Г-н Илиев, вашето „Сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители

...
Г-н Илиев, вашето „Сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители
Коментари Харесай

Кой ще освети „тъмната стая“ на СРС?

Г-н Илиев, вашето „ Сдружение на пострадалите от частните правосъдни реализатори и правосъдната система – Солидарност “ алармира Брюксел, че правосъдната система в България заблуждава Европейска комисия по отношение на редица правосъдни практики. Да влезем в казуса през една озадачаваща диспропорционалност, която вие изнасяте: държавните правосъдни реализатори у нас са 400, частните са 200, само че поемат голямата част от изпълнителните каузи. Как обяснявате това?

От Министерството на правораздаването ни дадоха данни за 2017-2018 година, че годишно се завеждат към 300 000 изпълнителни каузи. От тях 265 000 са при частните правосъдни реализатори (ЧСИ), останалите са за държавните (ДСИ). Виждаме държавно проведена незаконна група за рекет. Оповестил съм това пред всички български и европейски институции. Стоя зад думите си с документи, числа и обстоятелства. Освен че е приватизирано, правораздаването е вид проведена незаконна активност.

За цялата правосъдна система ли говорите?

Говоря единствено за тези, които се занимават със заповедни и изпълнителни каузи. По Закона за достъп до социална информация зададохме 12 въпроса до всички способени институции. Вместо обаче да получим синтезираната информация, те я препратиха до районните съдилища с напътствието да не дават отговор на тези въпроси. Попитахме Министерството на правораздаването какъв брой общо са делата по член 410 и член 417 от 2008 година до в този момент. Отказаха ни публична информация. По наши пресмятания става дума за не по-малко от 3.6 млн. каузи.

Само размерът на делата не е белег за осъществени нарушавания.

Софийският областен съд прави най-големите закононарушения. ЧСИ всеобщо отхвърлят да издават копия от делата. Как човек да си наеме юрист освен това състояние? Освен това, образуването на изпълнително дело при ЧСИ се разграничава фрапантно от делото при държавните правосъдни реализатори. ДСИ издава акт, който се назовава предписание за формиране на изпълнително дело, с редица изброени реквизити: показаните документи, против кои длъжници образува делото, какви суми и такси би трябвало да се събират. Като прочете разпореждането, човек може да се запознае със наличието и да разбере за какво го съдят. При ЧСИ има единствено една резолюция с автограф, от която нищо не можеш да схванеш.

Това значи ли, че държавните и частните правосъдни реализатори работят по разнообразни правилници?

Коренно разнообразни. А законите би трябвало да са идентични за всички. ЧСИ не съблюдава закона и изобщо не му пука, нито го е боязън, нито го е позор – държи се като чист нарушител. Обяснението е простичко. Цялата неточност е тръгнала от присъединението ни към Европейски Съюз – били сме задължени да приемем новия Граждански процесуален кодекс, за въвеждане на заповедното произвеждане за по-бързо събиране на парични вземания или заместими движимости. Затова заповедното произвеждане с намира в глава „ Изпълнителен развой “. С цел да бъде спазена единна процедура за всички жители на Европейски Съюз, е въведен Регламент 805, който е единствено за безспорни вземания. Чл. 410 и член 417 от Граждански процесуален кодекс се отнасят единствено до безспорните вземания - въз основата на издадено правосъдно решение, на правосъдно съглашение или на формален документ.

Къде тук идва произволът в нашата правосъдна система?

Задължение се образува посредством формален документ, главно - посредством фактура, подписана и от двете страни. Има и други публични документи, които се подписват пред нотариус, има и извлечения от счетоводни книги на банки, които също би трябвало да бъдат двустранно, а не едностранно удостоверeни

Пътищата за събиране на вземания са два. Единият е посредством неоправдателен иск и това е естественият развой, където ответникът има опция да възрази пред съда – при него ищецът заплаща 4% държавна такса. Другият вид е да се употребява късата писта, в която районните съдилища са задължени по Граждански процесуален кодекс в тридневен период да издадат заповед за осъществяване. Но има едно ограничаване, което съдилищата в 70% от случаите не съблюдават – член 411, алинея 2, т. 2 от Граждански процесуален кодекс споделя, че в тридневен период съдът издава заповед за осъществяване, с изключение на когато настояването опонира на закона и положителните нрави. Сиреч, съдът е цедката, през което не би трябвало да се промъкват мошеници, измамници, монополисти, фалшификатори.

Как реагира Министерството на правораздаването? Пуска пример на декларация, в която написа: „ Доколкото ми е известно, предоставената информация е вярна. “ Доколкото ми е известно?! Ето това отваря пътя за подправени документи. И още - във формата на заповедта, която се издава по член 410 от Граждански процесуален кодекс, в раздела „ Важна информация за длъжника “, една от точките гласи: „ Предоставената информация не е тествана от съда “! Какво е ревизирал тогава съдът? Това е насмешка, заповедта не е правосъден акт, тъй като в нея няма претекстове. А член 121, алинея 4 от Конституцията споделя, че актовете на правосъдната система се стимулират. На всичкото от горната страна тези своеволия се случват на закрити правосъдни съвещания, без наличието, и даже - без знанието на длъжника!

Кои са лицата в правосъдната система, с изключение на ЧСИ, които са заинтригувани от този модел на работа?

Интересът е в кредиторите. Те мамят съда и го трансформират в пощенска кутия.

Намеквате за корупция?

Не загатвам, а настоявам! Не е единствено непознаване на закона. Защото съзнателните съдии работят по един метод, другите по противопоставен. А законът е един. Съдът би трябвало да издаде правосъден акт, който длъжникът би трябвало да получи посредством призовкар и да има 7-дневен период за обжалване - при положение на фалшификации, в случай че съдията е подкупен или незапознат. Масово съдиите правят документни длъжностни закононарушения: непосредствено пишат, че някой е наказан да заплати нещо в негово неявяване!

Излиза, че казусът не е в ЧСИ, а в правосъдните практики?

Добре пристигнали в тима! ЧСИ също прави купища закононарушения, само че съдът съучаства и разрешава те да се случват. Това не става инцидентно.

Изнасяте данни, че скъпи парцели се разпродават от ЧСИ на безценица. И че те работят с доближени компании за недвижими парцели.

Факт! Продават се на десеторно по-ниска стойност. Лично съм пострадал, и то няколко пъти. Ще дам образец със себе си: заместник-председателят на Камарата на ЧСИ Стоян Якимов е подписал документи с погрешно наличие и мои парцели, оценени от банка за 3 млн. евро (срещу които получих заем от 1 млн. евро), са продадени за 300 000 евро. Други мои парцели, струващи по 50 евро на кв. м, са продадени от същия Стоян Якимов за по 2.5 евро на квадрат. Какво излиза – парцелите са ми взети и отново дължа пари на банката. Оставам безконечен дебитор и нямам нищо за пласиране. Друг ЧСИ - Ренета Милчева, наложи възбрани и запори на всичките ми парцели, компании, сметки и дялове. Поставиха ме на колене. Как да си погася заемите? Това е мародерство.

Докъде стигна кореспонденцията на сдружението с Брюксел?

Те бяха в България поради нас. Комисията по петиците на Европейска комисия беше тук, с цел да обяснява обстановката. Имаха срещи в Министерството на правораздаването, с Висшия правосъден съвет, с омбудсмана. След един месец ще изготвят отчет, който сигурно ще бъде разрушителен. В Софиийския областен съд (СРС) има 150 000 каузи, затворени в така наречен „ тъмна стая “. Това са каузи, съдържащи доказателства, че процедурите не са завършени, а ЧСИ към този момент са лишили и разпродали парцели, образували са каузи без предписание, оформяли са документи с погрешно наличие. Сиреч - имаме отнемане от право.

Какво действително смятате, че ще се промени с този отчет?

Първо ще стане скандал. И, в случай че нашите евродепутати не ни защитят, ще се обърнем към румънските, гръцките, австрийските, немските - да предпазят личните си компании и жители в България.

Разговора води Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР