Г-н Караилански, как си обяснявате бума на строежите в жилищния

...
Г-н Караилански, как си обяснявате бума на строежите в жилищния
Коментари Харесай

Иван Караилански: Криза в жилищния сегмент няма да има

Г-н Караилански, по какъв начин си обяснявате взрива на градежите в жилищния сегмент напоследък? Кога ще се контролира пазарът?

От опита ми като бизнесмен бих споделил, че да, строят се доста нови жилища, само че това не е сигнал за идна рецесия в жилищното строителство. Такава не може да има. Каквато и рецесия да претърпява един пазар, в случай че си добър строител и правиш верните планове, рецесия за теб няма да има. Ние не сме спирали да строим, даже в изискванията на съществени земетресения. За задачата е значимо да прецизираш добре местоположението -именно тя продава жилището.

В момента изискванията за вложения в жилищния сегмент са удобни - Пловдив се развива като индустриална зона на Южна България. В града ни идват доста хора от по-малките обитаеми места, които имат потребност от жилище. Освен това хората избират да влагат парите си в парцели, които им подсигуряват добра възвръщаемост, като ги отдават чартърен, вместо да държат парите си в банките при ниски лихви. Така че за мен няма рецесия в жилищния сегмент от пазара на парцели. Ако има такава, тя касае обектите с неприятна локация, както и прекомерно огромните здания.

Как ще коментирате работата си с локалната администрация - бързо или постепенно се движат плановете, импортирани за утвърждение?

Не бих споделил, че сме имали или имаме усложнения с локалната администрация. Всичко по напредването на преписките ни върви обикновено. Разбира се, имало е известно закъснение на плановете ни, само че и то е било в границите на естественото. Наша процедура през годините е да не участваме в публични поръчки, само че сме имали и едно-две изключения в моменти, когато жилищният пазар беше в застой. Предпочитаме да залагаме на частната самодейност. Имаме задоволително планове в тази посока.

Какви здания са нужни на град като Пловдив, а към момента липсват?

Пловдив има потребност от своите дребни и красиви здания. И тук бих се обърнал към бизнесмените - те би трябвало да се концентрират повече върху естетиката на постройките. Затова значим миг при утвърждението на един план е да се съблюдават избрани цветове да вземем за пример. Да съобразиш постройката си с близките постройки. Така ще се резервира положителната визия на улицата и на квартала. Тези дребни сегменти са значими и за общата визия на всеки един град.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР