Г-н Гешев е в невъзможна ситуация. Обещава, че ще вади

...
Г-н Гешев е в невъзможна ситуация. Обещава, че ще вади
Коментари Харесай

Доц. Даниел Смилов: Няма политически и конституционен аргумент за оставането на Гешев

Г-н Гешев е в невъзможна обстановка. Обещава, че ще вади някакви неща - в случай че са същински, ще го дискредитират за това, че той години наред ги е държал. Ако са подправени, би трябвало да си върви, тъй като употребява властта си с политическа цел. Няма политически и парламентарен мотив за оставането на господин Гешев. Това съобщи пред БТВ политологът доцент Даниел Смилов.

Анализатори разясниха опцията президентът да употребява като инструмент Иван Гешев.

„ Президентът има право на политическо решение, защото от законова позиция няма период, в който той би трябвало да подпише, или не указа. Може да го забави известно време. Ако цялата обстановка е една борба в правосъдната система сред Борисов и Гешев, то може би от политическа позиция има логичност господин Гешев да продължи да разкрива “, сподели политическият анализатор Слави Василев.

Според юрист Валя Гигова Румен Радев ще извърши волята на Висш съдебен съвет и ще подпише указа за освобождението на Иван Гешев най-вероятно тази седмица.

„ Първия път президентът отхвърли да подпише указа за назначението на Гешев, втория път го подписа с омерзение. Малко по-късно Гешев сезира Конституционния съд и изиска да каже дали президентът е единственият недостижим в България, пусна специфични СРС-та, по-късно влизането в президентството. Надявам се, че президентът помни всичко това, тъй като в този момент се случва нещо, което в действителност не трябваше да стартира “, сподели журналистът Силвия Великова.

По думите на Валя Гигова решението на Висш съдебен съвет беше предизвестено и точно по тази причина Иван Гешев е отпътувал за Страсбург.

„ Казваме, че се „ шиканила “ правосъдното произвеждане, когато някоя от страните отсъства и се стреми да не се даде ход на делото, той направи нещо сходно евентуално с упованието, че ще се отсрочат нещата. Не му прави чест “, добави юрист Гигова.

По думите на Слави Василев има политически прочит на обстановката с предварителното освобождение на основния прокурор.

„ Очевидно правосъдната система и органът, който кадрува в нея е напоен с политическо въздействие. Абсолютно необяснимо е събитието, че те години наред защитаваха Гешев и внезапно се обърнаха против него “, сподели той.

Според Даниел Смилов методът, по който е отхвърлен Гешев повдига въпроси.

„ Големият проблем е да не продължат тези политически въздействия във Висш съдебен съвет, да се употребява момента да се избере нов основен прокурор, който пък да замете цялата налична информация. Не считам, че единствената гаранция за изнасянето на тази информация е оставането на Иван Гешев на власт “, добави той.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР