- Г-н Марковски, стана ясно, че д-р Димитров е стрелял

...
- Г-н Марковски, стана ясно, че д-р Димитров е стрелял
Коментари Харесай

Маститият адвокат: Всеки има право на неизбежна отбрана и с незаконен пистолет

- Г-н Марковски, стана ясно, че доктор Димитров е стрелял по Джевизов с нелегално притежаван револвер, за което е към този момент получил обвиняване от прокуратурата. Променя ли този факт нещо от самото ликвидиране? 
- Това няма никакво значение. Всеки има право на неизбежна защита и с противозаконен револвер. Ако някой тръгне с оръжие против теб, ти можеш да имаш противозаконен револвер и да го гръмнеш. Тогава носиш наказателна отговорност по член 339 за нелегално владение на оръжие. Правото на неизбежна защита не е обвързвано с типа на оръжието. 
- Как ще коментирате разкритието, че рентгенологът е опитал да заличи следите си? 
- Когато някой извърши нещо, което може би е закононарушение, прокуратурата би трябвало да го потвърди. Това, че е опитвал да заличи следите си, не е закононарушение. Това не го прави по-лош. Д-р Димитров бе пуснат от ареста с мярка за неотклонение "подписа " 
- Д-р Димитров е упрекнат и в ликвидиране при превишаване рамките на неизбежна защита. Ще разясните ли какво значи това? 
- Приема се, че той е бил атакуван. След това се е отбранявал, само че по-интензивно, в сравнение с е атакуван. Тоест отбранителното действие е доста по-интензивно и е увредило нападателя. 
- Обвиненият беше пуснат от ареста с мярка за неотклонение "подписка ". Справедливо ли е съгласно Вас това наказване на този стадий? 
- Да, действително е. Този човек няма да избяга и да се скрие. Мярката за неотклонение е не да бъде наказван, а да се обезпечи неговото наличие. Прокуратурата е решила, че той няма да се укрие и му е наложила тази мярка. 
- От изказването на прокурорите се разбра, че рентгенологът "наблюдавал опита за кражба най-малко 30 минути, без да уведоми способените органи ". Какъв е Вашият разбор на този значим подробност? 
- Никъде в закона не се изисква, че би трябвало при подобен случай незабавно да се рапортува на полицията. Редно е, обикновено е това да се случи, само че не е подсъдимо. Понякога при неизбежната защита няма да имаш време да сигнализираш на никого. Ако някой направи забележка на крадеца да спре да краде, а бандитът го нападне, то той ще има ли време да се обади на полицията? Не, тъй като до момента в който се обади ще го убият. Георги Джевизов - Жоро Плъха бе премахнат от 
- След тези съответни публични данни по какъв начин съгласно Вас ще се развие процесът? 
- Не може да се предвижда една присъда преди да се съберат всичките доказателства и да се разбере какво се е случило. Това е невероятно и не е рационално и професионално.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР