Г-н Иванов, как оценявате мерките на правителството по кризата с

...
Г-н Иванов, как оценявате мерките на правителството по кризата с
Коментари Харесай

Депутатът Николай Иванов: Икономическите мерки на правителството са недостатъчни

Г-н Иванов, по какъв начин оценявате ограниченията на държавното управление по рецесията с ковид?
Бих разделил оценката си на две елементи. По отношение на ограниченията за здравето и живота на хората, съгласно мен, са съответни. Не съм специалист, само че и аз, а и уповавам се, множеството мои съграждани сме спокойни, че задоволително в точния момент се започнаха дейности за ограничение разпространяването на вируса. Цялата здравна система е мобилизирана и в подготвеност. Лекарите и медицинските експерти към момента не са оборудвани с защитни средства в цялостна степен, само че се надявам това скоро да се реши. Никой не трябва да си разрешава да ги укорява за терзанията им от неналичието на особено облекло и маски. Виждаме и поддръжката, която получават от цялото общество и тя е изцяло заслужена. Дано това да им даде спомагателни сили и кураж.
Що се отнася до обществените и икономическите ограничения, държавното управление и болшинството в Народното събрание демонстрират цялостна липса на схващане за обстановката. Мерките са половинчати, частични и са по-скоро за обстановка, на рутинна икономическа рецесия, а не за такава изключителна обстановка. Изобщо не схващат или не желаят да схванат, че стотици хиляди работещи ще пострадат доста, доста тежко. Цели стопански сектори- ресторантьорство, хотелиерство, търговия на дребно, са затворени и работещите в тях са освободени или помолени упорито да излязат в неплатен отпуск. Малките компании, изключително в услугите, таксиметровите транспорти, и други, макар че нямат възбрана за активност на процедура не работят. Самонаетите и самоосигуряващите се също остават без приходи. Къде са ограниченията за тези хора и дребни бизнеси? А те са гръбнакът на стопанската система. Ще има достъп до бизнес кредитиране с държавна гаранция през ББР, само че никой не признава, че тя ще е единствено до 25% от размера на заема. Хората в неплатен отпуск можело да употребяват безлихвени заеми. Да задлъжнеят в допълнение и с заеми да заплащат заеми! Или да се хранят, купуват медикаменти и да си заплащат сметките със заеми! Мярката 60:40, по този начин стана известна, с която ще се поддържа бизнеса да задържи служащите няма да проработи. Малкият бизнес няма запаси с цел да показа този ангажимент, дружно с страната и ще освободи служащите си. Всичко подхванато до този миг от ръководещите е недалновидно и ще докара до голям растеж на безработицата, загуба на работни места и доста тежка икономическа рецесия след края на изключителните ограничения за битка с новия корона вирус.
Необходим ли беше закон за изключителното състояние?
Въпреки, че има и законодателство за дейности при рецесии и народен проект за превъзмогване на грипни пандемии Законът за дейностите и ограниченията по време на изключителното състояние беше необходим. България е парламентарна република и в такава тежка обстановка всички подхванати дейности би трябвало да се утвърждават от Народното събрание. Друг е въпроса, че в тази неотложност се позволиха текстове, които или не са работещи, или бяха напряко неприемливи. Това докара и до президентското несъгласие. Но най-важната цел на закона е изпълнена- написани са най-важните ограничения за справяне с пандемията. За останалите ограничения следва, също в незабавен порядък и имам вяра посредством консенсус, да се добави закона. Парламентът може да работи за изключително законодателство и е виновен да стори нужното за справяне с тази тежка рецесия.
Ще издържи ли здравната система на натиска?
Това е сложен въпрос. Надявам се да издържи. Вярвам на българските лекари, експерти и здравни мениджъри. И политиците, изключително в този миг, би трябвало с всички сили да им оказват помощ, а не да им дават препоръки.
Премиерът Борисов разгласи пакет от стопански ограничения. Достатъчни ли са те съгласно Вас?
Не, изрично. В отговор на първия въпрос обясних за какво мисля по този начин. Оправданието с дребното минало време от началото на изключително състояние и неразбираемата прогноза за развиването и продължителността на тази обстановка не са допустими. Държавата има задоволително запас, с цел да направи модел за разнообразни разновидности за развиване на рецесията с нужните ограничения, както направиха в останалите страни. Хората са уплашени и чакат тези ограничения. Хората желаят да чуят, че всеки ще бъде подсилен, без значение от цената. Ние, нашата парламентарна група, ще предложим спомагателен пакет от ограничения, които да дадат вяра и успокоение на българските жители. Дано бъдем чути. Със сигурност ще търсим общи решения с всички политически партии. И то бързи решения.
Очаквате ли още по-строги ограничения в страната или актуалните ще свършат работа?
Възможно е да се стигне и до по-строги ограничения, само че би трябвало да има и граници, които да не се минават. Българите в голямата си част съблюдават всички предписани ограничения за сигурност и предотвратяване. Обединени сме в това. Сега е значимо да се включим всички, цялото общество в отбраната на най-рисковите групи хора- възрастните, хората с увреждания, онкоболните. Да продължим да оказваме помощ на хората на първа линия- лекари, медицински експерти, фармацевти, работещите в питателните магазини. Да се включим в доброволчеството, да дарим средства, без значение какъв брой. Всяка помощ, всяко общо изпитание като народ е извънредно скъпо в този миг. И несъмнено и по опция всеки да стои в къщи и да се пази. Ако успеем със всичко изброено дотук по-строги ограничения няма да има и скоро всичко това ще завърши. Вярвам в това!
Източник: http://vratzadnes.com/
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР