– Г-н Кадийски, как ще коментирате предизборната кампания за парламентарните

...
– Г-н Кадийски, как ще коментирате предизборната кампания за парламентарните
Коментари Харесай

Писателят Кирил Кадийски пред Фрог: Не избори идат! Избор иде! Или народ - или мърша!

– Г-н Кадийски, по какъв начин ще коментирате предизборната акция за парламентарните избори на 4 април? Какво ви прави най-голямо усещане? Използва ли властта държавни средства за агитация?

Властта употребява държавни средства освен за предизборна агитация, тя ги употребява доста от дълго време и за персонално обогатяване и още по-страшното – за компрометиране на България пред света като страна, на която Бог е дал райско място, само че народът е до такава степен покварен, че не може да направи естествена страна. Каква страна е тази, чийто министър-председател е някогашен телохранител (нищо срещу – всяка специалност е почтена за почитание, само че в своя ареал; не съм склонен да го назовават гавазин, само че какво да се прави - и той не се държи съответно - и у нас, и по света, освен в предаването „ По света и у нас”). Или ръководител на Народното събрание – провинциална стопанка, която се демонстрира на публични места облечена и нагласена сякаш е тръгнала на женитба в прилежащото село, единствено дето не носи в ръка бохча с дарове; само че нейсе – откъм гърба в Москвича са старите препрани килими; на въпросната личност даже когато й дадат да прочете нещо, написано от различен, по набръчканото й чело проличава, че не схваща защо става дума.

Трябва обаче да признаем и някои качества на премиера, знае езици индивидът, като чуе „ конграчулейшън” и се радва, приказва си непосредствено с Макрон, понеже”всички тук сме парле ву франсе”. Е, по какъв начин се управлява страна от такива хора?! Как се просперира?! Ами вижда се – забутва се в хендека. Някой ще каже – но край лъскава автомагистрала. Лъскава, но като напече слънцето, се накъдря и потича като катрана в пъкъла. И по какъв начин няма да е по този начин – при тия гяволъци с усвояването на евро парите.

Тръгнахме в обратна посока – като цялата ни страна. Какво усещане, освен това огромно, желаете? Каква предизборна акция? Вярно – справедливи аргументи бол. Но и това, че политическите сили в България са с изчерпани благоприятни условия, е повече от факт. Вяла акция. Недомислени послания: „ Гласувайте ни задания!” Абе, тараланкоолу, задания се слагат, гласоподава се доверие. Какво доверие искаш още – тъкмо ти – нали имаше цели четири години да изпълняваш, каквото беше заречен. През това време се джанкаха и ругаеха като хамали, заклеймяваха се един различен от парламентарната естрада – в този момент брак по сметка; цивилен, несъмнено, женитба няма да има тъй като момата... по този начин де, нали... разбирате... Патриоти. От тия, дето Ботев ги е наврял в... където би трябвало.

Позната компания – вяла акция!

Какво повече! Дано хората се троснат, да престанат да надничат като лалугери от дупката, ами да излязат пред урните. Пък след това тия от чистотата да минат с маркучите. Да покажат какво е интеграция.

– Предизборен ход ли са оповестените десетдневни строги ограничения за КОВИД, които ще би трябвало да завършат два-три дни преди самите избори?

Маневра на заден ход е. Предизборен ход беше разхлабването на ограниченията преди две-три седмици, което не можеше да не докара до тоя поврат. Но по кое време е било Той да не каже нещо сутринта и привечер да не обърне на 180 градуса.
Глупаво, безконтролно е, липса на всякаква просветеност е да твърдиш, че нищо няма, да не носиш маска, когато и където би трябвало и да разнасяш болестта, единствено тъй като нямаш никакви признаци. И такива „ храбреци” за жал не са малко! Но двойно по-безотговорно е да знаеш по какъв начин стоят нещата и с пандемията да оправдаваш калпавото си ръководство, освен това, да я използваш за нови зулуми – това към този момент си е и закононарушение. Да откажеш ваксини, които ти се поставят, за сметка на желана от теб и фаворизирана такава – това навежда на съществени размишления. И както постоянно истината доста скоро изскача нескрито. И тук нещата били елементарни, схемата до болежка позната: продавач на стока чужденец – покупател България, а търговски медиатор – активистка на „ Герб” (с щерка евродепутат от същата партия). И след това от кое място идвали пачките и кюлчетата и кой ги слагал в непознати нощни шкафчета. Сещате се, нали?

Не е допустимо, нито пък е и нужно всички хора да бъдат мислители. Но да си властник и да не можеш въобще да мислиш – към този момент е не пагубно – гибелно е. Може ли да си доктор, професор, министър – и да приказваш недомислия. Нещо повече – да се хвалиш с тях. Били сме на едно от първите места по разхлабване на ограниченията. Ами не ти ли хрумва, че по тая – точно по тая – логичност сме и на едно от челните места по смъртност? Все едно да се хвалим, че сме на първите места по НЕразкриваемост на закононарушенията. Как да не сме тогава една от страните с най-голяма престъпност. Тия хора по какъв начин не схванаха, че от време на време най-голямо преимущество и хвалба е да си измежду последните. Само че не, не както е при нас – по приходи, витален стандарт, екология и какво ли не.

Понякога човек стартира да се чуди свършиха ли се в тая страна мислещите хора? Няма ли лекари, адвокати, интелектуалци, като гледат всичките тия дивотии, които ни се сервират всеки момент и на всяка крачка, да се съберат, да се провеждат, да изискат да се образува екип от интернационалните светила, който да изготви експертиза за здравето – и физическото, и психическото – на най-Главния (най-вече съгласно него самия) човек в страната. Пък в случай че всичко е наред, да вършим референдум и да го обявим за император. Той и без друго от дълго време се държи като подобен, няма институции, няма закони: подредих, отпуснах, прекратих, утвърдих, ще се обадя на... Путин (последното единствено пожелателно).

– Вярвате ли на социологическите организации? Каква е вашата прогноза за резултатите от изборите?

- Вярвам на най-търсената и стартирана организация „ Алена”. Казаното от модерната вражалица постоянно води до истината. Мисля, че множеството социологически изследвания се базират на нейните предвиждания, тъй като всички, щом ожаднеят, пият от един и същи извор. Аз й имам вяра, тъй като действам като във вица с Йосиф Висарионович. Попитал той синоптиците в каква степен познават за времето. Отвърнали – до 40 %. А вие казвайте противоположното, по-голям ще е процентът – посъветвал ги бащата на народите. Та и при Алена ( не знам тая жена АлЕна ли е, АлЬОна ли, или си е просто Алена! – само че си е майка на герберите) каквото предскаже, аз одобрявам за правилно противоположното и няма метод да не се случи тъкмо то. При това100 %. Пък и ретроградният Меркурий. Хибридна работа. Преди стотина години един съветски стихотворец беше написал: „ И над нами плыл Меркурий – иностранная звезда”. Каква инностранна, бе, след 100 години си е напряко съветска, все по-ретрограден става, по какъв начин да не е съветски?

Как да не редактираш поета: „ И над нами избор Меркурий – только русская звезда”. Що министерски решения се забавиха, някои може би и отложиха поради тази му назадничавост. Ирландската пастирка и тя все хибридности вижда, и тя има вяра, че тоя народ трева пасе. Ето и в този момент Алена плюе президента, но и мед й капе на сърцето, че по този начин е пренасочил изборите. Гледайте добре: 4-ти април – това не ви ли приказва нещо? Ами 4-я ден от 4-я месец, това няма по какъв начин да не води до... 4-ти мандат за „ ГЕРБ”. И ще влязат единствено 4 политически сили в Народното събрание, да не ги изброяваме. Четири четворки – бетон. Аз обаче – тъй като съм същински медиум – споделям, че 3 е повече от 4. Ще влязат 4 политически сили (в случая слабости), само че една ще се разпадне незабавно – познавам, тъй като тя към този момент се е разпаднала и ще се отвори пазар за самостоятелни депутати. Трите парламентарни групи ще си напазаруват. И остава какво? Светата троица: Бог, Цар и Отечество. Бог – несъмнено Боко Банкянски (не бъркай с художника Банкси!), цар – кралица в тази ситуация – Българска социалистическа партия, и Отечество – Движение за права и свободи. Патриотите, преди да поемат да освобождават други нации, ще се изявяват на пиацата пред пицарията на площад „ Гарибалди”, против банкрутиралата банка на Василев: ще пийват гореща бира (студена вода), ще се палят и ще гледат към властта през крив макарон. А същинският челник (не шкембестият трътлек!) още ще рони последни сълзи на Околчица и ще вика: „ Бляди! Бляди!”
Той, който беше споделил: „ лудите не може никой утеши, гневните не може никой укроти!” А ние непретенциозно ще прибавим:
Луд ли си, народе, че още кротуваш, когато от дълго време към този момент трябваше да се разбеснееш!
И когато другият популярен българин се обади от бесилото наоколо:
– Народе-е-е-е! -
нека ехото отвърне: Избори идат!

Не избори идат! Избор иде! Или народ – или мърша! Извинявай, дядо Славейков!

– Получихте ли от прокуратурата отговор на писмото си, дали е разкрила коя е дамата в спалнята на премиера Борисов и от кое място са банкнотите евро в чекмеджето му?

- Тъй като пощальонът пътува с цялостен чувал единствено до царството на мъртвите, а насам се връща с чанта, празна като главата на сегашен министър или народен представител – какво да кажа? Нашата прокуратура очевидно от дълго време е мъртва. Дори с парашутирането на Гешев на тоя пост няма да може да бъде реанимирана. Така де, няма по какъв начин да се източи формалина от мумията и да й се влее свежа кръв. Жалко, тъй като има толкоз яки момчета от службите, които стават за донори. Чудя му се на тоя човек и от време на време стартира да ми става жалост за него. Как е могъл да им се хване на въдицата на тия от „ ГЕРБ”.. Или те са го хванали с нещо. Или за нещо. Той, индивидът с две висши образования – приключил право с отличие в Сурбоната и висша полицейска школа в Охайде – Западен Далавер, един от малцината наши адвокати с изключителни интелектуални качества, цитира постоянно Хайдезер, изчел е целия Достоевски от „ Анна Каренина” до „ Златния телец”, споделят „ Идиот” на Толстой му била настолната книга... Ама ходел с каскет. Че той и Шерлок Холмс има някаква шапчица на главата си. Та споделям по какъв начин можа този човек да се набута по този начин. Не е страна това, непрекъснато му проваля начинанията. Ето и в този момент, седмица-две преди изборите, в границите на два-три дни – две такива грандиозни, невиждани даже в международната процедура, интервенции: излови пет милиона подправени долари и арестува петима родоотстъпници (шестият беше пуснат незабавно против парична гаранция), които за жълти стотинки продавали родината. А родината пет пари не дава за неговите усърдия – доларите били бутафорни, както е тръгнало скоро и шпионите ще бъдат разменени на Орлов мост господ знае с кого. Или с какво. Абе, бута някой, бута я някой тая страна, но Гешев и него ще го излови. Яко ще го хване той (ако към този момент не го е хванал) за латиноамериканските президенти. Разклатения Мадуро имам поради. Казах Мадуро, та се сетих за голия Бойко в спалнята. Той освен гол, ами и гола вода, само че за това по-после. Сега за това кой още е бил нея вечер в спалнята. Няма какво Гешев да рови и да търси. Да взема решение милиционерски кръстословици от вида: коя река тече сред България и Румъния, стартира с „ Ду” и приключва на „ нав”. А за пачките с евро към този момент има нова версия: отново са подправени, само че са печатани на същата „ ромайорка” както и доларите за злепоставяне на премиера. Утре ще се окаже, че кюлчетата са отливани в някоя свещоливница на БПЦ, че къде другаде!

Сега по-сериозно за шпионите. Шпиони има откогато свят светува, има ги и ще ги има. Арестуваните „ шпиони” не са нищо ново за България, та Гешев да се възторгва чак толкоз. Руски шпиони по тия земи има от времето на Екатерина Велика, имало ги е през Възраждането, в Княжество България, в царство България, Народна република България (да, и в социалистическа България, когато тайните служби на двете приятелски страни са работили в най-тясно сътрудничество) и ще ги има. Както има турски, гръцки, да не изреждам всички страни в близост, че ще би трябвало да загатна и РСМ, и най-много - има шпиони на Съединени американски щати, Англия, Франция, Германия и така нататък Както има американски шпиони в Германия (точно толкоз другарски страни както Народна република България и Съюз на съветските социалистически републики едно време и България и Съединени американски щати в този момент. По-паметливите си спомнят недоволството на госпожа Меркел, че й подслушвали телефона и по какъв начин Обама тържествено й даде обещание, че повече това няма да се случва, само че за останалото да не приказват. Явно тъй като има и немски шпиони в Съединени американски щати и в останалия свят. Шпионите не се разкриват, а се оставят да работят за да се разплете до краен лимит мрежата им, подмятат им се понякога подправени вести, с цел да се види до каква степен могат да „ кълват” и прочие и прочие. Шпиони се вадят единствено в изключителни случаи. И с цел да знаеш това, не е належащо да си изкарал, камо ли пък с отличие (както се твърди за нашия Шерлок), милиционерската школа в Симеоново. Достатъчно е да си чел криминалета. Така че заради неведение, или от предпочитание да угоди – все едно кому! – Гешев си е вкарал автогол, правилно хубав, с глава, само че автогол! И би трябвало да бъде измамен под правосъдна отговорност, тъй като е попречил и осуетил следенето до края на тази вражеска група, лишил е опцията на нашите да разкрият още съветски сътрудници (а може би и американски – в някои области те си сътрудничат и от време на време даже не го крият).

Ако бяха малко повече чели, нашите управници щяха да знаят, че разкриването на шпионски афери и шумното им разгласяване постоянно е било обезверен опит да се скрият огромни публични и държавни проблеми, или по-просто казано, тъй че да го схванат и тия, на които приказваме – мятане на прахуляк в очите. Примери: аферата Драйфус, аферата Мата Хари (не тая в леглото на премиера).

И най-после на шпионския водевил няколко самонатрапващи се въпроса – Гешев фактически ли счита:

1. Че в България има (което ще рече – налични за аматьори) данни, касаещи Съединени американски щати, НАТО, Европейския съюз и господ знае още кого и какво?
2. Че руснаците, в случай че им се припие вода, няма да пият от фонтана в двора на Пентагона, ами от пластмасова бутилка от кока-кола с капачка от пепси, прашасвала я в някоя софийска канцелария край националния спектакъл, я в кабинета на шефа на музея-подводница във Варна?
и 3. Че в случай че не е схванал защо са му дали интифа и е стрелял с същински патрони, вместо с халосни – няма да му хвръкне каскетчето, а след него и окачалката на това каскетче? Никакво „ я не понял, господа!” – като в оня, съветския филм – няма да го избави
Да спи умерено – казусът не е подобен и ще отнесе единствено цапване през ръцете. Може и по носа. Но какво е тая болежка пред щастието да се изфуклявиш и да се изкефиш предизборно. Е, и да се сложиш, несъмнено. Едната признателност го изисква. Той знае какво нещо е това избор (избиране).

Всичко това го приказвам най-сериозно като експерт – резидент през последните 29 години на нубийското разузнаване в България, откогато няколко наши депутати откриха дипломатически сношения с тази прелестна братска страна, за която си коства да работиш и за жълти стотинки.

– Има ли боязън у хората към тези избори?

- Ще се веселя да има най-малко боязън у хората, тъй като на някои нищо друго не им е останало (не им е оставено!) Това ще значи, че в тая страна към момента има хора. И дай боже този боязън да пораства, за какво общоизвестно е, че доста геройства са осъществени от уплашени, стреснати, страхливи по природа хора. Мисля, че този миг иде. Иначе като в описа на Елин Пелин – да изкрякаме в блатото и да... умрем.

– Напомнят ли изборите в днешно време на тези от времето на Алеко и на Вазовите “Чичовци”?

- Де да бяха живи и Алеко, и Дядо Вазов – литературната ни класика щеше да нарасне и на размер и като качество. Разбира се, през днешния ден внуците на Дочоолу и Чочоолу се носят „ но франга”, постоянно са депутати, че и ръководители на комисии и даже на самото Народно заседание, минават от партия в партия и депутатстват освен у нас, само че и в европейския парламент. Ако от време на време ще обърнат взор към Ориента, то не е да прочетат някой Цариградски сонет от Константин Величков, а да подпишат някоя и друга истанбулска спогодба. Абе, Европа сме, както е споделил класикът, но не напълно!

– Как ще коментирате протегната ръка към властта и премиера на някои културни дейци? Някои не удариха ли тавана с шпаклата?

- Когато преди известно време се завихри и този скандал, не се стърпях и написах писмо до Министъра на културата, един извънреден негодник, заради което и наглец, до парламентарната комисия за медии и просвета и персонално до Него, който раздава правдивост и в тая област. И защото писма от оня свят – както казахме – не идват, тук ще дам няколко дребни пасажа, да се види какво съм мислил и мисля по този въпрос:

Господа,
Похвална беше самодейността заслужили дейци на българската сцена да получат почтена компенсация за дългогодишните си старания в региона на българската съдействал за развиването на българската просвета и е популяризирал с изключение на името си и просвета. Тя пристигна и като едно закъсняло опрощение за дългогодишното безгрижие към ориста на десетки български създатели, едни отишли си, а други тънещи в бедност в един свят, за чието възстановяване те са дали толкоз от себе си. Да изброяваме ли имена!

Но за какво единствено хората на естрадата попаднаха най-сетне в полезрението на тия, които са длъжни да имат ясна визия и за културната действителност в страната ни.
Къде са актьорите, режисьорите, художниците, писателите, преводачите, публицистите?...

Не се ли притеснявате, че по този начин културният хайлайф на България се разцепва по един неприемлив метод и доста създатели се опълчват един на различен?
Похвално е, господа, че от време на време се наканвате да действате, само че преди този момент мислете...

Какво мога да прибавя към това? За управниците е все едно дали един създател е прославял освен своето име, само че и името на своята татковина, или просто цялостен живот се е препитавал в областта на културата и изкуствата (в което няма нищо неприятно!) Лошото е, че и едните, и другите, единствено заради обстоятелството, че имат идентични проблеми и изпитват идентична потребност, са третирани по един и същи метод. Логично е хората със заслуги към България да получат пенсия за заслуги. А останалите да получават подобаваща обществена помощ, още повече, че и пенсионните документи на мнозина – както се твърди – били изгубени или похабени от страната.

Като говорите за шпаклата (каква груба метафора, не е ли по-добре език?!), евентуално имате поради оная оскърбителна за самочувствието на всеки създател фотография на неколцина просители с Него.

Уж създателите трябвало да виждат и там, където окото на простосмъртните не може да проникне, а то какво – цялостен народ към този момент вижда накъде вървят нещата, а някои се мъчат да изпросят (не изрично да ги желаят, тъй като им се падат и по право) пари, които нито има по какъв начин, нито защо (според МК) да дойдат. Фарсът с артистите от “Златният Орфей”, за който споменахме, какво сподели?! Че не е Банов, който ще раздава коливо за “бог да елементарни българската култура”. Не по кабинетите, скъпи сътрудници, а на автомагистралата – в очакване на джипката. Не сте ли го разбрали? Вижте и фотографията, за която стана тирада и на която въпросните двама-трима културни трегери (в случая и пратеници) гледат благоволилия да ги одобри с подобен боязън и жар в очите, като че ли пред тях е изникнал от нищото самият Буда. И не ги будалка, ами ги посвещава в сакрални секрети. Но освен за това изострям и отправям вниманието към въпросната фотография. Вижте, апелирам ви, дясната ръка на Буда: пръстите са по този начин присвити, като че ли Ръката Му преди малко е показвала някому междинен пръст, само че напрежението леко е паднало и пръстите са се разхлабили; или пък всеки миг нов прилив на сила ще го въодушеви да размаха междинния пръст зад тила на отдалечаващите се просители.

– Как виждате света след КОВИД? Ще има ли някакъв рестарт, някакво филтриране? Природата май ни сподели, че би трябвало да се съобразяваме с нея?

- Какъв рестарт, какво филтриране? Всеки ден, като се разсъни човек – това си е чист рестарт. Идва миг, когато няма повече пробуждане. Тия, които ще отидат в парадайса, няма какво да ги мислим. Пък и те са толкоз малко. Да мислим и да живеем по този начин, че да се доберем до Чистилището, щото другояче е ужасно. Адът не е заплашителен единствено с огньовете и с казаните с врящ катран – де единствено това да беше – ужасът идва и от това, че там би трябвало за безконечни времена да съжителстваме с тия отвратителни видове, които ни вършат живота черен още тук и които ние нямаме силата и куража да ги наритаме, да ги изритаме и час по-скоро и да ги пратим по дяволите. Лозето не ще молитва, а мотика – както са го споделили по-умните от нас.

– Г-н Кадийски, какви поучения би трябвало да си създадат хората, откакто преодолеем тази рецесия?

- Поуката може да бъде единствено една: да не поносим край себе си неуки, а още по-малко – да разрешаваме да ни командват. Един млад стихотворец, студент в Германия, извънредно отчаян от летните събития, понякога ми праща свои стихове и пародии; в този момент ми е пратил като какво би представлявало писмото, в случай че българските запорожци вместо на турския, решат да пишат на банкянския султан. Ще ми се да го изтъквам цялото, само че някакви останки от срам ме възпират, не че нещо не е по този начин.

Ето единствено част:„ Няма да успееш, кучи сине, от българите да направиш подлоги, в георги-марковски магарета и мекерета да ни превърнеш, от твоята сган не се боим, спуканото гърне Гърневски на главата ще ти го нахлузим, и в Перловска река, и в наводненото метро ще те наврем, мамицата ти...” Спирам, езикът ми не се обръща.

– Има ли в България водачи, които могат да поведат народа към спасението?

- Няма сега. През лятото имаше блестяща опция от средите на младите, ето като този юноша (какви ги приказва – ще възразите, но Ботев и Стамболов да не би да галеха с перце чорбаджиите?), та споделям – от такива образовани хора, видели по какъв начин се вършат нещата по света, можеше да се излъчат нови необременени водачи, само че по този начин нареченото Отровно трио по този начин изигра кадрила, че освен задрънчаха прозорците на Президентството и на Министерския съвет, само че изпосъбориха де каквото можаха и към момента вървим по изпотрошената стъклария на доста човешки очаквания, останали там на жълтите павета. Президентът даде явен сигнал – мутрите би трябвало да бъдат изметени. Гербаджийските мишоци се изпокриха. Буда мина в конспиративност. И тъкмо тук Триото стартира да дава подправени и лъжливи сигнали: Да не се яхвал митингът, да не се яхвало хорското неодобрение. Вместо изрично да уточнят: да не се яхва от задъртели амазонки и изпопадали от капрата политически файтонджии, знаете кого имам предвид. Няма да загатвам имена. Всички ги знаят.

И по този начин конят – за първи път от години подобен избухлив, крепък жребец на националното неодобрение – остана необязден. И какво стана? Това за което баба ми – без да е гадателка и даже видна социоложка – споделяше: – Утече коня в ряката. Сега ще има да го гоним. Белким го хванем отново. Тоя народ толкоз дълго е гонил Михаля, за какво още да не потича след тоя, дето клати дърветата. Стига към този момент! Станах доста тъмен.

– Ще подарите ли едно ваше стихотворение на Фрог нюз?

- То аз и две ще подаря, но нали би трябвало да се подаряват хубави и приятни неща. Някои – най-вече приятелите ми – намират, че моите стихотворения били хубави (все още), само че тия от последно време аз не ги намирам за доста приятни. Дори по никакъв начин. Ще ви дам нещо отпреди няколко години, само че не се надявайте да ви разсее...

ЕПИТАФИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

1. КОЧО

Българийо, не апелирам аз: елементарни!
Откъсна ти се от сърцето нещо и за мене –
заветът, мащехо: Не падай на колене!...
Простила на кого ли не, това си ти:

в зори оплискани от кръв жита
и в залеза одрана лъвска кожа...
Бългрийо, къде си скрила ножа,
до дръжката да го забия не в гръдта

на твойте врагове (ах, тоя нож би
по ботевски помилвал свидните ти чеда!)
и не в гръдта си немощна... А в твоите гърди,

кърмилнице, с обич да го забия –
да те спася от черната ти орис,
от твойте безконечни, майко, козни и вражди...

2 май 2016 година

2. МОЙСЕЙ

На Найден Вълчев

Българийо, за тебе те умряха...
Иван Вазов

Те за тебе в миналото мряха!
Днес ти умираш... И за кого?
В свода – пробита бащина стряха –
още кървят око до око.

Под белоснежните върхове
се зеленеят гори хайдушки,
долу – удавени в кръв полета!

До бесилка – босилек. На две –
сабите, в прахуляк захвърлени пушки...
С гарвана – тая птица проклета!

И Самуилов благополучен боец –
единствено едното око избодено! –
по какъв начин ли от парадайса ти, блага Родино,
да изведа народа популярен!

------------------------------------------------
Кирил Кадийски, публицист

Член-кореспондент на академия Маларме,
джентълмен на френския Орден за Изкуство и Литература,
лауреат на премията Макс Жакоб,
лауреат на интернационалната премия “Read Russia”,
почетен жител на Монмартърската република,
някогашен консултант в посолството на България във Франция
и шеф на Българския културен институт в Париж

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР