Г-н Фелеков, какви са инвестиционните планове на компанията в областите

...
Г-н Фелеков, какви са инвестиционните планове на компанията в областите
Коментари Харесай

Симеон Фелеков, ЧЕЗ: Подобряваме сигурността на електрозахранването във Видин и Монтана


Г-н Фелеков, какви са капиталовите проекти на компанията в областите Монтана и Видин през актуалната година?

- През 2019 година ЧЕЗ Разпределение България възнамерява да влага в област Монтана 1,7 млн. лева в създаване на уреди приблизително и ниско напрежение, в реорганизация на мрежата и присъединение на нови клиенти. Около 1 млн. лева са плануваните вложения за област Видин, като за реорганизация на мрежата за възстановяване на качеството на електрозахранването за клиентите са планувани към 900 000 лева

Кои са по-значимите обекти, които се осъществят в двете области?

- За района на Монтана посредством реорганизация, ремонт и хидроизолация на уреди ще бъде нараснала сигурността на електрозахранването в Берковица, Чипровци и Вършец, както и в селата Песочница и Черешовица в общ. Берковица. Реконструкция и рационализация на мрежи ниско напрежение ще правим в селата Комощица, Замфир, Долно Белотинци, Мърчевои Доктор Йосифово. Рехабилитация на мрежа приблизително напрежение ще усъвършенства качеството на електрозахранването в гр. Лом.

По отношение на област Видин през 2019 година за реорганизация, ремонт и хидроизолация на уреди ще бъдат вложени 143 000 лева, като с това ще се усъвършенства сигурността на електроподаването в селата Ракитица, Рупци, Синаговци, Г. Мариново, Дружба, Каленик, Слана бара, Кошава, Бело поле в общ. Белоградчик, както и в градовете Димово, Видин, Белоградчик и Кула. Реконструкция на мрежата ще правим и в гр. Видин. За рационализация на мрежи ниско напрежение в региона ще влагаме 70 хиляди лева Предстои построяването на нов трафопост за 50 хиляди лева в гр. Кула. 256 хиляди лева ще бъдат вложени в рехабилитация на електропровод, който зарежда Кула и Грамада.

Във връзка с осъществяването на плановете правят ли се спирания на електрозахранването?

- Неминуемо реализацията на капиталовата стратегия изисква да се работи интензивно, изключително през този сезон, защото разумно есенно-зимният сезон не разрешава това. Налагат се краткотрайни изключвания на електрозахранването, до момента в който се ремонтират или до момента в който се изградят или вкарат в употреба новите уреди. Няма по какъв начин да се ремонтира мрежа напрегнат. Длъжни сме да защитим живота и здравето на чиновниците. Давам си сметка, че тези оперативни превключвания основават неудобства за семействата и за бизнеса, само че е невероятно да се работи за усъвършенствания без съответните краткотрайни разстройства. Всички планове преследват една-единствена цел – по-добро качество на предлаганата услуга.

Какви компликации срещате при осъществяване на обектите?

- Във връзка с огромния размер на вложенията, в цяла Западна България срещаме компликации с намирането на компании, които да са в положение да ги извършват в сходство с поетите от тях задължения. Често компаниите печелят публичните поръчки за осъществяване на плановете, само че в последна сметка отхвърлят да ги извършват, като от време на време даже не намираме реализатори още в самото начало. Всичко това води до редица усложнения за нас и до двойно повече старания, с цел да успеем да осъществим капиталовата си стратегия. Липсват квалифицирани фрагменти, изключително в районите, отвън столицата. В София има доста компании, само че пък обектите са доста повече и още веднъж се получава дефицит. Трудно е. Призоваваме повече компании да се явяват на търговете, можем да предложим доста работа.

Зимният сезон постоянно е сложен в тази част на България и предизвиква вреди по мрежата. Подготвяте ли я за такива условия?

- Традиционно електроразпределителната мрежа е сложена пред по-голямо тестване през зимния сезон поради присъщите по-тежки метеорологични условия за този интервал и повишената консумация на електрическа енергия. А в тази част на България в действителност сме били очевидци на най-тежките вреди по мрежата, като извънредно съществени обледявания на електропроводите - до 25 см и до 37 кг на линеен метър. Няма по какъв начин да се борим с природата. Това, което можем да създадем е да правим нормалните за всяка година обходи на мрежата, по време на които набелязваме какви превантивни действия са нужни, с цел да подсигуряваме сигурността на електрозахранването и да приведем оборудванията в изрядно положение. Нормалната работа на електроразпределителните уреди при зимни условия се обезпечава посредством поддържане на денонощни наряди и на нужния запас от материали и техника. Аварийните екипи на сдружението се активизират в непрекъсната подготвеност за реакция. В случай на изключителни условия и естествени бедствия усилваме екипите на дейно дежурство. Оборудваме изцяло транспортните средства и специфични машини, попълняме спешния запас на сдружението и осигуряваме нужните материали и особено работно облекло на чиновниците. Правим оптималното съгласно опциите, с които разполагаме.

Скоро се организираха срещи сред управлението на ЧЕЗ и локалните управляващи от Видин и Монтана? Какъв беше мотивът за срещите?

- Дискусиите с локалните управляващи бяха част от постоянните срещи на компанията с представители на общините в Западна България. Провеждаме ги всяка година, с цел да представим осъщественото през изтеклата година и да очертаем проектите и целите си за актуалната. На срещите обсъдихме опциите за развиване на енергийната инфраструктура в бъдеще, изслушахме всички кметове и представители на общините, поехме задължения да решим зародили проблеми, споделихме наши усложнения. Всяка една такава среща е от изгода и за двете страни, по тази причина се трансфораха и в процедура за управлението на ЧЕЗ и се организират всяка година.


Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР