Г-н Корадов, Вие сте част от листите на БСП за

...
Г-н Корадов, Вие сте част от листите на БСП за
Коментари Харесай

Любомир Корадов: Българският футбол трябва да претърпи коренна промяна

Г-н Корадов, Вие сте част от листите на Българска социалистическа партия за Пловдив, а наред с вас има още три футболни митове - Емил Велев-Кокала, Христо Марашлиев и Георги Георгиев - Гецата; познавате ли се с тях от преди и в случай че да, какви са връзките ви? Има ли някаква взаимна история за описване?
Да, познавам се доста добре с Емил Велев и с Гецата. С Христо сме се срещали на зеления терен. Отношенията ни са прелестни, защото ние като спортисти сме построили характери на дружелюбни, колегиални и подготвени всеки един да помогне на другия в дадена обстановка.
 Променят разпоредбите за игра с ръка във футбола Променят разпоредбите за игра с ръка във футбола
Международният съвет на футболните асоциации (IFAB) разгласи за смяна в разпоредбите за игра с ръка. За това се оповестява на уеб страницата на органи...
Да, има много за описване. В спорта има много обстановки, които в естествения живот са забавни за близките. И Кокала, и Гецата са малко по-големи от мен и аз постоянно съм се възхищавал от тяхната известност, тяхната популярност и положителната връзка с почитатели и последователи на клубовете.
Какво ще разкажете за тези времена, в които бяхте халф на Локо Пловдив? Какво оттогава до през днешния ден липсва в българския футбол?
Прекрасно време. Аз съм от златното потомство, роден 1966 година. Имах достойнството и удоволствието да играя с момчета като Стоичков, Пенев, Костадинов, Балъков в юношеския и юношески народен тим, а в мъжкия тим на Локомотив Пловдив влязох на 16 години по гледище на тогавашния треньор Христо Бонев. Учех се от имена като Садъков, Ераносян, Стефан Стайков, Курбанов, Христо Колев. Какво повече от това да желая на 16 години. Българският футбол от времето, когато играех и в този момент е в разнообразни галактики. Гореизброените имена бяха звезди от международна големина. В момента има положителни, надарени футболисти, само че на възрастта от 16 години, в която ние влязохме в мъжкия футбол, в този момент нещо се чупи и не престават като редови играчи. Липсва йерархията, липсват уважението и човешките полезности, в които ние бяхме възпитани.
Как се промени самият тим за повече от три десетилетия? 
Отборът за 3 десетилетия е изменен радикално, както и обстановката в света. В момента нямаме лични фрагменти юноши, а разчитаме на легионери, хора, които нямат в сърцата пламъка на Локомотив Пловдив.
 Най-смешните вицове за родните национали по футбол Най-смешните вицове за родните национали по футбол
Пореден шампионат, следващо едва показване. Сякаш към този момент сме привикнали хората, които носят националната фланелка в представителния ни тим...
Възраждането на българския футбол на интернационалната сцена се чака към този момент десетилетия наред. Защо продължава това стръмно рухване надолу и какво би трябвало да стане, с цел да се преобърне наклонността? 
Българският футбол, по мое непретенциозно мнение би трябвало да претърпи коренна смяна като наредби, методика и ангажираност от страната към него. Трябва много време, с цел да може да се основат гении, които в действителност ги има в България, като Стоичков, Садъков, Ераносян, Христо Колев.
Спадаме и доста по медали на олимпийските игри; имате ли хрумвания и визия за положителна смяна там?
България беше спортна страна, която държеше челните места с медали на международни и олимпийски игри. Основното преимущество беше, че имаше всеобщ спорт, спортни учебни заведения, спортни паралелки и държавна политика за надарени български спортисти. Основна спънка да имаме сходни резултати са спортните бази в страната, които са в неприятно положение, както за професионалния спорт, по този начин и за всеобщия. Общини и страна би трябвало да подсигурят и да обновят задоволително уреди, напълно профилирани за спорт и двигателна просвета. Субсидирането от страната към спортни учебни заведения, спортни паралелки и всеобщ спорт би трябвало да е в пъти по-голямо.
Немалка част от спортните бази в страната са в неприятно положение и както професионалния спорт, по този начин и всеобщият, рядко може да получи изискванията да се развива. Тъй като давате поръчка за политическа активност, по какъв начин бихте решили тази рецесия? 
 Христо Стоичков в конкуренция за Dream team на всички времена във футбола Христо Стоичков в конкуренция за " Dream team " на всички времена " във футбола
Христо Стоичков е номиниран за " Dream team (бел. ред. идеалният отбор) на всички времена " във футбола. Класацията е на авторитетното из...
Един от главните акценти в акцията ми ще бъде всеобщия спорт. За страдание статистиките в последните години са много стряскащи – все по-малко българи спортуват, даже и любителски. При децата ситуацията е още по-страшно – затлъстяване, гръбначни изкривявания, проблеми с държанието. Липсва държавна политика в детско-юношеския спорт, не се подкрепят школите. Няма база за практикуване на другите типове спорт, като се изключи футбол, фитнеси навън и рядко баскетбол и волейбол, само че в множеството случаи това са дадени на концесия, и надлежно платени бази.
Ще работя за смяна в законодателството – доста по-голямо подкрепяне на спортните школи, на всеобщия спорт. Спортните бази би трябвало да бъдат вкарани в обществен указател – и не приказвам единствено за огромните спортни обекти, а и за всички площадки в града, избрани за спорт, не дребна част от които за жалост са в неприятно положение и са рискови за ползващите ги. Ще направя предложение да бъдат подпомагани в по-голям размер и спортните учебни заведения в страната, като грижата за базите им да бъде освен тяхна отговорност, а и на страната. Това би трябвало да стане държавна политика, с цел да имаме здрава и сполучлива нация.
Има ли избрани положения от футбола, с които виждате аналогия в политическата активност
Разиграване на топката в широчина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР