– Г-н Гечев, в момента енергийната криза е в разгара

...
– Г-н Гечев, в момента енергийната криза е в разгара
Коментари Харесай

ГЕРБ слугуваше на чужди интереси за АЕЦ Белене

– Г-н Гечев, сега енергийната рецесия е в разгара си. Като кандидат-депутат от Плевен, каква съгласно Вас би трябвало да бъде ориста на АЕЦ " Белене " и какво би трябвало да се направи за съживяването на плана?

– Задълбочаващата се енергийна рецесия е международен, европейски и естествено наш, български проблем. Но наред с външните фактори, у нас рецесията се развива и заради насъбраните проблеми в енергийния ни бранш. Така да вземем за пример, Българският енергиен холдинг и Националната електрическа компания с години натрупат милиардни загуби. Загубите на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " са в стотици милиони, дори задълженията на софийската топлофикация са над 10 пъти по-големи от активите й, а на всичкото от горната страна и " Булгаргаз " не може да си събере вземанията и няма пари да продължи покупките на природен газ... Фактически, нашата енергетика е във финансова кома и без неотложен старт на софтуерни, институционални и финансови промени става неспасяема. Въпросът е за какво трябваше да стигнем до сегашната ескалация на цените на тока, с цел да се сетим, че двата складирани в Белене реактора могат да ни обезпечават на ниска цена ток и доходи от експорт на електричество в стотици милиони евро. Българска социалистическа партия поредно и аргументирано години наред поддържаше довършването на плана, в който ние сме вложили към този момент съвсем три милиарда лв. национална пара. Въпреки позитивните резултати от Референдума за АЕЦ " Белене " от 2013 година, проведен от нашата партия, три държавни управления на Борисов слугуваха на непознати геополитически ползи. За да ги оставят на власт техните господари, те погребаха българския интерес в Белене. И то до момента в който в целия свят сме очевидци на подем на нуклеарната енергетика и откакто бе ясно от дълго време, че в последна сметка тя ще стане и част от " зелената договорка " на Европейски Съюз. Завършването на плана " Белене " ще има голям капиталов и стопански резултат освен в Плевенска област, само че в цялата страна. Нещо повече, той би имал значителен принос за постигането на енергиен баланс на Балканите. Бъдещото съдружно държавно управление би трябвало да стартира интензивна подготовка за бързото възобновяване на строително-монтажните работи на обекта. Всяко по-нататъшно закъснение може да се окаже съдбовно, имайки поради, че довършването на обекта и пускът на централата ще лишават към осем години. Чрез публично-частно партньорство няма да е проблем да се обезпечат нужните финансови средства, още повече, че на всички места по света нуклеарните централи са печеливши. Домакинствата и българският бизнес имат потребност от сигурна, евтина и чиста електрическа енергия. Завършването на АЕЦ " Белене " е безспорна нужда за енергийната и националната сигурност на страната.

– В последните два Народното събрание Българска социалистическа партия сподели, че е най-конструктивната и диалогична политическа мощ, очаквате ли това да бъде оценено от гласоподавателите?

– На нашите срещи гласоподавателите категорично акцентират задоволството си от държанието на Българска социалистическа партия в Народното събрание, а и отвън него. Ние в действителност положихме старания, самообладание и такт в отношението ни към така наречен партии на смяната. Постигнахме висока степен на единодушие по главните цели на икономическата и обществената политика. Категорично подкрепяхме и на договарянията, и в парламентарните комисии промени в правосъдната система. Но, уви, нашите старания не се оказаха задоволителни. Потенциалните ни сътрудници дали поради политическа незрялост и неумелост, или по техен си сюжет, само че направиха невероятно образуването на съдружно държавно управление. Ясно е, че без Българска социалистическа партия не може да има бъдещо държавно управление на по този начин предстоящите промени. Днес провокациите стават още по-големи, оцеляването на десетки хиляди фамилии и бизнеси е застрашено от скокообразното повишаване на цените на тока, а с това и на редица други артикули от първа нужда. След изборите ще използван още веднъж нашия градивен и доброжелателен метод и ще чакаме да ни отговорят със същото. Нашите " червени линии " отразяват интереса на цялото общество и по тази причина имаме съображение да чакаме този път сполучливо образуване на съдружно държавно управление. Колкото е по-голяма поддръжката на гласоподавателите за номер 33, толкоз ще бъде по-голям шансът за сформирането на съответно ръководство на страната.

– Кои са социално-икономическите акценти в предизборната стратегия на Българска социалистическа партия?

– Ние сме сериозна партия и напълно естествено е, че главните параметри на предизборната ни стратегия остават същите за 14 ноември. Разбира се, в този момент сме сложили специфичен фокус върху неотложните ограничения в първите 100 дни на бъдещото държавно управление. Главно провокациите на енергийната рецесия и непостижимите цени на тока. Застрашително се усилва делът на " енергийно бедните " българи. Цели браншове на стопанската система са сложени на колене. Черпейки от опита на други страни от Европейски Съюз, Българска социалистическа партия предлага няколко съответни ограничения, в това число: обезпечаване на 200 киловатчаса месечна държавна помощ за фамилиите с ниски доходи; субсидиране на част от цената на тока за бизнеса; непрекъсване на електрозахранването за шест месеца на семейства с ниски приходи, които не могат да платят сметките си; смяна в законовата и нормативната уредба на Независимата борса за търговия на електричество, която да не разрешава спекулативно нарастване на цените и прочие Както към този момент означих, Българска социалистическа партия изрично поддържа развиването на нуклеарната енергетика, като едно от изискванията за енергийна сигурност и стабилизация на цените.

Ние предлагаме сериозна целева стратегия за стимулиране на раждаемостта, тъй като сме най-застаряващата и най-бързо топящата се нация по данни на Организация на обединените нации. Предвиждаме 6500 лева еднократна помощ за второ и трето дете за фамилии, в които най-малко единият родител е обществено обезпечаван за последните 24 месеца. Нови 6500 лева за майки-студентки във висшите учебни заведения. Помощ за фамилиите е и предлагането ни медикаментите за деца до 14 година възраст да са безвъзмездни. Ще освободим от налог върху приходите всички трудещи се младежи до 26-годишна възраст. Предлагаме съответни стъпки за дълбоки промени в опазването на здравето и образованието, следвайки най-хубавите европейски практики. " Уникалният " български опит да превърнем лечебните заведения си в търговски сдружения би трябвало да бъде преустановен час по-скоро, тъй като цените на услугите и на доста от медикаментите стават непостижими за от ден на ден хора. Настояването ни за осъвременяване на всички пенсии съгласно нивото на общественото обезпечаване от 2018 година ще обезпечи значимото им нарастване на основата на трудов стаж и подготовка на труда. Крайно време е да прилагаме европейските стандарти за каузи на разноските за обучение и просвета в Брутния вътрешен артикул. Няма и не може да има нито една просперираща страна без съответно обучение и мощно развита приложна просвета.

– Необходима ли е цялостна смяна на данъчната система у нас?

– Предложенията на Българска социалистическа партия за промени в данъчната политика са ясни и в цялостен синхрон с политиките на нашите сътрудници в Европейски Съюз. Плосък налог към момента има в Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан и Монголия. В Германия, Франция, Италия, Белгия, Дания, Съединени американски щати, Япония и дори в Нова Зеландия той е напредничав, т.е. богатите заплащат по-голям % от бедните. Българска социалистическа партия желае да се върнем към втората група страни. Защото няма нито една развита или бързо разрастващата се страна, която да ползва плосък налог. Но смяната на данъчната система би трябвало да става деликатно, поетапно и уравновесено. Семейното подоходно облагане, да вземем за пример, е такава значима преходна стъпка. Конкретното ни предложение е за всяко дете 500 лева от прихода на фамилията да са необлагаеми. Собствениците на множеството ни медии са много заможни хора. Сигурно по тази причина стартират " специалисти ", твърдящи, че българският плосък налог е неповторимо украшение, което просто още не е " разкрито " от швейцарци, немци, японци и американци... Бих споделил, че образецът с високите приходи на нашите IT експерти прескача границите на здравия разсъдък. Те, видите ли, щели да избягат от България поради възможен напредничав налог?! А къде ще отидат – на 45-55% налог върху високите приходи в Съединени американски щати, Дания, Германия, Австрия или Испания? Даже емигрантите от Афганистан подминават нашия 10% плосък налог и отиват при високите налози в Дания, Швеция и Германия. Няма по какъв начин да има мощна система за обществена отбрана и ниска беднотия без прогресивно данъчно облагане.

– Какви са главните проблеми на Плевенския район, за чието решение ще работите?

– Проблемите на родния ми край са доста и забатачени от дълги години. Някогашната промишленост е рухнала, инфраструктурата е в плачевно положение. Много младежи напущат и района, и страната. С една дума, нищо по-различно от другите краища на България. Има известно възобновяване на зърнопроизводството, отчасти на отглеждането на животни. Радостно е укрепването и развиването на Медицинския университет в Плевен, където се учат неколкостотин задгранични студенти, в това число японци. Но това не трансформира общата мрачна картина. Регионът има остра потребност от вложения. Това няма да стане без дейната роля на страната посредством публично-частното партньорство, което би привлякло и непознати, и вътрешни вложения. Довършването на АЕЦ " Белене " е неповторима опция за коренна смяна на бизнес климата в района. Евтиният ток ще разреши основаването на клъстери от компании с висок интензитет на електропотребление – химическа промишленост, машиностроене, металургия и други Тези ценови преимущества ще обезпечат висока норма на облагата и ще привлекат спомагателни вложения, което в средносрочен интервал ще промени целия район. Плевен е от дребното регионални центрове без многофункционална зала за спорт и културни прояви. Този въпрос може и би трябвало да бъде решен още с образуването на държавния бюджет за 2022 година Проблемите са доста, само че, както се споделяше в заглавието на един филм, " заплахата за решение на казуса дебне отвред ". Ние от Българска социалистическа партия предлагаме решения на проблемите. Каним и другите да се включат. Заедно можем да ги решим.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР