Г-н Каримански, мандатът на управителя на БНБ Димитър Радев изтече

...
Г-н Каримански, мандатът на управителя на БНБ Димитър Радев изтече
Коментари Харесай

За да дадем оценка на БНБ, трябва да видим какво е ставало в нея

Г-н Каримански, мандатът на шефа на Българска народна банка Димитър Радев изтече на 15 юли. Защо някои от политическите сили обвързаха съществуването на постоянно държавно управление с избора на нов началник на Централната ни банка?

- Непонятно ми е.

Каква връзка би могло да има?

- Ще ви кажа кое е притеснителното персонално за мен. Ако има такова обвързване, то тогава ние, най-малкото, не подсигуряваме независимостта на Централната ни банка. А конвергентният отчет на Европейската централна банка  натъртва точно на нея и споделя, че Българската национална банка би трябвало да бъде безусловно самостоятелна. Ето за какво такова обвързване - на държавно управление, което е политически кабинет, с една Централна банка като разменна монета,  би било минимум притеснително. Не седи съществено за самостоятелен орган, какъвто Българска народна банка в действителност би трябвало да е.

Вие, като есперт, практик и експерт в региона на финансите, каква оценка давате на настоящето и към момента съществуващото управление на Българска народна банка? Справи ли се то в мандата си със своите задания?

- Не съм подготвен да дам такава оценка, тъй като е належащо да забележим всичко това, което е ставало вътре в банката, и да имаме повече информация за процесите, които са протекли от позиция на обособените три стълба в Българска народна банка – ръководство „ Банково “, ръководство „ Емисионно “ и ръководство „ Банков контрол “. Но като цяло аз персонално ще изкажа няколко доста притеснителни момента в това ръководство.

Първото е това, че от страна на ръководство „ Банково “ Централната ни банка последна сътвори условия за внедряването на SEPA (Единна зона за заплащания в евро) системата за незабавните заплащания.

Второто нещо е, че ние имаме видимо изпълнени условията по Европейската платежна инструкция и нейната смяна като втора инструкция. Имаме видимо изпълнени условията за основаване на прибавен информационен интерфейс, с който всички тези финансово-технологични компании и компании, които желаят да оперират с електронни пари, могат да достъпват банките и да изпълнят изискванията, които директивата изисква. Този протокол сега не работи. Вие може да попитате за образец. Такава е една от фирмите, които сега дават подобен вид услуги RE Solutions или Paysera. Всички тези компании имат проблеми с достъпването през обществените – по този начин оповестени интерфейсни връзки – към комерсиалните банки.

А пък притеснителното от „ Банков контрол “ е по какъв начин и по какъв метод всички тези инспекции, които се правиха – примерно на Банката за развиване – ще вземем нея, тъй като тя е доста обществена тематика и допира може би всеки един от данъкоплатците. Защо всички тези инспекции, които сътрудниците са провели в Банката за развиване, не бяха взети под внимание, когато се обсъждаше по какъв метод ще бъде осъществен целият оня контрол от страна на Българска народна банка към компании, които по-късно попаднаха в листата „ Магнитски “?

Защо не излязоха със мнение, когато излезе описът „ Магнитски “? Защо се наложи оня ден в Народното събрание да бъде поканен гуверньора, с цел да изясни какво отражение би имал целият този лист „ Магнитски “ върху банките?

А те се оказаха едни 28 милиона.

- Точно по този начин. Ако една модерна Централна банка е отворена към популацията, каквато считам, че нашата банка би трябвало да бъде, е добре в действителност по един наличен метод да изясни в точния момент сходно нещо.

Но да се върнем на ББР...

- Да не приказваме за притеснителното назначение на новите шефове и на „ Надзорен съвет “ на ББР сега. Защото стана някак-си внезапно и ние не получихме задоволително информация. Някои от периодите бяха по някакъв метод съкратени и така нататък Това беше в действителност нещо, което можеше да бъде много по-публично, имайки поради държавното управление и министъра на стопанската система – като принципал – които също желаеха всичко да е задоволително транспарантно.

Това отсрочване на процедурата не е ли за точно да се резервира досегашният шеф и той да получи идващ, втори мандат?

- На това не мога да отговоря.

При едни други политически условия?

- Ако той има предпочитание да се кандидатира най-вероятно при нова процедура, която ще се отвори, той може да го направи.

Появиха ли се действителни претенденти? Номинирани ли бяха?

- Няма по какъв начин да се появят действителни претенденти. И ще ви кажа за какво.

Не се влезе в периода ли?

- Първо не се одобриха разпоредбите. Т.е. първо е належащо да се одобряват процедурните правила и откакто те се уточнят, тогава към този момент стартира интервал, в който претендентите да се появят, както казвате вие.

Но във всеки отрасъл се знае почти кои са възможните и евентуалните претенденти. Между другото, вас също ви бяха присъединили като претендент  № 1 – това са към този момент по-скоро политически котерии. 

- Това е въпрос на решение на всяка една парламентарна група. В разпоредбите по този начин бяхме структурирали нещата, че всяка една парламентарна група да може да излъчи претендент и то по решение на парламентарната група. Аз мога да кажа самоуверено за нашата парламентарна група, че не сме имали съвещание, на което да имаме такова решение. Това че се спрягат имена – може би е плод на кулоарните и неофициалните диалози. Но пък въпреки това е добре обособените браншове – имам поради банковия бранш като цяло или финансовия бранш или новия финтех бранш, да разпознават профила на идващия гуверньор.

Да, в региона на финансите предвидимостта е доста значим фактор.

- Точно по този начин и точно предвидимостта и методът, по който ще се реализира тя в процеса, е основата на това да имаме устойчиво и стабилно ръководство в целия банков и финансов бранш. Но също по този начин да не забравяме, че не трябва някой да счита в целия този бранш, че като коефициент има по-приоритетна и по-голяма тежест от различен. Какво имам поради? Никак не е за подценяваме какво считат във финансово-технологичния свят, финансово-технологичните компании, които виждаме, че в последно време притеглят задоволително доста клиенти. И по този начин новите генерации, които сега към този момент са трудово заети, те имат желание да употребяват точно подобен вид финансово-технологични компании.

Теоретично видяно това управление на Българска народна банка може да остане без глоба, без ново преизбиране чак до края на годината?

- Възможно е, да.

Това добре ли е или не е добре?

- Пак споделям – от позиция на това да знаем каква политика ще се реализира. Защото в процедурните правила, които ние искахме да предложим, ясно е записано, че по този начин, както и в предходното – в 43-тото Народно заседание е определен господин Радев и всички подуправители, и тогава е било записано, че би трябвало да бъде показана идея. А концепцията може би се базира на един добре създаден стратегически проект. И когато имаме идея, изведена от стратегически проект, то е ясна политиката, която ще реализира съответната централна банка.

Имаше политически спекулации – без тях естествено не може, че в действителност партия „ ИТН “ желае посредством избора в Българска народна банка - вероятно във ваше лице – да обхване този пост като само ходило от политическата обстановка, в която е попаднала. Защото Има Такъв Народ на никое място другаде няма управнически постове, които да е завзела.

- Мисля, че ние разсеяхме това съмнение. Първо, виждате, че в случай че не влязат разпоредбите, ние не бихме ги  предложили повече в този парламент. Просто искахме да има някаква предсказуемост. Следващото нещо е, че за Има Такъв Народ е доста по-важно каква политика и в каква посока ще тръгне страната. Тя, естествено, ще е обвързвана с еврозоната, с Европейската комисия, с Плана за възобновяване и резистентност и всичко това, което може да бъде като един стратегически взор към „ Програма 2030 “.

Разговора води Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР