелепости.

Но не Македония бутна обединението, а финансовите знаци.

В Плана за възобновяване има заложена бомба, която може да докара обществена гражданска война

- То си беше казано и в прав текст - от едната страна парите за АПИ, от друга - ползите на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “?

- Няма какво да се разяснява за "Капитан Андреево " ​-или има страна, или я даваме на концесия на някоя дебеловрата мутра и всичко да завършва. Не единствено там, само че страната наложително би трябвало да участва на всички места, където има обществени услуги, национална сигурност. Там институциите би трябвало да бъдат на всички основни места. Тук желая да прибавя нещо - тази дъвка по какъв начин трябвало да има парламент поради Плана за възобновяване и резистентност в мен буди терзание в едно отношение. В него езаписано, че България би трябвало да затвори „ Мариците “, да закрие НЕК и българските консуматори да излязат на борсовия пазар. Това ще донесе подобен потрес за жителите, че лъжата и разочарованието ще доведат до обществена гражданска война.

- Като познавач по тематиката - действително ли е най-сетне България да приключи огромните планове като автомагистралите „ Хемус “ и „ Струма “, тъй като сега се носи чувство за някакво безвремие?

- След като има идейни планове, би могло да се върви на изработването на техническите такива. И да се стартират естествени процедури по желание на строители. Това, което беше направено с заплащането на големи предплатени суми… Много добре разбирам логиката на Бойко Борисов и на Николай Нанков, че се подсигурило непоклатимост на цените.

Но доста добре знаем, че в случай че има форсмажорни условия, цените се трансформират. Трябва да има ясни условия по желание на реализатори. Ние превърнахме всичко в сделка. В обществото остава чувството за много тлъсти комисиони, за които има и доказателства. Пари, които са изнесени дали през Швейцария в Дубай, дали през физически лица на друго място. Това са ясни неща. Отделно, сравнението при строителството на пътищата със средноевропейски страни ще покаже, че България е много нагоре при цените.

Серия от служебни държавни управления не са страшни при контрола на Радев

- Тоест строим по-скъпо от Словакия да вземем за пример?

- Естествено, спрямо Хърватия, с други страни. Ние сме напряко първенци.

- При цената на труда у нас това значи грабежи и комисиони?

- Това споделям.

- Да приключим с политика, живот и здраве, със старта на октомври ще има избори, какво очаквате?

- Тези прогнози, които в този момент четем, няма да се осъществен. Не наскърбявам социолозите, само че изследванията им са много целенасочени. Ще има много по-различна настройка, която не мога да предвидя в този миг. Българинът ще търси следващ избавител, само че не знам до какво ще докара. Огромните очаквания на жителите бяха премахнати от „ Продължаваме промяната “ и държавното управление изобщо. Преди това Бойко Борисов беше стигнал до върха на прага на търпението на хората с сходни операции във всяко отношение. Българинът ще търси нещо друго, само че дали ще го откри, е различен въпрос.Аз съм съвсем сигурен, че нищо устойчиво няма да излезе.

- Значи, отиваме към серия от избори, което към този момент преживяхме?

- То не е и толкоз ужасно, при изискване че президентът управлява сходен развой. Наличието на парламент е обвързвано с надзор на изпълнителната власт, освен с правенето на закони. Когато една институция управлява друга, това дава повече благоприятни условия. Не че не сме виждали и другото - никакъв надзор и при работещ парламент.

- Вие персонално имате ли предложение за пост в служебния кабинет, който се задава до десетина дни?

- Не. И не чакам.

- Болката отляво - какво ще направи Българска социалистическа партия на изборите?

- За мое голямо страдание, ще се срутва, в случай че продължава с това лицемерно държание.

ВИЗИТКА

Костадин Паскалев е член на Националния съвет на Българска социалистическа партия и едно от знаковите лица на партията. Роден през 1961 година в село Кърналово. Завършва междинното си обучение в Благоевград, а през 1985 година - математика в Пловдивския университет. Между 1985 и 1995 година е преподавател по математика и хоноруван помощник към Югозападния университет „ Неофит Рилски “. Два мандата е кмет на Благоевград (1995-2001 и 2007-2011).В интервала 2001-2002 е вицепремиер и министър на районното развиване и благоустройството в кабинета "Сакскобургготски ".

Източник: Marica.bg.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР