- Г-н Марков, пазят ли хората личните си документи, достатъчно

...
- Г-н Марков, пазят ли хората личните си документи, достатъчно
Коментари Харесай

Костадин Марков, МВР-Пловдив: Не чакайте крайния срок за смя...

- Г-н Марков, пазят ли хората персоналните си документи, задоволително виновни ли са към тях?

- Да, пазят си ги. Процентът наложени наказания за изгубени или откраднати документи е доста дребен. На фона на 107 000 издадени документи през предходната година за всички нарушавания, в това число неспазени периоди, наложените наказания са под 1%.

Най-често налаганите наказания са за изгубени или откраднати документи.

По традиция най-натоварени са Първо и Пето районно и РУП Асеновград.

Половината от данните в заявката за персонални документи отпаднаха през 2018 година

- Пред какви провокации ви изправи пандемията?

- Започнахме да планираме акцията през лятото на 2019 година, още преди да има пандемия и преди някой да подозира какво следва да се случи. Мероприятията, които тогава направихме, се оказаха доста потребни след това при смяна на ситуацията. Основното беше, когато увеличихме личния състав на звената „ Български документи за идентичност “, първо с една вътрешна промяна на чиновници през есента на 2019-а. След това министерството отпусна спомагателен щат. Разпределихме хората по другите звена. Така че, когато стартира пандемията, можехме умерено да осигурим непрекъсната работа, тъй като поради ограниченията, включително съблюдаване на отдалеченост и да не се струпват доста на едно място, влизаха по един, само че действително бяхме готови за обстановката.

Другото са общоприетите неща, които се направиха на всички места - слагане на защитни загради сред чиновниците, обезпечаване на средства за стерилизация и така нататък Успяхме в рамките още на първия месец да ги осигурим за всички звена, които работят с жителите. Това е директно обвързвано с пандемията.

Още едно нещо, което се оказа потребно - то беше планувано доста по-рано и успяхме да го осъществяваме през май предходната година. Това е система за ръководство на чакащите. Вследствие добавихме извън и звуково обявяване. Сега още преди входа на звената има екран и тон. Така че хората, когато времето е хубаво и разрешава, изчакват извън, а вътре влиза единствено този, чиито номер се заяви. Общо взето, това бяха нещата при нас, свързани с пандемията. Мисля, че се справихме добре, пандемията не ни попречи на работата и успяхме да осъществим плануваните цели.

Миналата година трябваше да се подменят 89 000 изтичащи персонални карти, ние успяхме да подменим 107 000. Обслужихме 200 000 души за цялата година, макар пандемията.

- Тоест, може да приемем, че жителите, спазвайки разпоредбите, също са спомогнали да се избегнат тези опашки, които бяхме привикнали да гледаме в предходни години?

- Хората се оказаха извънредно дисциплинирани. Когато дойдат в някое от звената, изчакват своя ред, подреждат се на отдалеченост, нямаше кавги и напрежение, което в предни години беше особено да се получава. Явно всички схванаха, че би трябвало да съблюдават дисциплинираност.

Другото, което беше резултат от пандемията - обичайно нашата работа има сезонност, като най-натоварени са месеците юли и август. При естествени условия чакахме към 50-60 хиляди души, наши съграждани, които живеят непрекъснато в чужбина, да дойдат тогава. Но тъй като стопираха всички пътувания, не се получи подобен пик през лятото, което може би беше добре и хората се разпределиха отмерено. Много от тези наши съграждани се прибраха, само че не тъкмо в тези два месеца. Разпределиха се през цялата година, когато обстановката позволяваше пътувания.

- Запазва ли се наклонността някои звена за документи да са в пъти по-натоварени от други?

- Това си е трайна наклонност, по този начин и ще бъде. Първо районно, Пето районно и районното ръководство в Асеновград - това са най-големите жилищни региони, въпреки че от 2017-а с изменение на правилника подаването на заявление към този момент не е обвързвано с непрекъснатия адрес, а е до равнище област. Тоест жител с непрекъснат адрес Пловдив може да си подаде заявката за промяна или издаване на документи във всяко районно ръководство в региона. Въпреки това, това са най-гъсто обитаемоте региони и на хората може би им е най-удобно да си вървят там.

Районното полицейско ръководство в Асеновград обслужва територия и население колкото област Пазарджик, в случай че би трябвало да ги съпоставим, с доста отдалечени места, физически и географски. А в града, в тази ситуация Първо районно, с това жилищно застрояване в региона през последните години там е най-голямата централизация на население. Затова са най-натоварените звена. Там още през 2019-а предприехме ограничения със съдействието на началника на районното ръководство. Отвори се в допълнение гише. Трансформира се за непрекъснат чиновник, който да обслужва това гише и звеното да поема повече хора.

Разбира се, доколкото позволяваше сградният фонд, защото там постройката е остаряла и няма доста благоприятни условия за разширяваме. По същия метод организирахме нещата и в другото натоварено звено в Пето районно. И там се отвори в допълнение гише. Направи се нещо като център за административно обслужване и паспортна работа в едно помещение, тъй че да е допустимо най-удобно за жителите. Там могат да си заплатят санкции по КАТ по едно и също време с подаването на заявки за персонални документи. Тъй като Пето районно е в нова постройка, това разреши нещата да се създадат както би трябвало.

- През предходната година организирахте една извънредно потребна акция - мобилни екипи, които спомагаха подновяването на персонални документи на огромни групи от хора, да вземем за пример във компании.

- Мобилните екипи започнаха да работят на 15 януари предходната година, преди пандемията. Стартирахме акцията с визити в КЦМ. Организирахме общо 5 мобилни екипа - 3 в града, един в Районното в Карлово и един в Първо районно, който пое отдалечените обитаеми места, които обслужват служителите на реда там. На 2 април, със заповед на основния секретар, от гледна точна на сигурност и съблюдаване на ограниченията, спряхме този проведен банкет. Причината беше, че няма по какъв начин да се обезпечи съответна отбрана на сътрудниците, които вървят на място. Но за това време успяхме да обслужим 35 компании и организации и общо към 5000 души. Ако не беше пандемията, щяхме да продължим да го вършим. Тук по-скоро концепцията бе да разпределим това натоварване, защото резултатът от предните акции, преди 10 или 20 години, сочи, че най-вече документи изтичат в края на годината, а началото е свободно. Целта ни беше да изтеглим хората да могат авансово да си ги подменят, да не чакат крайния период и по този метод отмерено да натоварим чиновниците. В същата връзка организирахме и доста необятна осведомителна акция, която споделяше на жителите, че могат да се възползват от електронната система за подаване на заявки. До всички огромни предприятия и организации с над 50 души личен състав, които желаят да си подменят документите, бяха изпратени писма. Кампанията вървеше извънредно добре, преди да се смени ситуацията и да настъпи пандемията.

- Понякога хората срещат компликации да попълнят документите, които са им нужни за издаване или замяна на персоналните документи за идентичност. По ваши наблюдения какво е равнището на документната просвета?

- Според мен огромният % от хората знаят по какъв начин да попълнят документите си. Отделно от това опростихме цялата процедура - половината от данните в заявката отпаднаха през 2018-а, включително фамилно състояние, родители и така нататък Единственото, което остава, е човек да си свери данните, да означи правилно или погрешно върху заявката, което ние му даваме като автоматизирано попълнено, също да добави растеж и цвят на очите. Нещата са допустимо най-опростени и мисля, че хората са задоволително осведомени. Вече има доста информация, по всевъзможни канали. Имаме наша страница, на уеб страницата на министерството има осведомителна страница, всичко е оповестено - мостри, условия, нормативни документи. Повечето хора са осведомени авансово и идват готови.

- Кои са главните аргументи за глобите, които налагате ?

- Най-често налаганите наказания са за изгубени или откраднати документи. Има и за развалени, само че доста дребна част. Санкцията варира от 30 до 200 лева, по преценка на наказващия орган. Във всяко районно полицейско ръководство има избран чиновник, който дефинира глобата и издава наказателното разпореждане. Като точни аргументи не мога да кажа. Хората доста постоянно декларират, че персоналните им документи са откраднати. Сега дали са изгубени, или откраднати, ние няма по какъв начин да проверим. Много пъти, откогато свободно се пътува, се не помнят по летища. Гражданите ги декларират като изгубени, след което ни ги връщат от някое летище или посолство.

- За какво най-често ви търсят жителите за консултация?

- На телефона и на електронния ни адрес най-често получаваме запитвания за работното време на звената за издаване на персонални документи. Интересуват се дали работим в събота и неделя, на някои хора им е комфортно тогава. Много рядко имаме запитвания да вземем за пример за това по какъв начин се действа при издаване на първа персонална карта. Пишат ни и за обособени характерни проблеми жители, които имат даден проблем.

- Какво ще наградите хората във време на пандемия и локдаун?

- Да си подменят документите в точния момент, да не чакат крайния период, макар че в този момент има удължение на валидността. Идеята е да не се получи скупчване. Последните изтичат през юли месец, а може да се избегнат опашки. В момента е умерено, няма скупчване в звената. Хората да бъдат спокойни. Предприели сме всички противоепидемични ограничения, става безвредно и по-бързо. Ако го създадат в точния момент, и тази година ще може да осъществим нужното, без да се получава ненужно натоварване.

Костадин Марков е шеф на Сектор „ Български документи за идентичност “ към ОДМВР - Пловдив. Роден е през 1968 година. Завършил е Техническия университет, от 1995-а е чиновник в Министерство на вътрешните работи, като целият му стаж е минал в бранш БДС. Има огромен опит в акциите, когато се постанова всеобща замяна на документи, защото е взел участие и в двете предишни паспортизации - през 1999 и 2010 година.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР